El socialisme demana en el VII fòrum municipalista ‘Vicent Nebot’ l’impuls i la consolidació dels fons de cooperació municipal

Ernest Blanch ha destacat el “lideratge socialista” en la gestió de la pandèmia i la recuperació, i ha defensat que “un bon govern és aquell que en una crisi no deixa ningú enrere”

Política 19 de julio de 2021 Redacció Redacció
_B6A7646

Els alcaldes i alcaldesses socialistes han demanat hui en el VII fòrum municipalista ‘Vicent Nebot’, organitzat per l’executiva del PSPV-PSOE de la província de Castelló i que s’ha celebrat en l’Alcora, l’impuls i la consolidació del fons de cooperació municipal. Així ho han expressat en la mesa dedicada a la gestió municipal en la qual s’ha posat en relleu la capacitat de l’administració local per gestionar els recursos, així com el reconeixement de la majoria d’edat dels ajuntaments. Cal assenyalar que el pròxim 22 de juliol passarà a debat de les Corts Valencianes el projecte de llei dels fons de cooperació municipal on el secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, defensarà la postura del partit socialista davant l’esmena a la totalitat de Vox.

En la seua intervenció en el fòrum, Blanch ha destacat el “lideratge socialista” durant la gestió de la pandèmia i ara en la recuperació postcovid, "una recuperació que ha de ser justa, des del punt de vista social i també territorial. Perquè un bon govern és aquell que en una crisi no deixa ningú enrere”.“Vosaltres sou qui esteu més a prop de la gent quan vos necessita i demanda solucions als seus problemes, i la gent d’aquesta província vos ha tingut a vosaltres, perquè el vostre lideratge durant aquesta crisi social, sanitària i econòmica, ha salvat al vostre poble”, ha manifestat Blanch durant el seu discurs.

El dirigent socialista a les comarques de Castelló ha defensat una manera de fer política, “la que fan els i les socialistes, d'escolta, decidir i actuar pel bé de totes i tots, i no només d’uns quants. Una manera de fer política per a servir i no per a servir-nos”.

"Perquè tot el que heu fet ha ajudat a canviar vides, a millorar-les, a fer que tots eixim a la vegada, juntes i junts, i aquest ha segut el gran canvi: que un govern socialista no deixa ningú enrere, un bon govern. És una manera de fer política que només el partit socialista pot fer, i que només el partit socialista ha fet. Una manera de fer política més democràtica, més igualitària, feminista, verda, justa, més solidària i més lliure que volem totes i tots", ha afegit.

Blanch també s’ha referit al fet que els i les socialistes “defensem el nostre municipi i a la província de Castelló per damunt de tot. No som una sucursal de ningú. Perquè el que ens interessa és millorar la vida de les persones, i no pensar en mera política partidista”. "I per a tot això, tenim a la millor gent. La més preparada, amb més ganes i idees per al territori. Som els que volem canviar i millorar la vida del nostre municipi”, ha conclòs.

Obertura oficial

L’acte ha donat inici a les 10:00 hores amb l’obertura oficial a càrrec del secretari general de la comarca de l’Alcalatén i l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, la presidenta del PSPV-PSOE, Juan Serna, i la diputada nacional per Castelló i membre de l’executiva federal, Susana Ros.

Falomir ha assenyalat que la “pandèmia ha posat de manifest la importància de les administracions locals, assumint en un breu espai de temps responsabilitats fins ara desconegudes per a nosaltres. Una vegada més, hem sigut la primera porta a la qual han cridat els veïns i veïnes quan han tingut un dubte o un problema, i hem sigut necessaris perquè les ajudes arribaren en temps rècord als més necessitats”.Serna ha destacat que el president del Govern, Pedro Sánchez, “ha demostrat, amb el seu canvi de Govern, la importància del municipalisme per a la reconstrucció del país” i ha ressaltat paraules de Ximo Puig en relació a l’Acord d’Alacant que va iniciar un nou impuls per a la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica; la diversitat, la igualtat i el feminisme; el serveis públics, per continuar rescatant i cuidant les persones; l’ocupació, el model productiu i la innovació; la qualitat democràtica i el bon govern; la fiscalitat progressiva i la defensa del finançament just.”

Ros ha apuntat que el municipalisme “és la base per assolir el gran repte i tan important per a la família socialista que és enfortir l’estat de benestar i assegurar els drets i llibertats, desenvolupar l’economia i consolidar la justícia social”. “Amb l’arribada dels fons europeus, els ajuntaments heu de ser el motor essencial del desenvolupament i els impulsors d’este pla de recuperació”, ha afegit.

Sectors econòmics

A continuació, s’ha donat pas a la primera mesa del fòrum sota el títol ‘La recuperació postcovid en els sectors econòmics’ moderada per la subdelegada del Govern, Soledad Ten, i en la que han intervingut l’empresària Laura Català, el president de la CEV Castelló, Sebastián Pla, la secretària d’Acció Sindical d’UGT-PV, Laura Ruiz, i la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Rebeca Torró.

Català ha demanat als alcaldes i alcaldesses que donen suport a les empreses ceràmiques i la resta de sectors de la província de Castelló i ha assenyalat a la transformació del sector que portarà a l’especialització.

Per part seua, el president de la CEV Castelló, Sebastián Pla, ha analitzat en la seua intervenció quines són les claus per a la recuperació empresarial, entre les quals ha destacat “el diàleg social; disposar de més recursos econòmics i no limitar-los als Fons Europeus; la col·laboració públic-privada; eliminar burocràcia; potenciar la indústria sense descuidar el turisme, invertir en infraestructures i encertar en els temps per a fer reformar, tant en material fiscal com laboral”. Pla confia que un bon engranatge de totes les claus que ha apuntat per a la recuperació “permeten fer realitat les previsions de creixement per a 2021 —que Funcas situa en el 6,3% per a aquest país — i que la província de Castelló fins i tot els supere”. Per a acabar, el president de CEV Castelló ha reivindicat confiança en les empreses “perquè sempre han jugat un paper clau en les eixides de les crisis”.

Ruiz ha destacat les negociacions per arribar als acords necessaris per a beneficiar a la ciutadania i el fet que, en el moment més dur del confinament, els sindicats foren declarats essencials.

Torró ha destacat el fet que el president de la Generalitat, Ximo Puig, es reunira amb patronal i sindicats “per a aconseguir la unió dels agents socials”. “Era necessari i urgent reactivar els sectors econòmics més afectats per la pandèmia. Aquest és el principal canvi respecte als governs del PP i els liderats per Ximo Puig i Pedro Sánchez. Davant de l’austericidi de l’anterior crisi, els socialistes hem proposat un model diferent, sensible als problemes de les persones i hem estat al costat dels treballadors”.

Gestió municipal

La segona mesa, titulada ‘Gestió municipal en temps de pandèmia’ ha sigut moderada pel vicesecretari de l’executiva provincial i president de la diputació de Castelló, José Martí, i han participat l’alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas, la secretària d’Igualtat i Lluita contra la Violència de Gènere i alcaldessa d’Altura, Rocío Ibáñez, l’alcaldessa de Borriana, María José Safont, i la portaveu del grup municipal socialista de Benassal, Elia Garcia.

Sandalinas ha afirmat que l'assistència de les zones rurals a l'escenari de canvis que hi ha no es pot reduir a "observar com uns altres actuen", sinó que, "la nostra presència, ha d'aparéixer en els títols d'honor, com a vertaders protagonistes d'aquesta nova realitat".

Ibáñez ha afirmat que els i les socialistes "hem fet gala de responsabilitat i equilibri i, des del principi, hem tingut clar que ningú es quedara enrere”. "Per això, hem fet tot l'esforç en totes les administracions que governem perquè fora una realitat”, ha afegit. A més a més, ha valorat el fons de cooperació municipal afirmant que els ajuntaments “hem demostrat la nostra majoria d’edat i que podem gestionar els recursos”.

Safont ha valorat la bona gestió que s’està fent des dels ajuntaments i ha agraït a la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana l’arribada de finançament i inversions, especialment, en temps de pandèmia, per poder atendre les necessitats dels veïns i veïnes.

Garcia ha ressaltat la importància que té el treball en l’oposició, “un treball vital perquè sense oposició no hi ha democràcia possible. “Podem fer-la de diverses maneres, útil per a la ciutadania, constructiva, en defensa dels interessos dels veïns i veïnes, o bronca, sense aportació d'idees i amb l'única comesa de destruir i criticar el contrari perquè és el contrari. Això, els socialistes no sabem ni volem fer-ho”, ha assegurat.

Cloenda

Finalment, la cloenda de l’acte ha comptat amb les intervencions del secretari general provincial, Ernest Blanch, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el vicesecretari general del PSPV-PSOE i síndic del grup socialista a les Corts, Manolo Mata.

Marco ha destacat el treball realitzat per tirar endavant uns pressupostos adaptats a la pandèmia, les polítiques centrades en les ajudes als sectors més afectats i la importància de les polítiques de futur. Així mateix, ha defensat el municipalisme com a la clau per assolir la recuperació i ha qualificat els fons Next Generation com una “oportunitat”.

Mata ha ressaltat que el socialisme “cada vegada està més viu” i que “anem a recuperar i anem a escriure les fulles més importants del socialisme mundial, perquè som un exemple en Europa i en Espanya”.

_B6A7655

Te puede interesar
Lo más visto