Els serveis d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana van realitzar 6.297 atencions per activacions del Codi Ictus en 2021

Del total d'activacions, 1.232 actuacions complien els criteris del Codi Ictus

General 01 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
ictus-ficha_18929bc9_1280x720
Font: Sabervivirtv.com

Els recursos d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana van realitzar un total de 6.297 atencions entre l'1 de gener i el 27 d'octubre d'enguany per activacions del Codi Ictus, dels quals el 19,56% complien amb els criteris (1.232 activacions) i la resta (5.065 activacions) no complien amb aquests criteris.

Per províncies, a Castelló es van activar en 1.285 ocasions, de les quals 291 (22,64%) complien criteris del Codi Ictus; a la província d'Alacant, el CICU va coordinar un total de 1.729 atencions per aquest motiu, de les quals 419 (24,23%) complien amb els criteris, i a València es van realitzar un total de 3.283 atencions, de les quals 522 (15,90%) complien amb els criteris del Codi Ictus.

Entre els pacients atesos que complien amb els criteris del Codi Ictus, el grup més freqüent a les províncies de València i Alacant és el de la franja d'edat entre 70 i 79 anys, seguit del grup de 80 a 89 anys. Per part seua, a la província de Castelló el grup d'edat més freqüent és el de 80 a 89 anys, seguit del grup d'edat de 70 a 79 anys.

Per sexes, a València, per al grup d'edat amb major nombre d'atencions per aquest motiu, el percentatge d'actuacions és molt similar (79 homes i 77 dones), mentre que a Alacant per a aquest mateix grup d'edat els homes van ser atesos en un 57,1% d'ocasions enfront d'un 42,9% de dones (84 homes i 63 dones). I a Castelló, en el grup de 80 a 89 anys, la proporció també és d'un 51,1% i un 48,9% (45 homes i 44 dones).

Codi Ictus

El gran repte de l'assistència sanitària al ictus agut és evitar demores en la instauració del tractament. La immediata identificació dels símptomes o signes de la malaltia, el seu ràpid trasllat al centre hospitalari adequat i una correcta coordinació dels serveis, possibiliten un millor pronòstic de la malaltia, aconseguint guanys de salut quant a discapacitat o mort.

L'experiència dels últims anys ha demostrat que el tractament del ictus agut no descansa només en un diagnòstic adequat, sinó que depén fonamentalment de l'existència d'un procés definit i establit -una 'cadena assistencial'- que requereix una estructura assistencial coordinada per al maneig actual del ictus.

La seqüència d'aquest procés és:

1. Reconeixement de signes o símptomes per part de pacients o familiars.

2. Contacte amb els serveis sanitaris a través del 112.

3. Activació del "Codi Ictus".

4. Trasllat immediat als centres adequats seguint el protocol del Codi Ictus.

5. Comunicació i coordinació entre els serveis d'emergència extra i intrahospitalaris.

6. Atenció urgent per neuròlegs experts en el tractament del ictus i altres especialitats mèdiques en cas necessari.

7. Aplicar programes de seguiment a pacients que han patit un ictus que contemple la rehabilitació precoç, l'hospitalització a domicili i les cures d'infermeria especialitzats en ictus.

Pla d'Actuació al Ictus en la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa d'una actualització del Pla d'Atenció a l'Ictus en la Comunitat Valenciana (2019-2023), amb una guia d'actuació assistencial coordinada, en la qual el factor temps és fonamental.

Aquesta actualització del Pla aprofundeix en l'accessibilitat i l'equitat en l'assistència als pacients, en la rapidesa del diagnòstic i en el tractament precoç de l'ictus agut. Incorpora novetats com el codi ictus pediàtric, la incorporació de dades en el sistema informàtic Orion per a conéixer la traçabilitat del procés i l'actualització de temps d'actuació sobre la base de l'última evidència científica, així com l'actualització dels criteris d'activació del codi ictus i la possibilitat de remissió del pacient amb ictus directament a l'hospital de referència d'alta complexitat per al diagnòstic i tractament quan existisca sospita d'oclusió d'un gran got, la qual cosa permetrà reduir de manera considerable els temps fins al tractament en disminuir els trasllats intercentres.

A més, també s'ha incorporat l'avaluació del pacient als tres mesos segons les recomanacions de les Guies de Pràctica Clínica vigents. I es reforcen accions ja implantades en tots els departaments de salut com el Tele-Ictus, una novetat de telemedicina que permet la comunicació immediata i a distància de l'Equip de ictus que atén el pacient amb el neuròleg vascular de la Unitat d'Ictus de referència.

Cal destacar algunes recomanacions com l'augment d'activacions del Codi Ictus - protocol d'actuació urgent, coordinat i multidisciplinari inclòs en la xarxa establida per a l'atenció al pacient amb ictus- a través del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències, ja que millora els temps fins al tractament.

Te puede interesar
Lo más visto