El programa de prevenció de càncer de mama de Sanitat permet detectar prop de 19.600 càncers des del seu inici

S'han realitzat més de 4,7 milions d'estudis mamogràfics des de l'inici del programa en 1992 fins a 2020

General 19 de octubre de 2021 Redacció Redacció
mammography-nurse-patient-CU-1600x900
Font: Fda.gov

Des de l'inici del programa de prevenció de càncer de mama de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en 1992 fins a desembre de 2020, s'han realitzat més de 4,7 milions d'estudis mamogràfics i s'han detectat prop de 19.600 càncers, la majoria en estadis precoços.

És el tumor amb la supervivència més alta en dones, ja que s'estima en un 86% als cinc anys del diagnòstic i , la mortalitat per aquesta causa ha descendit un 28% en la Comunitat Valenciana des de la implantació del programa.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que "continuem insistint en la importància de participar en el garbellat de càncer de mama perquè és fonamental per a la detecció precoç i per a millorar la qualitat de vida de les pacients en cas de requerir un tractament".

El Programa de Prevenció del Càncer de Mama (PPCM) té com a objectiu principal la reducció de la mortalitat per aquest càncer a través de la detecció precoç de lesions que encara no han manifestat símptomes i per tant, susceptibles de tractaments més conservadors, amb menys efectes secundaris i acompanyats d'un major augment de la supervivència de les dones que les pateixen.

Quant a la participació de la població diana (dones de 45 a 69 anys) és superior al 71% i la taxa d'adhesió al programa (o dones que acudeixen amb regularitat) és pròxima al 90%.

Per part seua, la taxa de detecció s'ha anat incrementant al llarg del temps, en part per la millora del procés diagnòstic, la precocitat diagnòstica (valorada a través de percentatge de casos diagnosticats en estadi 0 i I, que se situa al voltant del 65%) i l'evolució del tractament conservador (pròxim al 90% dels càncers diagnosticats).

Quasi 30 anys en funcionament

El Programa va iniciar la seua activitat l'any 1992 i va ser el segon a Espanya, després de la Comunitat Foral de Navarra, a implantar-se progressivament en tots els departaments de salut. En 2001 s'aconsegueix la cobertura total de dones de 45 a 65 anys. El programa va ampliar el rang d'edat, de 65 a 69 anys tenint en compte les recomanacions europees i l'any 2006, la cobertura aconsegueix el 100% de la població diana (dones de 45 a 69 anys).

Prop de 750.000 dones són citades cada dos anys

Prop de 750.000 dones, entre 45 i 69 anys, són citades al programa cada dos anys per a la realització d'un estudi mamogràfic bilateral de les mames. Les imatges són llegides i classificades per dos radiòlegs experts en lectura mamogràfica de garbellat de càncer de mama. Per a desenvolupar el programa, la Conselleria de Sanitat Universal i*Salut Pública, disposa de 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM), i 5 d'elles disposen de dos equips (torns de matí i vesprada).

Mamògrafs digitals

Des de l'any 2018, totes les UPCM disposen de mamògrafs digitals. El programa s'ha adaptat als nous avanços tecnològics renovant l'equipament per a la imatge digital: estació d'emmagatzematge; estació de lectura; integració amb l'aplicació informàtica del programa (SIGMA); migració i emmagatzematge en grans repositoris d'imatges en el sistema de Gestió d'Imatge Medica Digital (GIMD), que facilita la disponibilitat des d'altres punts de treball de la lectura i classificació de l'estudi mamogràfic a distància i amb major qualitat d'imatge amb menor dosis impartides a les dones.

Les últimes adquisicions de mamògrafs han inclòs l'ampliació a la mamografia 3D (tomosíntesis) disposant actualment de 10 mamògrafs que permetran en breu la implementació d'aquesta tecnologia.

El programa, al llarg d'aquests 29 anys, sistemàticament es planteja nous reptes per a millorar la qualitat de l'atenció que es presta a les dones. Aquest programa participa en la Xarxa Europea i Xarxa Espanyola de Càncer de Mama i incorpora les seues recomanacions en totes les seues actuacions.

També participa en projectes d'investigació, específicament en línies relacionades amb efectes adversos, especialment en densitat mamària, falsos positius i falsos negatius, la qual cosa ha donat lloc a nombroses publicacions i difon els seus resultats en fòrums nacionals i internacionals.

Te puede interesar
Lo más visto