Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Castelló commemora el 770 Aniversari de la Ciutat amb actes del 8 al 12 de setembre

L'esdeveniment principal del programa és en record a les víctimes de la covid-19 i en reconeixement a les activitats essencials

General 08 de septiembre de 2021 Redacció Redacció
diptic-770-aniversari-castello-01

L'Ajuntament de Castelló commemorarà del 8 al 12 de setembre el 770 Aniversari de la Ciutat, amb un programa d'actes adaptat al context actual, pensat per a gaudir amb les màximes garanties de seguretat i seguint les mesures de protecció de la salut davant la covid-19. “Reprenem els actes de l'Aniversari i això ens alegra, perquè és una mostra que a poc a poc anem recuperant una certa normalitat i superant una situació complexa per la qual hem hagut de sacrificar moltes coses i, entre elles, també el nostre calendari festiu”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

“El programa del 770 Aniversari s'ha plantat tenint en compte els protocols anticovid, amb menys actes que altres anys, però amb el mateix afecte, la mateixa dedicació i l'esforç de sempre”, ha reconegut Marco. I en aquest sentit, ha destacat l'acte principal de la programació, pensat per a posar en valor allò que ha sigut essencial en els últims mesos.

Es tracta de l'acte institucional que tindrà lloc el 10 de setembre a les 19.00 hores en la plaça Major, en record a les víctimes de la covid-19 i en reconeixement als treballadors/as de les activitats essencials. “No volíem perdre l'oportunitat, en ocasió de l'Aniversari, de reconéixer públicament a tots aquells col·lectius, treballadors i treballadores que han sigut essencials durant la pandèmia. Serà una manera de reconéixer-los públicament el seu treball i esforç i una expressió d'afecte col·lectiu i solidaritat de la ciutat”, ha ressaltat la primera edila.

Un altre dels actes de la programació és la recepció dels retrats commemoratius de Germà Colón i del Pare Ricardo, fills Predilecte i Adoptiu de la ciutat, respectivament, que han mort durant aquest mandat. “Abans de la pandèmia acomiadem amb honors al Pare Ricardo, amb una capella ardent a l'Ajuntament. I en ple estat d'alarma, va morir Germà Colón, encara que les circumstàncies no ens van permetre acomiadar-ho d'igual manera”, ha recordat Marco. “Ara, aquest acte emmarcat en l'Aniversari de la Ciutat serà una manera de tornar a portar a la memòria a aquestes dues figures il·lustres tan importants per a Castelló”, ha indicat. La recepció serà també el dia 10 de setembre, a les 12.00 hores, a l'Ajuntament.

En el programa també s'ha fet l'ullet a la Magdalena i a les gaiates. Es farà a través de l'exposició Gaiates de mà, que encara que d'una manera molt simbòlica, permet que la setmana gran de les festes fundacionals siga present també en aquesta data tan assenyalada per a la ciutat. La inauguració serà el 8 de setembre a les 18.00 hores en el Museu de Belles Arts. I la mitologia i les colles també tenen el seu espai amb la commemoració del XX aniversari de l'escultura de Tombatossals, organitzada per la Colla del Rei Barbut, el dimecres 8 a partir de les 19.00 hores.

A més, se celebra també l'acte de lliurament dels Premis Ciutat de Castelló; el dijous 9 de setembre a les 19.00 hores en el Menador.“Durant aquests dies també tindrem ocasió de rememorar la història de la fundació de la nostra ciutat a través de diferents actes que esperem que servisquen per a conéixer millor i celebrar els nostres orígens”, ha apuntat Marco.

En aquesta línia, la regidora de Turisme, Pilar Escuder, ha explicat que es completarà la programació “amb una sèrie de visites guiades i teatralitzades, microescenes històriques i espectacles entorn de l'època medieval, amb la participació de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta i dels Cavallers Templers”. Així, per al divendres 10 de setembre a les 20.30 hores hi ha prevista la visita Castelló Medieval, senyors i ordes militars, amb eixida en la plaça de la Olivera. El dissabte 11 a les 20.00 hores es desenvoluparan microescenes històriques D'Alfons II a Jaume I i la lectura del Laude arbitral i de la Llicència de Trasllat, organitzada per la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, al costat del Fadrí. I, a continuació, es farà la Nit de joglars i bufons de l'edat mitjana, a les 22.30 hores al costat del Fadrí. Per a tancar la commemoració de l'Aniversari, el diumenge 12 de setembre està prevista la visita teatralitzada Na Violant d’Hongria, primera regina de Castelló, a les 11.00 hores des del Fadrí; i l'espectacle de joglars i bufons de l'edat mitjana, seguit de l'homenatge dels Cavallers Templers a Jaume I, al costat del Fadrí. 

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter