El massatge cardíac aconsegueix estabilitzar a quasi el 60% de les persones amb parada cardiorespiratòria fora de l'àmbit hospitalari

La Conselleria de Sanitat difon un vídeo per a mostrar a la ciutadania la tècnica per a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica

General 18 de octubre de 2021 Redacció Redacció
Cicu_BL1
Font: Masteremergenciasua.com

Un total de 656 persones ha patit una parada cardiorespiratòria fora de l'àmbit hospitalari durant l'últim any en la Comunitat Valenciana. Del total, en 379 ocasions es va aconseguir revertir la parada cardíaca, gràcies a la realització de la reanimació cardiopulmonar bàsica (RCP) o massatge cardíac en els primers instants.

És a dir, la intervenció ràpida davant una parada cardíaca ha suposat que en la Comunitat Valenciana prop del 58% dels i les pacients tractats amb massatge cardíac fora de l'àmbit hospitalari s'haja estabilitzat.

Conscients d'aqueixa importància, la Conselleria de Sanitat, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), ha elaborat un vídeo en el qual es mostren els passos a seguir davant una parada cardíaca. Aquest material audiovisual es va distribuïr dissabte passat a través de les xarxes socials de la Conselleria, amb motiu del Dia Mundial contra la Parada Cardíaca i el Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, que es commemora cada 16 d'octubre.

La directora del SES, Begoña Arcos, ha indicat que amb aquest vídeo "es pretén conscienciar a la ciutadania que qualsevol pot salvar una vida amb les seues pròpies mans". "Davant una parada cardíaca, -ha continuat- si es coneix la tècnica de reanimació cardiopulmonar bàsica o massatge cardíac es realitza immediatament. Però si no fora així, hem de saber que hi ha un o una metge disposats a ajudar-nos per a salvar a la persona que tenim davant".

Precisament, el que es vol transmetre amb aqueix audiovisual és mostrar a la població quins passos ha de seguir davant una persona que està patint una parada cardíaca, encara que no se sàpia realitzar la RCP bàsica.

Quan algú es troba en aqueixa situació, el primer que cal fer és telefonar al 112 i llavors s'activa el protocol de RCP telefònica. D'aquesta manera, amb l'ajuda d'un o una mèdic coordinadora del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències), l'o l'acompanyant del pacient puga realitzar el massatge cardíac encara que no es tinguen coneixements previs.

Des del CICU es dona les indicacions per a marcar el ritme de les compressions i es roman en contacte telefònic amb l'acompanyant, fins que arriba la unitat del SAMU. A partir d'aqueix moment, l'equip mèdic SAMU continuarà amb la RCP avançada i les tècniques de recuperació necessàries per a aconseguir l'estabilització del pacient i poder procedir al seu trasllat al centre hospitalari corresponent.

El protocol de RCP telefònica es va posar en marxa en la Comunitat Valenciana al desembre de 2017. Des de llavors, un 65% de les persones que han alertat al 112 sobre una possible parada cardíaca s'han acollit a aquest sistema i han realitzat un massatge de reanimació al pacient.

En el 35% restant, no es van iniciar les maniobres, bé perquè no procedia en aqueixos casos o bé perquè el testimoni que alertava va declinar fer la RCP perquè no es va sentir capaç de realitzar-la.

Begoña Arcos ha recordat que fa un any, aqueixos percentatges eren del 60% i el 40%, respectivament, per la qual cosa el nostre objectiu és continuar reduint aqueix nombre de persones que no es veuen en condicions per a realitzar el massatge cardíac, ja que la realitat és que qualsevol persona pot salvar una vida".

"Aqueixa actuació inicial és crucial per a la supervivència, tant és així que les investigacions avalen que cada minut de retard disminueix en un 10% les possibilitats de sobreviure", ha conclòs.

Te puede interesar
Lo más visto