Els preus del CO₂ i del gas comprometen a la indústria ceràmica

La indústria fabricadora de rajoles ceràmiques travessa una excepcional situació amb costos tan vitals com el gas i el CO₂ en màxims històrics

Economía 03 de diciembre de 2021 Redacció Redacció
Banner Ascer 2021 CO2 1

La indústria espanyola fabricant de rajoles ceràmica veu amb gran preocupació com la senda alcista dels preus d'inputs tan vitals per al seu funcionament com el gas i el CO₂ continua descontrolada, i com des del Govern d'Espanya no hi ha una major sensibilitat davant aquesta situació.

Els consumidors intensius en gas reclamem al Ministeri de Transició Ecològica que adopte un paquet de mesures de manera urgent per a fer front als elevats preus del gas, com la posada en marxa d'un Estatut de Consumidors Gasintensius similar al desenvolupat per als consumidors electrointensius. La finalitat d'aquest Estatut seria reconéixer la contribució que els consumidors gasintensius aporten a la millora de la gestió tècnica del sistema, per les seues característiques de consum – consum en hores de baixa demanda, i corba de consum estable i predictible - i dotar a empreses industrials, per a les quals el cost del gas resulta especialment crític, d'un marc jurídic i econòmic que proporcione seguretat i certitud dels costos energètics i millore la seua competitivitat internacional, tot això de conformitat amb la normativa comunitària.

Des del sector es sol·licita una major interlocució de les indústries gasintensives amb el Ministeri de Transició Ecològica tal com s'ha establit amb les indústries electrointensives, per a tractar de buscar solucions urgents i transitòries davant l'escalada desmesurada dels costos energètics que estan comprometent la viabilitat i competitivitat d'infinitat d'indústries espanyoles.

Algunes de les mesures proposades són la rebaixa en el tipus impositiu de l'IVA sobre tots els components de la factura de gas, la reducció de peatges i càrrecs, la reducció de l'Impost Especial d'Hidrocarburs (IEH) garantint així un tractament just i equilibrat respecte de l'atorgat a l'electricitat.

En paral·lel, l'afectació per l'auge imparable en el preu de la tona de CO₂, els costos del qual s'han incrementat més d'un 100% comparats amb la mitjana de l'any anterior, està tenint efectes nefastos en les empreses.

El preu de la tona de CO₂, ha augmentat en els últims 15 dies més de 10€, passant dels 63€/Tn als 75€/Tn un increment del tot inassumible per a les empreses incloses en el Règim de Comerç de Drets d'Emissió (RCDE UE). En aquest sentit reclamem que, per a sectors com el ceràmic que no tenen una alternativa tècnica ni econòmicament viable per a reduir emissions de CO₂ en el curt-mitjà termini, s'articule un sistema de compensacions que reconega les inversions realitzades en matèria de descarbonització per les empreses, i permeta compensar-les amb les emissions generades; d'aquesta manera es contribueix a aconseguir els objectius de reducció globals sense minvar la competitivitat de les indústries més difícils de descarbonitzar.

L'escalada del preu de CO2 és originada per l'increment de l'ambició climàtica de la Comissió Europea i l'especulació de fons inversors que compren drets d'emissió.

Les administracions han de secundar amb determinació als sectors amb major exposició als costos energètics compensant parcialment els costos de CO₂ i actuant sobre la part regulada de les tarifes d'energia, així com aplicant subvencions temporals que suavitzen l'impacte d'aquesta escalada de preus.

Segons les nostres estimacions, la factura sectorial energètica pot incrementar-se aquest 2021 més d'un 148% a la vista de l'evolució dels preus energètics i la del CO₂ superar un creixement del 700%. El gas va arrancar al gener en el mercat organitzat ibèric en una mitjana de 27,08 euros/MWh i la mitjana de novembre es va situar entorn dels 83,11 euros/MWh, la qual cosa suposa un increment en el que va d'any del 207%.

La indústria fabricadora de rajoles ceràmiques va consumir en 2019 més de 14,1 TWh de gas, la qual cosa suposa prop del 50% del consum de gas industrial i domèstic de la C. Valenciana, i el 7% del consum de gas industrial d'Espanya.

Te puede interesar
Lo más visto