Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

El GAL Maestrat Plana Alta proposa el pagament de 233.611,53€ a sis emprenedors de l'entorn rural

Giner afirma: «Ajudem al fet que els emprenedors es mantinguen actius i tinguen més opcions de recuperació després de la crisi»

Economía 01 de agosto de 2021 Redacció Redacció
JUNTA GAL JULIO

El Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha aprovat una proposta de pagament de 233.611,53€ a sis xicotets promotors instal·lats en els municipis del seu territori. Es tracta de dues inversions de la convocatòria de 2019 i altres quatre de la de 2020 que han sigut aprovades en l'última Junta Directiva celebrada aquesta setmana de forma tant presencial com virtual i que s'ha centrat en promoure iniciatives privades en l'entorn rural.

Fins hui, incloent aquesta proposta, s'ha emés des del GAL un import total d'1.205.266,13 € en propostes de pagament a expedients subvencionats en les diferents convocatòries LEADER celebrades en els exercicis de 2018, 2019 i 2020. D'aquesta quantitat, la Generalitat ja ha procedit al pagament de 470.723,53 €.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha destacat que «aquestes ajudes permeten dinamitzar l'economia i l'ocupació als nostres pobles en un moment tan complicat per la crisi provocada pel coronavirus. En aquests moments és fonamental ajudar al fet que els nostres emprenedors a mantindre actius i en expansió els seus negocis, perquè puguen aprofitar millor la recuperació que hauria de produir-se quan recuperem la normalitat».

«Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat dels emprenedors i dels xicotets empresaris del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important», ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.

Giner ha destacat el fet que «sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local».

Aprovades ajudes per a 62 projectes els tres últims anys

Cal tindre en compte que en aquests tres últims exercicis completats es van aprovar ajudes per a 62 projectes de diferents àmbits empresarials, però el més significatiu és que dels quals finalment ja s'han executat entre 2018 i 2019, 19 corresponen a empreses de nova creació que, segurament, no s'haurien dut a terme de no disposar d'ajudes per al seu impuls inicial.

Així, en la convocatòria de 2018 es van concedir subvencions a un total de 20 projectes amb un total de 679.213,43 € en ajudes LEADER. D'aquests projectes s'han executat 14, dels quals cinc projectes són de millora en empreses no agrícoles i els altres corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Quant a la convocatòria de 2019, es va concedir una subvenció a un total de 21 projectes, amb un total de 977.312,23 € en ajudes LEADER, tots ells de promotors privats a excepció d'un projecte presentat per un ajuntament. D'aquests 21 projectes s'estan executant actualment 15, dels quals quatre són projectes de millora en empreses no agrícoles, un projecte d'un ajuntament i els altres 10 corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Aprovades ajudes per a 21 projectes l'any passat

A més, el GAL Maestrat Plana Alta va aconseguir l'aprovació d'ajudes en 2020 per a impulsar fins a 21 projectes d'empreses rurals. Això serà possible després que la Generalitat aprovara a final d'any distribuir 890.557,88 euros procedents dels fons LEADER.

En la proposta definitiva aprovada després del vistiplau de la Generalitat es troben projectes d'allotjaments turístics, clíniques de fisioteràpia, un forn de pa, un taller de reparació de vehicles, una grua d'assistència en carretera, una empresa de retolació, una altra d'adobats, una cooperativa i també alguna millora enfocada a la implementació d'energies renovables, entre altres. La inversió total generada gràcies a aquestes subvencions serà d'1.535.974,65 euros.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha destacat que «aquestes subvencions permetran posar en marxa i ampliar empreses que permetran generar ocupació en l'entorn rural. En uns moments tan complicats com l'actual, és fonamental recolzar iniciatives que garantisquen oportunitats d'ocupació, especialment a l'interior. Per això és una magnífica notícia que hi haja tants emprenedors amb projectes ambiciosos i ben treballats, la qual cosa ha permés accedir quasi al màxim de les ajudes a les quals podíem accedir».

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta, que gestiona aquests fons LEADER, havia rebut un total de 40 sol·licituds d'emprenedors de la zona per a optar a aquestes ajudes. El Grup d'Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del Covid-19.

Inversions per a realitzar abans del final de 2022

D'aquestes 40 sol·licituds d'ajuda, 28 van passar a ser qualificats en la Comissió de Baremació, resultant subvencionats finalment 21 projectes. Cal tindre en compte que la convocatòria 2020 permet realitzar inversions fins a final de l'any 2022.

En aquesta convocatòria, el GAL Maestrat Plana Alta comptava amb un topall potencial d'1.002.798,85€, encara que finalment la Generalitat ha aprovat una proposta de projectes a subvencionar per un import total de 890.557,88 euros Domingo Giner valora favorablement aquests resultats «perquè permetran impulsar projectes empresarials de futur, que permetran generar ocupació i consolidar la població en els nostres municipis, que cal recordar que són tots de l'interior de la província de Castelló».

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d'assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC Asaja Castelló), Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d'empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter