Agricultura posa en marxa un pla d'ajudes per a iniciar la replantació de parcel·les afectades per la Xylella fastidiosa

Mollà: "Aquesta és una convocatòria de reconstrucció, de restauració de la terra i recuperació econòmica i de l'activitat"

General 06 de diciembre de 2021 Redacció Redacció
xylella-ametler-infectat
Font: Metode.es

La Conselleria d'Agricultura ha posat en marxa un pla d'ajudes, per un import de 500.000 euros, per a la replantació de parcel·les afectades per la Xylella fastidiosa i els cultius de la qual hagen sigut arrancats per a evitar la propagació del bacteri.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest divendres la convocatòria, la primera destinada a la replantació que podrà aconseguir fins al 80% de la inversió subvencionable sol·licitada.

"Aquesta és una convocatòria de reconstrucció, de restauració de la terra i recuperació econòmica i de l'activitat agrària", ha afirmat la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, que s'ha referit a la necessitat d'oferir una alternativa viable i acompanyada per a mantindre la pervivència de l'activitat i del camp de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, el director general d'Agricultura, Antonio Quintana, ha assenyalat que l'aspecte essencial de les ajudes "és el de reactivar l'economia agrària d'aquelles zones que estan patint la incidència de la Xylella mitjançant la replantació de les parcel·les afectades amb altres espècies vegetals que no siguen susceptibles de patir l'atac del bacteri".

L'ajuda cobreix la replantació i altres despeses associades com la preparació del terreny, les instal·lacions de reg o suport o les infraestructures de protecció enfront d'inclemències meteorològiques.

Quintana ha destacat que la dotació inicial de mig milió d'euros "és un pressupost que anirem ampliant en funció de la demanda per a acollir-se a aquests plans de replantació perquè no deixarem a ningú arrere en aquest tema".

L'ajuda s'adapta al criteri de la Unió Europea que, després d'una modificació normativa, permet replantar arbres espècies arbòries que porten dos anys lliures de Xylella, obrint així la porta a l'olivar, un cultiu que en la Comunitat s'ha mostrat resistent al bacteri i que s'adaptaria bé als terrenys més colpejats per la plaga.

Les noves ajudes se sumen així a la bateria d'actuacions que des de 2018 ha destinat 25,1 milions d'euros a donar la batalla contra la Xylella fastidiosa. Del còmput global, 16,1 milions d'euros corresponen a la Conselleria (el 64%), seguida del Ministeri d Agricultura i els fons europeus.

Te puede interesar
Lo más visto