La llista d'espera quirúrgica baixa 10 dies des de setembre i quasi un mes respecte a octubre de 2020

En un mes s'ha produït un increment del 39% en el nombre d'intervencions programades

General 28 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
operando
Font: Gomezmenchaca.es

El temps de demora per a ser intervingut quirúrgicament en un hospital públic de la Comunitat Valenciana continua disminuint després de la reactivació de l'activitat en els quiròfans, i gràcies a les mesures adoptades per la Conselleria de Sanitat per a la reducció de les llistes d'espera.

Així, durant el mes d'octubre la demora mitjana total per a passar per quiròfan als hospitals valencians se situa en 107 dies, deu dies menys que el mes de setembre (117), i 25 dies menys que a l'octubre de l'any passat, en el qual la demora se situava en 132 dies.

Aquesta reducció de l'espera mitjana per a una intervenció quirúrgica queda reflectida en les dades registrades per la majoria dels departaments de salut. Especialment, han reduït de manera significativa la demora mitjana quirúrgica en un mes, el departament de salut d'Orihuela (23%), el departament València- Arnau Llíria (25%), el departament de Sagunt (17%), el departament d'Elx (16%), el departament de Vinaròs (11%) i Vila Joiosa i Gandia (14%). No obstant això, la resta dels departaments oscil·la en una reducció de la demora entre un 7 i 14% en la seua majoria.

Per especialitats, la demora mitjana és de 96 dies per a cirurgia general, 98 per a ginecologia, 69 per a oftalmologia, 81 per a otorrinolaringologia, 136 per a cirurgia ortopèdica i traumatologia, 102 per a urologia, 67 per a cirurgia cardiovascular, 87 per a cirurgia vascular, 148 per a cirurgia maxil·lofacial, 105 per a cirurgia pediàtrica, 197 per a cirurgia plàstica, 162 per a cirurgia toràcica, 171 per a neurocirurgia i 84 per a dermatologia, entre altres.

En aquest sentit, les especialitats que han reduït de manera considerable la demora en comparació amb el mes de setembre han sigut cirurgia pediàtrica amb una reducció de la demora del 15%, otorrinolaringologia (15%menys), cirurgia general (13% menys) i cirurgia ortopèdica i traumatologia (11% menys).

Així mateix, el mes d'octubre, el total de persones que han deixat d'estar en la llista d'espera es xifra en 25.991, és a dir, 3.377 més que en el mes setembre.

Cal assenyalar que durant un mes s'ha produït un increment del 39% en el nombre d'intervencions programades als hospitals del sistema sanitari públic, que han passat de 8.032 el mes de setembre a un total de 11.160 intervencions.

A més, s'ha duplicat en un mes l'activitat per autoconcert, que és quan el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirúrgiques. En aquest sentit, les intervencions per autoconcert han passat de 1.224 el mes de setembre a 2.819 intervencions a l'octubre d'enguany.

Te puede interesar
Lo más visto