Els primers pressupostos participatius de la Generalitat destinen més de 100 milions d'euros a 96 projectes de la ciutadania

Pérez Garijo ha afirmat que "hem donat veu a la ciutadania, que ha demostrat la qualitat de la participació a través dels projectes presentats"

Economía 23 de octubre de 2021 Redacció Redacció
50071542142_4b1d4984b3_c (1)

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022 repartiran més de 100 milions d'euros entre 96 projectes triats i proposats per la ciutadania, tal com han explicat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez *Garijo.

Soler i Pérez Garijo han oferit els resultats del projecte pilot dels pressupostos participatius de la Generalitat, que van iniciar la seua marxa el passat 6 de maig amb la fase d'informació i debats i que va concloure el 30 de setembre després de la fase de votació final i passar per un procés d'avaluació realitzat des de les diferents conselleries del Govern valencià.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha posat en valor aquesta "històrica cita amb la qual fem un pas al capdavant sense precedents en matèria de participació de la ciutadania en el destí dels recursos públics".

En aquest sentit, Soler ha apuntat que "sempre hem elaborat els comptes pensant en les prioritats dels i les ciutadanes, però amb aquests pressupostos els fem també partícips d'aquests, permetent-los incloure projectes que són prioritaris per als seus projectes vitals o per als seus territoris".

Tant Soler com Pérez Garijo han recordat, en aquest sentit, que amb la posada en marxa dels pressupostos participatius donen compliment al recollit "tant en l'Acord del Botànic com en l'acord social Alcem-ens" i han assenyalat que "la col·laboració amb la DGTIC en matèria de participació i transparència ja ha tingut altres reflexos com és la posada en marxa de GVAOberta i del Visor Pressupostari, amb la qual permetem que qualsevol persona, des de qualsevol lloc i de manera senzilla conega al moment com s'inverteix els diners públics, en quins i amb quins motius".

"Hem implicat la ciutadania en la presa de decisions sobre els fons públics perquè estem convençuts que hem d'escoltar-los sempre; el fet que puga decidir mostra la nostra voluntat de posar-la sempre per davant de qualsevol altra decisió", ha conclòs Soler després d'incidir en què "ens adaptem als nous temps i a les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per a fer a la ciutadania més partícip de les iniciatives públiques".

Per part seua, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha manifestat que "hem donat veu a la ciutadania, que ha demostrat amb els projectes presentats, la qualitat i el valor de la participació que venen a enriquir la labor del Govern valencià".

Pérez Garijo s'ha mostrat satisfeta amb el resultat d'aquests primers pressupostos participatius, "un projecte pilot, pioner en el conjunt de l'Estat, al qual ara sumarem una anàlisi del seu funcionament i resultats".

Per a això, la consellera de Participació ha indicat que "crearem una taula d'experts i ciutadania que comptarà amb la presència de les universitats públiques valencianes, la Xarxa de Governança Participativa Municipal i el Consell de *Participació, "amb l'objectiu de recopilar propostes que contribuïsquen a continuar millorant i aprenent per a futures edicions".

Així mateix, Pérez Garijo ha afirmat que totes les propostes que han superat la fase de votació final "s'inclouran en el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2022". Al seu torn, s'ha referit a dues propostes que van quedar excloses per excedir la dotació econòmica establida per a la seua àrea territorial, "actuacions que la Generalitat ha decidit finançar a través d'una redistribució econòmica territorial, de comarques on hi ha hagut crèdit excedent a altres comarques perquè no quedara cap projecte fora per falta de crèdit", ha anunciat la consellera de Participació.

En aquest sentit, es destinaran 5.067.330 euros a incrementar la dotació de les comarques del Xuquer-Túria i de les comarques d'Interior Nord que faran possible incloure els dos projectes que havien quedat fora dels pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022.

Dels 125 milions previstos per als primers pressupostos participatius de la Generalitat, finalment la ciutadania ha pogut decidir de manera directa sobre 101.784.548 euros que engloben un total de 96 propostes viables de les 241 avaluades.

Aquesta minoració del crèdit obeeix a la inviabilitat de 145 projectes que han sigut descartats després de la fase d'avaluació de propostes. No obstant això, d'aquesta xifra un total de 68 iniciatives són assumides a través de la planificació de les diferents conselleries, bé perquè estan previstes en el marc d'actuacions més grans com Convivint o Edificant, bé perquè es troben en execució, entre altres supòsits.

Projectes comarcals i autonòmics

Dels 874 projectes presentats en la fase inicial d'àmbit comarcal i autonòmic, 96 han resultat els guanyadors. D'àmbit autonòmic 34.583.000 euros engloben 23 projectes, mentre que 67.201.548 són per a les diferents àrees comarcals.

En aquest sentit, les comarques de l'Horta compten amb 21.561.518 euros i 18 propostes; les comarques del sud disposen de 6.251.000 i 9 iniciatives; 7.966.000 corresponen a les 14 accions que es realitzaran a les comarques centrals; els 6 projectes de les comarques del Xúquer-Túria sumen 14.958.000 euros; 7.030.000 són per a 5 iniciatives de les comarques costaneres del nord; 3.740.000 engloben les 6 propostes de les comarques de l'interior; i 5.695.030 corresponen als 15 projectes que s'executaran en les de l'interior del nord.

Del volum total de recursos destinats a les propostes guanyadores, pròxim als 102 milions d'euros, 26.067.030 s'engloben en l'àrea d'Agricultura i Medi ambient; 27.726.518 es vinculen a la Conselleria d'Educació i Cultura; 16.800.000 es destinen a iniciatives de Sanitat; 14.190.000 a polítiques d'Habitatge; 60.000 euros pertanyen a l'àmbit d'Hisenda; 9.880.000 s'orienten a Igualtat; 4.573.000 a accions relacionades amb Participació Ciutadana i Memòria Democràtica; 2.232.000 a Política Territorial; seguides d'Economia, amb 118.000 euros, Presidència amb 120.000 i Innovació amb 18.000.

Els departaments d'Agricultura i Educació portaran avant tots els projectes votats per la ciutadania malgrat superar el límit d'un màxim del 20% del crèdit total disponible en els pressupostos participatius per a l'execució de projectes en cada conselleria, tal com recull la resolució de la consellera que publica els resultats finals.

Entre les àrees temàtiques dels projectes guanyadors destaca la rehabilitació i recuperació de patrimoni, a través de la Conselleria d'Educació, seguida de temes relacionats amb la cultura, la formació i l'educació. La sostenibilitat i medi ambient se situa com a tercera temàtica més repetida entre els projectes guanyadors, mentre que la quarta engloba accions en matèria de participació, cooperació i qualitat democràtica i la cinquena es refereix a iniciatives relacionades amb inclusió.

Pérez Garijo ha afirmat que les dades d'aquest primer procés participatiu per a decidir quins projectes s'inclouen en els comptes de la Generalitat per a 2022 "posen de manifest que els temes més pròxims a la vida de les persones com la inclusió, el medi ambient o la cultura són els que concentren més propostes guanyadores".

Participació ciutadana

Un total de 24.648 valencians i valencianes han participat en aquesta iniciativa pilot de la Generalitat.

Per províncies, 16.055 persones han participat en València, la qual cosa suposa un 65%, seguida d'Alacant amb 6.076 persones, que representa un 24%, i de Castelló, província en la qual han participat 2.513 persones, amb un 10%.

Per edats, el 21% es correspon amb joves d'entre 16 i 34 anys; el 52% són adults d'entre 35 i 54 anys, mentre que el grup de persones entre 55 i 74 anys suposa un 23% de la participació total i el col·lectiu de més de 75 anys concentra el 1,9%.

Quant al gènere, 12.911 dones han participat, la qual cosa suposa un 53% del total, mentisques que 11.417 homes s'han implicat en aquest procés, la qual cosa representa un 46% i 1% s'engloba en uns altres.

Pel que respecta a les entitats de diferents àmbits, un total de 32 han participat en el conjunt del procés a través de la presentació de propostes, amb un total de 127 i 10 propostes guanyadores de les 96 seleccionades per la ciutadania.

Publicació de projectes i seguiment

Amb la publicació dels projectes i la quantia assignada als pressupostos participatius es dona a conéixer a la ciutadania el resultat final del procés, dotant al mateix de la transparència necessària i adoptant les mesures oportunes perquè les persones que han participat en el procés puguen ser coneixedores del destí final de les seues propostes. Al seu torn, es tracta d'un procés de caràcter vinculant.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l'execució d'aquestes.

Tota la informació es pot consultar a través del portal 'GVA Participa' que en l'actualitat compta amb 53.585 usuaris i usuàries des de la seua posada en marxa el passat 3 de febrer, mentre que el nombre de visites al portal aconsegueix les 454.538.

Te puede interesar
Lo más visto