La Guàrdia Civil desmantella dos dels laboratoris de droga més importants d'Espanya

S'ha detingut a 6 persones i investigat a una altra més a Sant Sebastià, Tafalla, Alsasua, Bilbao i Lemona

Successos 22 de julio de 2021 Redacció Redacció
2021-07-22_LABORATORIOS_SPEED_PAÍS_VASCO_02

La Guàrdia Civil de Vitòria i Bizkaia es trobaven desenvolupant des de feia diversos mesos les operacions KONPOSATU i ESTACHA, sobre investigacions tendents al desarmament d'un laboratori situat en la localitat de Dima, on els agents sospitaven que un narcotraficant bilbaí estaria realitzant labors d'elaboració i distribució de droga a País Basc. 

Les perquisicions policials van concloure que el laboratori s'ocultava en una casa aïllada, en un paratge rural en la citada localitat amb pas delimitat i de difícil accés, on es “cuinava” les substàncies que després transformarien en speed, MDMA, o adulteraven com el “tusi” o cocaïna rosa, LSD o el Sildenafil. Aquestes investigacions van aconseguir acreditar la relació personal d'aquest individu amb un altre de Guipúscoa, donant origen a l'operació ELURRA i en la qual posteriorment resultaria detingut aquest guipuscoà. 

En el marc de ELURRA, la Guàrdia Civil de Guipúscoa paral·lelament va investigar a un grup organitzat que produïa i distribuïa substancies estupefaents en tot el territori nacional. Els agents van tindre coneixement que aquesta xarxa estava assentada a Guipúscoa, on comptaven també amb un laboratori concretament en el Barri de Altza de Sant Sebastià, i estava formada per quatre persones que tenien perfectament definits els seus rols dins de l'organització.

Rols perfectament definits dins de la xarxa

Un d'ells era el “cuiner/químic” de la substància, s'encarregava de la transformació de l'oli d'speed en speed, multiplicant la quantitat rebuda considerablement utilitzant substàncies de tall. Un altre s'encarregava de la seguretat del laboratori i el subministrament de les substàncies necessàries. Al seu torn, un tercer distribuïa/comercialitzava la mercaderia elaborada i la posava a la disposició d'altres traficants situats en diferents localitats del territori nacional. Finalment, el quart, s'encarregava de la distribució a uns altres “narcos” de localitats repartides per tot el territori nacional. 

El laboratori es trobava situat en un habitatge, on el “cuiner” preparava les substàncies. Durant el registre, a més de la droga intervinguda, es va trobar tot el material i aparells necessaris per a la seua fabricació. 

Amb aquesta desarticulació, s'han incautat 53 quilos d'speed que podrien haver aconseguit un preu en el mercat de més d'un milió i mig d'euros, convertint aquesta actuació de la Guàrdia Civil en el decomís de metamfetamina més important dels últims anys a Guipúscoa i la segona més gran d'Espanya en aquest any.
Així mateix, es van dur a terme altres dos registres en els quals es van confiscar més de 5.000 euros en efectiu, un revòlver simulat, una pistola de descàrregues elèctriques, 5 bàscules de precisió, 760 gr de cocaïna en roca, 10 kg d'haixix, 3 kg de cabdells de marihuana, 1 kg d'speed, 95 grams de resina d'haixix, 9 plantes de marihuana de cultiu indoor domèstic, 16,8 grams de pastilles d'èxtasis, 32 grams de ketamina, 79,7 grams de MDMA així com substàncies per al tall i/o manipulació de les substàncies estupefaents. 

Després d'aquesta troballa, els investigadors de les operacions de KONPOSATU i ESTACHA de Vitòria i Bizkaia respectivament, a causa de la vinculació del seu objectiu amb Guipúscoa, decideixen clausurar les mateixes, aconseguint desmantellar un important laboratori en Bizkaia i detindre a dues persones per sengles delictes de tràfic de drogues. 

En aquest cas, el modus operandi del “cuiner” del laboratori era l'adquisició de productes propis per a l'elaboració de les substàncies estupefaents, la fabricació i transformació dels productes, així com la seua distribució. 

Després del registre de la casa i d'un traster que tenia llogat l'investigat a Bilbao, es van aprehendre uns 20,3 kg d'amfetamina, 7 kg de substància de tall, 291 gr d'LSD, 1 kg de cocaïna rosa, 2 kg de cocaïna, 2 kg de picada de marihuana, 25 kg d'oli de metamfetamina, 49 gr de pol·len d'haixix, 720 gr de ketamina, 2 kg d'speed, 270 gr haixix i més de mig quilo d'altres substàncies. A més, es van intervindre 33 pots de Sildenafil disposats per a la venda, nombroses garrafes amb substàncies químiques per al tall i manipulació de les substàncies il·lícites i 47.000€ en efectiu. 

Les quantitats confiscades haurien aconseguit en el mercat il·lícit un valor superior a a el milió d'euros. A més, posseïa com a mesura de seguretat una arma de foc real i dos gossos a l'interior de l'habitatge.

Els sis detinguts van ser posats a la disposició dels Jutjat d'Instrucció núm. 2 dels de Sant Sebastià, Jutjat d'Instrucció núm. 1 dels de Pamplona, Jutjat d'Instrucció núm. 3 de Durango i Jutjat d'Instrucció núm. 8 de Bilbao, encara que la investigació continua oberta. 

2021-07-22_LABORATORIOS_SPEED_PAÍS_VASCO_05

Te puede interesar
Lo más visto