AVA-ASAJA xifra en 8 milions les pèrdues agràries en els primers passos del temporal

La pedra ha provocat en zones puntuals danys de fins al 100% de la collita

Economía 23 de septiembre de 2021 Redacció Redacció
caqui_carlet

El temporal que durant aquesta setmana manté en alerta a la Comunitat Valenciana ja està tenint els seus primers efectes sobre l'agricultura. Segons una estimació provisional de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), efectuada a l'espera de noves precipitacions en els pròxims dies, les pluges estan resultant beneficioses en línies generals per a tots els cultius pendents de recol·lecció –cítrics, raïm, olivar, caquis, arròs, hortalisses, etc.– perquè contribueixen a netejar les plantacions, millorar el calibre i la qualitat productiva, estalviar en regs i recarregar els aqüífers. No obstant això, la pedra ha provocat en zones puntuals danys de fins al 100% de la collita que es tradueixen en uns 8 milions de pèrdues directes.

AVA-ASAJA estima que la pedra ha destrossat més de 20.000 tones de caquis i cítrics a la Ribera Alta. Carlet és el terme municipal més afectat, amb 17.000 tones afectades –14.000 de caquis i 3.000 de mandarines i taronges–, seguit de Catadau –3.000 tones de caquis– i en menor mesura altres localitats confrontants com Alfarp, Algemesí o Albalat de la Ribera. El delegat de AVA-Carlet, Fernando Hervás, lamenta que “la pedra ha caigut sobretot en els camps més nets de cotonet, per la qual cosa entre les plagues i ara la pedra la producció de caqui a Carlet es veurà reduïda a la meitat de la inicialment prevista. Els danys en els cítrics, en canvi, s'apreciaran millor amb el pas dels dies. A més de les pèrdues dels productors, caldrà sumar els jornals que es perdran”.

Una altra àrea colpejada per la calamarsa és Requena, especialment la pedania de Sant Antoni, on hi ha vinyes amb graus d'afecció de fins al 50%. Les intenses pluges també han provocat arrossegaments de terres i desperfectes en infraestructures agràries en aquells termes del sud de València i nord d'Alacant que van registrar major aigua acumulada, si bé no són generalitzats. Així mateix, el temporal ha paralitzat les labors de la verema i la sega de l'arròs, així com la recol·lecció de les varietats primerenques de cítrics i caquis.

AVA-ASAJA sol·licita a les administracions que posen en marxa ajudes directes i mesures fiscals destinades a alleujar les pèrdues que patiran els agricultors afectats per aquestes enèsimes adversitats climàtiques en un any agrari amb una elevada sinistralitat.

Te puede interesar
Lo más visto