Castelló impulsa una campanya de sensibilització per avançar en la protecció del Tossal Gros com a Paratge Municipal

Transició Ecològica i l'associació Cau de l'Art organitzen rutes de senderisme els dies 6, 7 i 13 de novembre

General 25 de octubre de 2021 Redacció Redacció
25-10-2021 Tossal Gros

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, en col·laboració l'associació Cau de l'Art, encetarà els dies 6, 7 i 13 de novembre una campanya de sensibilització ciutadana envers la revalorització de la muntanya del Tossal Gros, amb l'objectiu d'iniciar un procés de participació que acabe amb la declaració d'este espai com Paratge Municipal. Ha organtizat estos tres dies rutes un itinerari circular, des de la Penyeta Roja cap a la Joquera-Tossal Gros. Per a inscriure´s a les eixides cal enviar un e-mail a [email protected]. El punt de trobada serà el grup Sant Agustí, davant del Col·legi.

Prèviament a la celebració d'estes rutes, l'associació ha treballat en unes jornades de premarcatge on es recuperaren dreceres impracticables pel pas del temps. La memòria dels antics camins de ferradura que travessen les partides de Castelló cap a Borriol s'han redescobert per revalorar aquest enclau natural. El Tossal Gros (353m) està situat a la partida Bovalar al nord del terme de Castelló. Al seu costat en direcció sud s'estén la Joquera fins Muntanya Negra a la ratlla de terme i al sud-est l'Hospital de la Magdalena. A l'est trobem la N-340 i l'A-7 fent de tallafocs amb les afeccions sonores, visuals i de contaminació corresponents.

El Tossal Gros també té un altre accés pel nord-oest, pel camí de Borriol, travessant la Serra Balaguera. Les urbanitzacions Penyeta Roja i Tossal Gros dibuixen els límits cap a la nostra ciutat sent una via directa d'accés el Camí de Farxa per Penyeta, l'altra el Sender de Gran Recorregut del marge esquerre enfront del Castellet. Al sud també constitueix una entrada natural un camí aeri marcat iniciat a l'Hospital. A l'ombria caminant pel mig dels tarongers, remunta un camí de ferradura en direcció a Borriol on encara trobem alguns pous i construccions de pedra seca.

La importància del Tossal Gros (353m)-la Joquera per a ser considerat en un futur Paratge Natural Municipal és la seua pervivència com a corredor verd en direcció a les primeres estivacions del Desert de les Palmes i la Serra Balaguera. Un illot de biodiversitat amortiguador envers l'impacte ambiental que l'envolta per la proliferació de les carreteres i la pressió humana de la ciutat.

Unes 120 hectàrees de terreny delimitat pels tarongers i el bosc mediterrani amb la seua flora i fauna característica. Els voltants del Tossal Gros-La Joquera s'han de redescobrir, revaloritzar i protegir. La declaració implicaria el disseny d'un Pla Director de regeneració erosiva dels camins de muntanya, silvicultura preventiva, recuperació dels terrenys abancalats, construccions de pedra seca i senyalització vertical del seu entorn com a eina didàctica. A més, la figura del Paratge Municipal podria anar acompanyada de la creació d'un Centre d'Interpretació del medi natural, que podria fer també d'alberg, llar, escola de natura i seu de voluntariat en medi ambient.

La Regidoria de Transició Ecològica avança en el disseny d'un Pla d'Acció pel Clima, que haurà d'incloure en l'aprofitament dels recursos naturals endògens del terme municipal. La regeneració dels punts naturals d'interés seria un objectiu clau en eixa direcció.

Divendres, 5 de novembre a les 20 h., es tancarà la inscripció a la primera eixida que es durà a terme el dissabte 6 de novembre a les 9:30 h. des de la porta del Col·legi Sant Agustí.

Te puede interesar
Lo más visto