Huit nous municipis de la Comunitat posen en funcionament el servei d'orientació jurídica de proximitat

La iniciativa forma part del projecte Justícia de Proximitat que té una inversió superior als 1,3 milions d'euros

General 26 de septiembre de 2021 Redacció Redacció
3-1024x576
Font: Ajuntament.barcelona.cat

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública posa en marxa aquesta setmana el servei d'assessorament i orientació jurídica gratuïta a través d'Oficines d'Informació Jurídica de Proximitat (JustiProp) en huit municipis: Burjassot, Almoradí, Dolores, Peníscola, Picanya, Vilamarxant, Guardamar del Segura i Alginet, on comença el 28 de setembre.

D'aquesta manera es pretén oferir una resposta ràpida a la ciutadania sobre els seus dubtes jurídics i els diversos tràmits administratius, sense la necessitat de desplaçar-se a les localitats que són cap de partit judicial.

L'assistència en aquestes oficines, que és finançada per la Conselleria, es presta per professionals dels Col·legis de l'Advocacia de la Comunitat Valenciana.

El projecte de Justícia Pròxima preveu una inversió total de més de 1,3 milions d'euros. Suposa la modernització dels actuals jutjats de pau, i la posada en marxa del servei d'assessorament i orientació jurídica gratuïta de proximitat amb Oficines d'Informació Jurídica de Proximitat (Justiprop) així com l'impuls d'espais per a fomentar la Mediació (Mediaprop).

La iniciativa, que s'alinea amb el Pla Justícia 2030 del Ministeri, comporta la transformació dels jutjats de pau dels 96 municipis de la Comunitat de més de 7.000 habitants en modernes oficines judicials tecnològicament avançades.

Per a això, s'estan adequant els espais municipals i se'ls proporciona la tecnologia necessària per a reduir la bretxa territorial i digital, amb l'objectiu d'acostar els serveis públics a la ciutadania. En la Comunitat Valenciana aquest servei ja està actualment en funcionament en les localitats de Cox, Monforte del Cid, Benicarló, Vall d'Uixó, Foios, Pobla de Farnals i Utiel.

Dins del projecte de Justica Pròxima també s'habilitaran espais municipals on es proporcionarà atenció i informació a la ciutadania sobre mediació, com a alternativa més ràpida, econòmica i eficaç per a resoldre conflictes enfront dels litigis. A més, s'incorporen oficines d'enllaç per a l'assistència a les víctimes del delicte.

JustiProp, projecte pioner a Espanya

El servei d'orientació jurídica de proximitat (Justiprop) dins del projecte Justícia Pròxima s'ha convertit en un projecte pioner a Espanya. En aquest sentit la Conselleria posa aquest servei en marxa fins i tot abans que s'aprove la Llei orgànica d'Eficiència Organitzativa del Ministeri de Justícia que preveu la reconversió dels Jutjats de pau en Oficines de Justícia en els municipis.

Te puede interesar
Lo más visto