La Diputació s'adhereix per primera vegada al Fons contra la Despoblació de la Generalitat aportant 1,5 milions d'euros

La institució aporta la mateixa quantitat que el govern autonòmic per a repartir 3 milions d'euros entre 85 pobles de la província en risc de despoblació

Economía29 de septiembre de 2021RedaccióRedacció
51526925803_dd62a5afa4_o

La Diputació de Castelló se suma per primera vegada en la història al Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació, aportant la mateixa quantitat que la Generalitat: 1.503.605 euros. D'aquesta manera, es transferirà a 85 pobles de la província en risc de despoblació un total de 3.007.210 euros. Serà a tots els pobles de fins a 300 habitants i a aquells que amb una població superior complisquen amb els criteris objectius marcats per la Generalitat Valenciana per a comptar amb aquesta consideració oficial.

Segons ha remarcat el portaveu socialista, Santi Pérez, "es tracta d'un fons que ja existia abans, al qual hui per primera vegada se suma la Diputació de Castelló", recordant així que "els anteriors equips de govern provincials van aportar zero euros".

El fons contra la despoblació té caràcter no finalista i aprofundeix en l'aposta per la “plena autonomia dels municipis", que podran destinar aquests recursos al que creguen que resulta més necessari en els seus respectius pobles. Amb la suma de les aportacions de la Diputació i la Generalitat, cada municipi rebrà un mínim de 10.000 euros, quantitat que es veurà millorada en funció del nombre d'habitants amb el qual compte.

Compromís sobre el Fons

Sobre aquest fons també s'ha pronunciat el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, qui ha posat de manifest que "suposa una mostra més de la col·laboració del nou govern de la Diputació amb la Generalitat Valenciana, que contribueix a donar liquiditat als nostres municipis que més el necessiten". De la mateixa manera, ha posat de manifest que "des de Compromís advertim que l'actual reglament de la conselleria necessita ajustar-se, perquè municipis que evidentment estan en risc de despoblació, en trobar-se en comarques que tenen alta població no entren dins d'aquestes ajudes, i altres també tenen risc de despoblació, però amb un terme municipal molt xicotet, per una qüestió de densitat de població queden al marge".

Adhesió a Esmontañas

En matèria de lluita contra la despoblació, en el ple s'ha aprovat l'adhesió de la Diputació de Castelló a Esmontañas, tal com va anunciar el president Martí divendres passat en el congrés que l'associació va celebrar en la localitat d'Osca de Aínsa. Es tracta d'una associació composta per ajuntaments i diputacions, que naix com a entitat de representació i acció dels territoris de muntanya que tenen problemes de despoblació, desarrelament, falta d'oportunitats i aïllament. El seu objectiu és l'aportació de solucions que ajuden a desenvolupar l'economia i els serveis en les zones de muntanya. En l'actualitat, formen part d'aquest col·lectiu 28 províncies, 274 municipis i 5 diputacions.

Solidaritat amb La Palma

A l'inici del ple, el president José Martí ha anunciat la intenció de l'equip de govern que encapçala de reunir-se amb els serveis tècnics de la institució "a fi d'articular algun tipus d'acció solidària que beneficie a les veïnes i veïns de l'illa de la Palma, que estan patint en primera persona la crisi ocasionada per l'erupció volcànica". En nom de la institució ha mostrat la solidaritat de la província de Castelló amb totes les persones afectades.

Converses sobre l'IAE

En el transcurs de la sessió plenària també s'ha parlat de fiscalitat. En aquest sentit, el diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, ha informat que el seu departament està mantenint converses amb la patronal ceràmica ASCER de cara a una possible rebaixa de l'Impost d'activitats Econòmica (IAE) que paguen les empreses a la Diputació. Ha explicat que des de l'equip de govern es traslladarà una proposta a aquesta associació empresarial, "que estarà en funció de les disponibilitat pressupostària amb la qual compte la institució provincial de cara a l'elaboració dels pressupostos de 2022, una disponibilitat que es coneixerà en breu". Davant els dubtes suscitats en algunes intervencions, el diputat ha aclarit que "com no podria ser d'una altra manera, la possible rebaixa afectarà el conjunt de les empreses de la província que han de satisfer aquest impost".

Declaracions institucionals

En el capítol de precs i preguntes, el president Martí ha eixit al pas de les manifestacions realitzades pel diputats Aguilella (PP) i Fernández (Ciutadans), en les quals es queixaven que l'equip de govern suposadament hauria impedit que s'emportaren al ple diferents declaracions institucionals, argumentant que "no ha sigut un problema de continguts, sinó de formes". Ha explicat que van arribar a la Junta de Portaveus una vegada complit el termini legal, circumstància que ha impedit seguir el tràmit habitual perquè els portaveus reben els textos amb temps suficient de debatre i consensuar amb la resta de grups. En aquest sentit, ha assenyalat que "en l'equip de govern teníem interés a tirar avant una declaració institucional sobre una temàtica que havia sorgit a última hora i, per idèntic motiu, l'hem deixada fora, aparcada per al pròxim ple".

El president ha finalitzat dient que "no existeix cap impediment perquè els grups porten les seues propostes al pròxim ple del mes d'octubre i tiren avant si tots ens trobem còmodes amb aquestes".

Te puede interesar
Lo más visto