La Guàrdia Civil deté a 71 membres d'una àmplia xarxa de narcotraficants que operava entre Espanya i Suècia

També se'ls ha interceptat 592.000 euros en efectiu, 1.850.000 euros en comptes bancaris i moneders de bitcoins amb un valor estimat de 15.000 euros; i s'han bloquejat immobles valorats en més de 14.000.000€

Successos 13 de agosto de 2021 Redacció Redacció
2021-08-12-OP.CANDINAVIA-MUEBLE_01

Agents de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i la NOA sueca, desenvolupada en el marc d'un Equip Conjunt d'investigació entre Espanya i Suècia, constituït a aquest efecte en EUROJUST i EUROPOL, han desarticulat una xarxa de narcotraficants d'origen suec i polonés que operava, a més dels seus països d'origen, en diverses nacions europees, principalment a Espanya, on es proveïa de l'estupefaent que, posteriorment, distribuïen. Han sigut detingudes 71 persones en tots dos països durant un operatiu que s'ha dut a terme en quatre fases diferenciades.

Les investigacions policials van començar a la fi de l'any 2018, amb la sol·licitud, per part de les autoritats sueques, de diverses Ordres Europees d'Investigació sobre un grup d'individus d'aqueix país que acudia de manera habitual a Espanya per a negociar la compra de partides d'estupefaent. Aquestes persones estaven directament relacionades amb els diferents grups criminals suecs que, en l'actualitat, es disputen el control de la distribució d'estupefaents en ciutats com Estocolm i Göteborg, i que en els últims temps han causat la mort d'al voltant de 50 persones a l'any per ajustos de comptes.

2021-08-12-OP.CANDINAVIA-MUEBLE_04

Des de l'inici de la investigació, es va comprovar que els diferents grups criminals suecs confluïen a Espanya buscant proveïdors comuns d'estupefaents, podent identificar a alguns dels més importants a les províncies de Màlaga i Barcelona. Una vegada comprovades les vinculacions d'aquestes organitzacions en tots dos països, es va establir en EUROPOL un equip d'investigació operatiu que incloïa a diversos dels objectius més importants de la investigació, considerats com d'alt valor. De la mateixa manera, la investigació judicial es va instruir en el marc d'un equip conjunt d'investigació entre Espanya i Suècia.

Des d'aqueix moment, i una vegada articulats els mecanismes a través dels quals es desenvoluparia la investigació, l'explotació de la mateixa s'ha va desenvolupar en diverses fases.

Primera fase: una empresa que ocultava la droga entre els seus ports

Des de l'inici de la investigació, es va poder identificar a una empresa de mudances sueca utilitzada per diverses organitzacions criminals per a transportar la droga des d'Espanya fins al país nòrdic ocultant-la entre els seus ports legals. L'empresa mantenia obertes dues seus a Espanya, una d'elles en la localitat alacantina de Torrevieja i una altra en Sant Pere Alcántara, a la província de Màlaga.

Amb l'avanç de les perquisicions policials, es va poder identificar els mitjans a través dels quals la droga era transportada, així com a les persones directament implicades. D'aquesta manera, es van intervindre diversos enviaments de droga tant a Espanya com a Suècia, tots ells organitzats per aquesta empresa de transports. Una d'aquestes intervencions es va dur a terme en la capital sueca, a Estocolm, interceptant-se 55.000 unitats d'un fàrmac opiaci utilitzat com a substitut de l'heroïna, que havia sigut portat fins allí per un dels camions de l'empresa investigada. La intervenció de la droga es va dur a terme una vegada que es va produir el lliurament de la mateixa a un dels clients del clan investigat, procedint-se a la detenció d'aquest.

Uns dies més tard, van ser igualment intervinguts a la ciutat sueca de Göteborg altres 85 quilograms de cànnabis que havien arribat fins allí amagats en uns mobles recollits en el Polígon de Sant Pere. En el moment de la intervenció van ser detinguts dos individus.

A conseqüència d'aquestes dues intervencions, i davant les sospites que l'organització havia adquirit una nova partida d'estupefaents a Espanya per a ser transportada a Suècia, la qual es trobaria amagada en una de les naus de Sant Pere d'Alcántara, es va procedir a la detenció tant a Espanya com a Suècia dels implicats en aquesta xarxa. En aquest sentit, es van dur a terme diversos registres domiciliaris en tots dos països. 
Com a resultat d'aquests registres, a Suècia van ser detingudes dues persones, propietàries legals de l'empresa. A Espanya van ser arrestats altres dos individus, un d'ells fill i nebot dels anteriors, a l'interior d'una de les naus de Sant Pere Alcántara. Van ser detinguts quan es trobaven preparant 265 quilograms d'haixix per a un pròxim transport, que van ser intervinguts en el moment. En un registre posterior en el domicili d'un d'ells van ser localitzats quatre quilograms de marihuana.

Més tard es va procedir a la detenció d'una tercera persona, col·laboradora dels anteriors i en el domicili dels quals es van intervindre 28.000 euros. Igualment, han sigut bloquejats dotze immobles dels investigats a les províncies d'Alacant, Àvila, Granada i Màlaga.

Dins d'aquesta fase de la investigació, s'han detingut tant a Espanya com a Suècia a altres investigats suecs que operaven al nostre país i que, igualment, utilitzaven la infraestructura d'aquesta empresa de transports per a realitzar els seus enviaments de droga. 

Segona fase: detingut a Madrid un dels criminals més violents

En la segona fase, va ser detingut un dels criminals més violents per liderar molts dels atacs armats produïts en la capital sueca. Estava catalogat per EUROPOL com a objectiu d'alt valor, denominació amb la qual s'identifica als delinqüents amb major incidència criminal a Europa. Aquest individu, que es trobava en parador ignorat, va ser localitzat a Madrid i detingut per la seua presumpta implicació en delictes de conspiració per a l'homicidi, tràfic de drogues, segrest i extorsió. La seua detenció es va simultanejar a Suècia amb les de la resta d'integrants de la xarxa criminal que ell dirigia, duent-se a terme l'arrest d'altres set investigats. 

Tercera fase: l'organització introduïa droga des del Marroc

Paral·lelament a aquestes investigacions, es va detectar que l'organització també es dedicava a la introducció d'haixix a Espanya mitjançant un nou mètode que consistia a portar la droga des del Marroc suspesa sota el casc d'embarcacions recreatives. Posteriorment, fondejaven l'haixix en punts establits prop de la costa perquè altres persones de l'organització l'extragueren dies més tard, utilitzant, per a això, taules de surf modificades amb ganxos i suports de subjecció que connectaven amb motors de propulsió subaquàtics, usats normalment per persones experimentades en busseig, aprehenent-se 25 fardells d'haixix surant després de ser fondejats, llançant un pes de 550 *kgs aproximadament.

Una vegada a Espanya, aquesta droga era enviada a països europeus oculta a l'interior de diversos objectes a través d'empreses de paqueteria o oculta entre mercaderia legal en camions de gran tonatge, intervenint-se 310 quilograms d'haixix en el port de Trelleborg (Suècia) ocults a l'interior d'un camió entre mercaderia legal.

Durant la investigació s'han interceptat diversos enviaments de diners en metàl·lic resultant dels beneficis obtinguts en les nombroses operacions de narcotràfic que aquest grup realitzava. Les divises confiscades eren transportades en dobles fons realitzats a aquest efecte en equipatges de mà, així com en vehicles utilitzats per l'organització, sent traslladades per "mules" entre els diferents països d'Europa en els quals operaven.

Els líders de l'organització criminal no ocultaven el seu alt nivell de vida. Un d'ells posseïa en els seus habitatges nombrosos articles de luxe, obres d'art i, fins i tot, una enorme quantitat de botelles de vi de gran valor econòmic. La investigació s'ha desenvolupat en diverses fases en les quals s'han realitzat, de manera coordinada, 30 registres (21 a Espanya, 7 a Suècia i 2 a Portugal), procedint-se a la detenció de 47 persones i executant-se dues Ordenes Europees de Detenció i Lliurament.

En un dels registres, els agents van trobar, entre altres armes de foc, un subfusell de guerra Kalashnikov AK-47, disposat per a obrir foc, i una magrana de fracturació M52, la qual cosa aferma la part de la investigació desenvolupada en aquest sentit, podent-se acreditar que aquesta organització exercia la violència enfront d'altres clans rivals i que produïen fets violents en sòl espanyol i suec, destacant les 50 morts violentes en els últims anys a Suècia motivades per fets relacionats amb el narcotràfic. No en va, un dels detinguts tenia antecedents per ser el presumpte autor de dos delictes d'homicidi en grau de temptativa a conseqüència d'un tiroteig on van resultar ferides diverses persones.

Aquesta fase ha finalitzat amb la confiscació de quasi una tona d'haixix, 500 quilograms de marihuana, 23 quilograms d'amfetamina i 5 quilograms de cocaïna. D'igual manera, s'han intervingut diverses armes de foc, 18 turismes, dos camions, set motocicletes, tres embarcacions, 439.000 euros en diferents divises i material informàtic, així com material per al fondege de la droga i per al seu transport.

De la mateixa manera, s'ha procedit al bloqueig i embargament preventiu d'immobles, vehicles i comptes bancaris per valor de més de 14 milions d'euros, i a la confiscació de nombroses obres d'art que superaven en la taxació inicial el milió d'euros.

Quarta fase: canalitzaven els fons il·lícits a través d'inversions en immobles de luxe

En el marc d'aquesta investigació també es va investigar de manera paral·lela la manera en què aquestes organitzacions blanquejaven els fons procedents del tràfic internacional d'estupefaents. Es va detectar que aquest tipus d'estructures criminals que actuaven a la província de Màlaga. A través del tràfic de drogues i l'ús d'armes, constituïen un greu perill per a la col·lectivitat i, a més, amb la inversió dels ingents beneficis de les seues activitats il·lícites, influïen molt negativament en el mercat immobiliari de la zona. 

Es va evidenciar la canalització dels fons de procedència il·lícita a través inversions en immobles de luxe a Marbella i en altres municipis de la zona. Per a això, es va efectuar l'estudi de més de 100 empreses espanyoles i altres tantes radicades a Suècia i en tercers països, autoritzant-se judicialment registres en diverses immobiliàries, dues d'elles radicades a Marbella. A més, s'han localitzat i bloquejat 64 immobles de luxe i terrenys.

2021-08-12-OP.CANDINAVIA-MUEBLE_02

Igualment, en aquesta fase es van simultanejar fins a 15 registres a Espanya i Suècia, embargant-se 23 vehicles i confiscant-se diners en efectiu, en comptes bancaris, així com *bitcoins i màquines de comptar diners, per la qual cosa el total d'actius i béns recuperats superaria amb escreix els 55 milions d'euros. A més, es van intervindre diverses armes: quatre pistoles, un fusell amb silenciador, una escopeta i cinc armes d'aire comprimit.

A través de diferents operacions de blanqueig reconstruïdes, s'ha observat que l'entramat *bancarizaba a l'estranger aquests diners il·legals i efectuava transports d'or per al mateix fi, obrint comptes a nom de societats estrangeres a través de les que adquirien béns de luxe o concedien préstecs a les empreses radicades a Espanya, aconseguint així el blanqueig d'aquests diners. D'aquesta manera, durant la investigació s'ha posat de manifest la complexitat dels entramats societaris intervinents, amb connexions en tercers països, molts d'ells considerats paradisos fiscals, en els quals participaven gran quantitat de *testaferros, comptant amb un assessorament legal especialitzat.

En aquesta fase de l'operació han sigut detingudes a Espanya nou persones, emetent-se una Ordre Internacional de Detenció contra un escapolit, sent arrestat al Brasil per les autoritats d'aqueix país.

En total, durant totes les fases de l'operació s'han intervingut 1.700 quilograms d'haixix, 500 quilograms de marihuana, 55.000 unitats d'un fàrmac opiaci utilitzat com a substitut de l'heroïna, 5 quilograms de cocaïna, 23 quilograms d'amfetamina, dos subfusells, un fusell, huit armes curtes, una granada de mà, cinc pistoles d'aire comprimit, 400 cartutxos, 592.000 euros en efectiu, 1.850.000 euros en comptes bancaris i moneders de bitcoins amb un valor estimat de 15.000 euros. També s'han bloquejat 64 immobles per valor de més de 14 milions d'euros i s'han intervingut 30 vehicles i embargat altres 23. Finalment, han sigut interceptades, tres embarcacions, 15 rellotges de luxe, 30 obres d'art, nombrosos equips informàtics d'última generació, tres dispositius de geolocalització i dues màquines comptadores de diners.

Te puede interesar
Lo más visto