Sanitat activa l'alerta per calor alta en més de 100 municipis de la Comunitat Valenciana

Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada i protegir-se el cap

General 23 de julio de 2021 Redacció Redacció
7-problemas-de-salud-derivados-del-calor
Font: Avogel.es

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat per a aquest divendres l'alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39 graus) en 8 zones termoclimàtiques de la Comunitat Valenciana.

Les zones climatològiques en alerta per calor són la 1, 11, 12, 15, 16, 17, 23 i 26 que corresponen a un total de 104 municipis de la Comunitat Valencina.

En concret, les poblacions que corresponen a la zona climatològica 1 són: Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Castellfort, Xodos/Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Morella, Olocau del Rey, Vilafranca/Vilafranca, Palanques, Portell de Morella, la Pobla de Benifassà, Todolella, Vallibona, Villores, Vistabella del Maestrat, Zorita del Maestrazgo.

Les poblacions que corresponen a la zona termocliàtica 11 són: Titaguas, Ademuz, Alcublas, Andilla, Calles, Casas Altas, Casas Bajas, Chelva, Chera, Higueruelas, Torrebaja, Tuéjar.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 12 són: Benaguasil, Benissanó, Bétera, Casinos, Chulilla, Domeño, l'Eliana, Llíria, Losa del Obispo, Marines, Nàquera/Nàquera, Olocau, la Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Segart, Serra, Sot de Chera, Vilamarxant, Villar del Arzobispo, San Antonio de Benagéber.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 15 són: Caudete de las Fuentes, Benagéber, Camporrobles, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Venta del Moro, Utiel, Villargordo del Cabriel.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 16 són: Ayora, Cofrentes, Cortes de Pallás, Jalance, Jarafuel, Teresa de Cofrentes, Zarra.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 17 són: Anna, Bolbaite, Bicorp, Chella, Dosaigües, Enguera, Millares, Navarrés, Quesa.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 22 són: Salinas, Elda, Monòver/Monòver, Algueña, Agost, Aspe, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra/el Camp de Mirra, Cañada, el Fondó de les Neus/Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Monforte del Cid, Novelda, Petrer, el Pinós/el Pinós, la Romana, Sax, Villena, Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 23 són: Alfafara, l'Alqueria d'Asnar, Agres,  Alcocer de Planes, Alcoi/Alcoi, Almudaina, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Gorga, l'Orxa/l'Orxa, Millena, Muro de Alcoy, Plans, Bocairent.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 26 són: Ibi, Castalla, Onil, Tibi, la Torre de les Maçanes/la Torre de les Maçanes

Recomanacions davant la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat que s'active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s'aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Alertes sobre els nivells de calor

Diàriament s'elaboren mapes de risc amb les previsions de temperatura durant tres dies consecutius en les 29 zones termoclimàtiques que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquests mapes s'indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d'actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.

Per a establir una alerta d'intervenció en salut pública, s'ha de detectar un nivell de risc alt o extrem (taronja o roig) almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'alerta sobre el risc de temperatures elevades i s'ofereixen consells i s'expliquen les mesures preventives que cal adoptar.

Te puede interesar
Lo más visto