Ximo Puig destaca que la Generalitat ha certificat el 95% dels fons europeus ordinaris de l'actual període financer 2014-2020

El cap del Consell ressalta que la Generalitat ha avançat l'execució dels fons dos anys i mig al final del període previst per la Unió Europea

Economía 27 de octubre de 2021 Redacció Redacció
belgium-3595351_1280

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la Generalitat ha certificat el 95% dels programes operatius de fons europeus ordinaris per a l'actual període financer 2014-2020, la qual cosa suposa haver avançat la seua execució dos anys i mig al final del període previst per la Unió Europea.

Així ho ha manifestat després de la reunió mantinguda a València amb la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, a la qual mostrat el "profund sentir europeista" i el suport del govern valencià a totes les iniciatives que està posant en marxa la Unió Europea per a contribuir a superar la crisi generada per la pandèmia.

El cap del Consell ha destacat que aquests fons constitueixen la "palanca de desenvolupament" necessària i suposaran la modernització econòmica i social a través de la transició ecològica i digital. En concret, cal destacar que la Generalitat Valenciana ha aconseguit la certificació del 96% (96,5%) del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), el 100% (98,1%) de recursos del Fons Social Europeu i més del 86,5% (86,7%) del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil.

D'altra banda, Puig ha valorat la "capacitat d'impuls" que suposarà els fons Next Generation UE i els programes operatius del marc financer pluriennal de la UE per al període 2021-2027, que actualment s'estan negociant, i ha destacat la contribució d'aquests fons no sols a superar la pandèmia sinó a reactivar l'economia i a impulsar una transformació que ha d'arribar a tot el teixit empresarial perquè, segons ha dit, "ningú pot quedar fora de la nova economia".

En aquest sentit, el cap del Consell s'ha referit a dos principals objectius de les polítiques de recuperació: els joves, sobre els quals ha assenyalat que se'ls ha de garantir "l'esperança d'un projecte de vida basat en les seues pròpies decisions", i la innovació, que ha d'arribar a tots els sectors, per al que ha assegurat "disposem de la capacitat de transferència de coneixement dels centres tecnològics i de les universitats a l'economia real".

Respecte dels fons REACT-EU, el responsable de l'Executiu valencià ha recordat que la Generalitat té concedits 1.254 milions d'euros que estan programats en dues anualitats (2021 i 2022) i es repartirà entre els programes Feder (790,64 milions) i FSE (463,36) de la Comunitat Valenciana perquè siguen els gestors ordinaris de fons europeus els qui gestionen de la forma més àgil els recursos del React.

Finalment, ha agraït a la comissària europea la seua visita a la Comunitat Valenciana i ha reiterat la voluntat del Consell de cooperar per a fer el més "flexible i eficaç possible" l'arribada dels fons europeus.

La comissària Elisa Ferreira és responsable de la gestió i supervisió dels fons de la UE i la seua estada en la Comunitat Valenciana suposa la seua primera visita oficial a Espanya des que va ser nomenada comissària en 2019. La comissària coneixerà durant els pròxims dos dies diverses iniciatives que s'estan finançant amb fons europeus, com la Línea10 de Metrovalència, i els projectes d'investigació en seqüenciació genòmica que desenvolupa la Fundació Fisabio en la lluita contra la COVID-19.

Te puede interesar
Lo más visto