La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb major creixement interanual de l'economia amb un 23,9%

Aquest creixement és quatre punts percentuals superior a la resta del conjunt nacional que ha sigut del 19,8%

Economía04 de agosto de 2021RedaccióRedacció
vall_alba

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha publicat l'estimació del PIB de les comunitats autònomes per al segon trimestre de 2021 on destaca la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia amb major creixement econòmic en termes interanuals amb un 23,9%.

 La metodologia emprada per AIReF és Metodología d'Estimació Trimestral per Comunitats Autònomes del PIB, i està basada en les dades publicades per l'INE el passat 30 de juliol a través de la Contabilidad Nacional Trimestral de España, pel que fa a les dades pel segon trimestre de 2021.

 Cal destacar que aquest creixement que ha experimentat la Comunitat Valenciana és quatre punts percentuals superior a la resta del conjunt nacional que ha sigut del 19,8%.

 L'AIReF també recull el creixement econòmic intertrimestral que a la Comunitat Valenciana ha sigut del 2,9%, una dada superior a la d'Espanya (2,8%) i que situa la nostra economia en el nivell del primer trimestre de 2020 pel que respecta al PIB, fet que indica la bona evolució en termes macroeconòmics de l'economia valenciana, considerant la forta crisi econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19.

 Polítiques Conselleria Economia Sostenible

 El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assegurat que «aquesta evolució favorable de l'economia del nostre territori cal vincular-la a les polítiques de suport als sectors productius de la Comunitat Valenciana engegades per la Conselleria d'Economia Sostenible».

 En aquest sentit, ha ressaltat l'esforç de les polítiques econòmiques implementades des de l'inici de la pandèmia per fer front, en primer lloc a la crisi sanitària i de salut pública, i en segon lloc de recolzament als sectors més afectats per les restriccions derivades de la pandèmia, en especial aquelles adreçades a persones treballadores, autònomes i pimes valencianes, amb un conjunt de polítiques de despesa i inversió pública.

 Així mateix ha assenyalat que la bona evolució en termes de PIB és coherent amb l'evolució, en termes quantitatius, del mercat de treball, segons indiquen les dades d'atur registrat i l'ocupació expressada en situació d'alta en la Seguretat Social.

Per al titular d'Economia Sostenible, en aquest marc, i atenent a la favorable evolució econòmica, cal reforçar tant la protecció social en el marc del model productiu valencià com les polítiques de canvi de model econòmic en clau de sostenibilitat econòmica i ambiental.

 «És per això- ha continuat- que els recursos que han d'arribar a la Comunitat Valenciana, tant pel que fa al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, han d'adreçar-se a les polítiques econòmiques desenvolupades per la Generalitat i la Conselleria d'Economia Sostenible, per afavorir la reactivació de la recuperació econòmica, a més en termes de justícia i equitat social, decididament inclusiva i transformadora».

De la mateixa manera, Climent ha destacat les conferències sectorials amb diferents ministeris en què participa la Conselleria d'Economia Sostenible, i la seua vinculació amb el reforç a l'evolució de l'economia valenciana.

 Actuacions

 Altres actuacions de la Conselleria d'Economia que han contribuït a aconseguir aquestes dades positives són l'aposta decidida per la reindustrialització del territori amb accions com el PEIV, el Pla de Millora i Modernització de Polígons Industrials, el Mapa de Sòl Industrial, Agenda Indústria 4.0 o el desenvolupament de la xarxa territorial d'agents de proximitat.

 També cal ressaltar el Pla Estratègic de Promoció Exterior de les empreses valencianes, el Punt d'Acceleració a la Inversió, el Pla Estratègic per a l'Atracció Inversió Estrangera o les actuacions davant el Brexit.

En matèria d'innovació s'ha engegat el Pla d'Innovació Empresarial i el Pla I+D Empresarial i s'ha apostat per el l'emprenedoria innovadora i el recolzament als Instituts Tecnològics.

Quant a les polítiques energètiques s'ha continuat amb l'aposta pel canvi de model energètic i la descarbotització de l'economia amb iniciatives com els Plans d'Energia Sostenible de la Comunitat Valenciana 2020, de Foment de l'Autoconsum Energètic, d'Impuls del Vehicle Elèctric i de Foment de les Comunitats Energètiques Locals.

Així mateix, s'han desenvolupat accions per consolidar un model de comerç equilibrat amb el Pla d'Impuls al Comerç Electrònic, el Pacte de la Llotja sobre horaris comercials, Programes de suport al comerç urbà de proximitat i l'artesania o la Modernització dels Mercats Municipals i la Llei de Comerç Sostenible.

També s'ha donat suport a l'Ocupació Estable i de Qualitat amb els Plans Avalem Joves i Avalem Experiència, els Programes Mixtos d'Ocupació i Formació, el Pla Fent Cooperatives i l'Observatori Valencià del Treball Decent entre altres.

 

Te puede interesar
Lo más visto