El pagament a proveïdors el mes de setembre se situa en 19,40 dies en la Comunitat Valenciana, la dada més baixa de la sèrie històrica

La Generalitat porta catorze mesos consecutius realitzant els seus pagaments per davall dels 30 dies, que és el límit que marca la llei

Economía 21 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
Francesc  Gamero

La Generalitat ha aconseguit reduir el Període Mitjà de pagament a Proveïdors (PMP) a 19,40 dies durant el mes de setembre passat, xifra que se situa com la més baixa des que es va començar a comptabilitzar aquest indicador al gener de 2015.

La Generalitat ha avançat aquesta dada, que es farà públic en breu pel Ministeri d'Hisenda, i que confirma, segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "la tendència descendent que experimenta aquest indicador en el nostre territori i l'esforç que realitza el Consell a agilitar els pagaments que es realitzen a ciutadans, entitats i proveïdors de l'Administració".

A més, aquesta dada revela que la Generalitat porta catorze mesos consecutius realitzant els seus pagaments per davall dels 30 dies, que és el límit legal que fixa la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera i el que li ha permés a la Generalitat eixir de la supervisió del Govern central, "sent la primera autonomia que ha aconseguit recuperar la senda de la sostenibilitat comercial pels seus propis mitjans".

Així, Soler ha recordat que al març de 2015 el pagament a proveïdors de la Generalitat va arribar a situar-se en 99,07 dies, la qual cosa suposa el màxim aconseguit mai en la Comunitat Valenciana, amb el que ha posat en valor "l'esforç del Consell del *Botànic els últims anys per a rebaixar aquesta xifra i eixir de la supervisió del Govern central".

"Hem passat de triplicar el màxim legal permés (30 dies) a situar-nos en tot just 19 dies. Ha sigut un esforç enorme de gestió, agilitació i responsabilitat, que ha donat els seus resultats. Però no ens quedarem ací, continuarem esforçant-nos al màxim per a reduir aquesta xifra encara més", ha assenyalat Soler.

Més eficiència en la Tresoreria

Segons el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, en 2015 vam posar en marxa un pla "per a augmentar l'eficiència de tots els processos de la Tresoreria de la Generalitat en coordinació amb els serveis econòmics de les conselleries, tractant de controlar i optimitzar els tràmits i prioritzant els pagaments en àrees socials",

Aquest pla ha donat els seus resultats i des de 2015 la tendència del període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) de la Generalitat ha sigut a la baixa. Al setembre de 2015 el PMP se situava en 70,96 dies i en el mateix mes de 2016 en 58,57 dies, la qual cosa suposa una reducció de 12 dies en només un any.

Així mateix, si al setembre de 2019 el PMP aconseguia els 52,61 dies al setembre de 2020 es reduïa a 29,91 dies, és a dir, una caiguda de quasi 23 dies en només 12 mesos. El PMP ha continuat reduint-se fins a aconseguir el mes de setembre passat els 19,40 dies. Gamero ha recordat també que fins ara la xifra més baixa de pagament comptabilitzada per la Generalitat era 19,98, que es va aconseguir el mes de juliol passat.

"Pagar dins del termini i en la forma escaient és una de les millors polítiques econòmiques que podem fer i també una manera de fer política social. D'aquests pagaments de la Generalitat depenen moltes petites i mitjanes empreses i d'aquestes al seu torn moltes famílies. Injectar liquiditat en el teixit productiu contribueix també a generar noves oportunitats d'ocupació i de creixement econòmic", ha assenyalat Gamero.

En paral·lel, els terminis de pagament de les subvencions i ajudes a persones, ajuntaments i tercer sector, que no es computen en l'indicador*PMP d'acord amb la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera també ha anat millorant, segons fonts de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Te puede interesar
Lo más visto