La Guàrdia Civil deté en Alacant a un matrimoni que feia rituals amb ayahuasca i escates de gripau buf

Els clients pagaven entre els 75 i 150 euros per una sessió, depenent de la substància a consumir

Successos 23 de agosto de 2021 Redacció Redacció
2021-08-21.op.BUFOX_01

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació BUFOX, ha detingut a Callosa de Segura (Alacant) a un matrimoni de 42 i 38 anys d'edat que realitzaven rituals amb substàncies psicotròpiques il·legals com la ayahuasca, o les escates de gripau buf, a manera de pràctica efectuada sota la «medicina ancestral internacional». Se'ls imputa el presumpte delicte contra la salut pública. Eren el president i secretària d'una associació que realitzava rituals sota l'efecte de substàncies psicotròpiques.

Els ara detinguts van registrar formalment la seua associació al juny de 2019. Des d'aquell moment, es va sospitar que tant els fins com les activitats d'aquesta entitat pogueren ser perjudicials per a la salut i per a la seguretat pública, per incloure entre les seues «medicines» oferides substàncies prohibides pel Conveni de Substàncies Psicotròpiques de 1971 de les Nacions Unides.

En el visionat i anàlisi d'alguns dels vídeos dels rituals que ells mateixos havien publicat en internet i en xarxes socials, es va observar a clients que consumien en forma líquida o inhalaven els psicotròpics que ell (el mestre de cerimònies) els aportava, mentre ella els obstruïa la respiració perquè mantingueren més temps el fum en el seu interior. A conseqüència d'aquesta pràctica, solien caure a terra amb algunes convulsions i presentaven una alteració greu de la consciència.

Tot això tenint en compte que el president i director d'aquestes activitats no posseïa cap titulació professional o formativa que li emparara facultativament per a l'ús i subministrament a terceres persones de substàncies psicotròpiques, psicoactives, psicodèliques o al·lucinògenes, les quals pogueren representar una amenaça greu per a la salut.

Els ara detinguts oferien estades de caps de setmana complets a través d'internet. Quant als clients, a canvi d'una sessió pagaven entre 75 i 150 euros, depenent de la substància a consumir, i si es quedaven tot el cap de setmana fins a 350 euros. 

Substàncies prohibides trobades 

Durant els registres realitzats en l'habitatge i seu de l'associació, els agents van trobar efectes i substàncies prohibides repartides per diferents estades. Així mateix, van localitzar l'escata de Buf Alvarius guardada en una caixa forta a l'habitació principal per la seua perillositat.

En total en el registre es van confiscar:

-    5 pots amb ayahuasca i una liana de ayahuasca 
-    50 grs de Buf Alvarius, escates de Buf Alvarius
-    2 bosses i 6 pots d'Amanita Muscaria
-    2 pots grans de Yopo o Anadenanthera Pelegrina
-    2 pots grans i 5 mitjans de Rapé o Nicotiana Tabacum
-    3 bosses xicotetes d'herba de Sant Joan
-    1 pot amb Chacruna o Psychotria Viridis
-    1 pot de Peganum Harmala
-    1 pot xicotet de Tabernanthe Iboga
-    117 trossos i cactus de Sant Pere o Echinopsis Pachanoi (840kgs aprox.)
-    3 pots de fulla de coca en pols
-    1 pot amb 30 grs de marihuana
-    1 pot amb 12 grs de pol·len d'haixix
-    6 grs d'haixix
-    Pipetes, pipes inhaladors i provetes
-    Un pes i una bascula de precisió
-    Precursors com ara glicerina, calci d'hidròxid 

Efectes adversos

El consum d'aquestes substàncies psicotròpiques poden provocar nombrosos efectes adversos. Per exemple, el consum de la ayahuasca pot provocar un quadre psicòtic agut sobre el còrtex cerebral i en alguns casos, pot ser irreversible, arribant a desencadenar esquizofrènia. 

Una sobredosi del fong Amanita Muscaria pot conduir a una síndrome anticolinèrgica (pell seca, enrogida, hipertèrmia, midriasis, arrítmies cardíaques, risc de fibril·lació ventricular, deliri, convulsions, coma). I l'escorça de l'arrel de l'arbust Tabernanthe Iboga és un estimulant del sistema nerviós central en xicotetes quantitats, però en canvi en dosis majors provoca al·lucinacions.

Te puede interesar
Lo más visto