José Martí presenta uns pressupostos històrics per a 2022 de 177,8 milions d'euros que superen en 9,5 milions als de 2021

El president de la Diputació assenyala que són els pressupostos per a la recuperació econòmica i social de la província i perquè ningú quede arrere en l'eixida de la crisi

Economía 13 de diciembre de 2021 Redacció Redacció
_DSC0550

El president de la Diputació progressista de Castelló, José Martí, ha presentat hui els pressupostos + Impuls Castelló per a 2022, que ascendeixen a 177.876.325,36 milions d'euros. Són 9,5 milions d'euros més que en 2021, xifra que percentualment representa un increment del 5,66%. En comparació amb els comptes públics de 2019, les últimes elaborades per l'anterior equip de govern, l'augment és de 34,6 milions d'euros i del 24%. Són xifres molt elevades, encara que no definitives, ja que es veuran incrementades amb la incorporació de romanents.

Martí, que ha comparegut davant la premsa al costat de l'integrant del Grup Socialista i diputat provincial d'Hisenda, Santiago Agustí, i el portaveu del Grup Compromís, Ignasi Garcia, ha presentat «uns pressupostos històrics, dissenyats per a continuar avançant per la senda de la recuperació econòmica i social de la província». L'objectiu és que «ningú quede arrere en l'eixida de la crisi originada per la pandèmia de la Covid-19».

Els pressupostos d'Impuls Castelló succeeixen als de #ReactivemCastelló del present exercici, que «han suposat una contribució decisiva a la recuperació», encara que, tal com ha posat de manifest, «el fonamental ha sigut l'èxit del procés de vacunació».

El president ha assenyalat que «som l'equip de govern que proclama la majoria dels ajuntaments», que ha dissenyat uns comptes publiques que «tenen l'objectiu de continuar incrementant l'autonomia municipal».

El pressupost de tots

José Martí ha defensat que «són uns comptes de tots» i espera «que puguen ser assumides i aprovades pels grups de l'oposició» en el ple del 21 de desembre. En aquest sentit, ha recordat que l'equip de govern s'ha esforçat perquè «nasquen amb consens», celebrant sis reunions comarcals amb alcaldesses i alcaldes i convidant als grups de l'oposició a realitzar les aportacions que consideren oportunes.

El president defensa que els comptes provincials «són molt bones» i explica que «reflecteixen la filosofia i les línies estratègiques que inspiren l'acció política de la coalició progressista que està al capdavant del govern de la Diputació».

Un pressupost que es resumeix amb quatre idees bàsiques: són les més elevades de la història, amb elles la Diputació vol actuar com a motor d'impuls de les comarques de Castelló, incrementen les transferències de fons als ajuntaments com mai havia succeït i s'han dissenyat per a consolidar les polítiques de reactivació de la nostra economia.

Quatre eixos bàsics

El president també ha destacat que el pressupost d'Impuls Castelló s'estructura entorn de quatre eixos bàsics: Municipalisme, Ciutadania, Creiximent i Sostenibilitat.

L'epígraf de Municipalisme és un programa dotat amb 25 milions d'euros amb el qual la Diputació reafirma la seua aposta pels municipis, afavorint el reequilibri territorial i impulsant el benestar de la ciutadania. Si l'objectiu de 2021 va ser reactivar l'economia, el de 2022 serà impulsar la província des dels ajuntaments.

Forma part d'aquest eix #CastellóAvança, un gran pla biennal d'inversions de 30 milions d'euros que permetrà que els ajuntaments programen les seues inversions a dos anys vista, sense la pressió administrativa d'haver de culminar tot el procés en un únic exercici. És l'evolució de l'anterior Pla 135 d'Obres i Serveis i representa un esforç inversor de la Diputació sense precedents.

A més, al principi s'injectaren 10 milions d'euros perquè els ajuntaments puguen invertir en les necessitats del seu veïnat sense imposicions de cap mena, una xifra que s'elevarà a 15 milions d'euros a partir de la incorporació de romanents.

Ciutadania és el segon eix bàsic del pressupost, un programa dotat amb 60 milions d'euros per a defensar a la ciutadania, amb l'objectiu que les dones i homes puguen progressar i construir el seu projecte vital.

Es potencien l'àrea de Cultura i les polítiques socials, es quintuplica el pressupost de Joventut fins a situar-lo en 250.000 euros, i s'aposta per la seguretat destinant 11 milions d'euros al Consorci Provincial de Bombers. A més, es consignen 29 milions d'euros per a garantir l'atenció de qualitat i el prestigi de l'Hospital Provincial.

D'altra banda, es destinen 4,6 milions d'euros per a la promoció de l'esport i mig milió d'euros a ajudes per als equips de l'esport base. 130.000 euros aniran a Memòria Històrica i es posarà en marxa una plataforma d'administració electrònica per a agilitar tràmits i oferir un millor servei.

Creiximent és el tercer eix bàsic. Compta amb una dotació de 18 milions d'euros per a impulsar l'economia provincial. 7 milions aniran a carreteres, 6 milions per a la recuperació del sector turístic i 3,5 milions seran per a emprenedoria, formació i polítiques europees.

Continuarà la promoció d'ús de productes ceràmics en entorns urbans i s'implementarà el Centre d'Innovació Territorial de Castelló per al disseny de projectes enfront de la despoblació.

A més, l'1 de gener de 2022 entrarà en vigor la reducció del 20% de l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE) amb el qual la Diputació grava a les grans empreses.

Sostenibilitat és el quart i últim eix bàsic, per al qual s'han previst 16,6 milions d'euros per a cuidar l'entorn impulsant la recollida selectiva de residus i l'eficiència hídrica i energètica. Destaquen la partida de 12 milions per a proveïment i sanejament d'aigua en tots els pobles, 3,2 milions per a la gestió de residus i educació ambiental i 800.000 per a la lluita contra els mosquits.

Números ben fets

El president ha finalitzat la seua intervenció donant les gràcies als tècnics de l'àrea econòmica i al diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, pel treball «tan bo i exhaustiu realitzat». En aquest sentit, ha recordat que «fa més de 2.000 anys Pitàgores ja ens va avisar que tot està compost de números i que els números governen l'univers», encara que ha assenyalat que «entrats en números, del que es tracta, és de fer-los bé»,

Santiago Agustí, diputat d'Hisenda

El diputat d'Hisenda, Santiago Agustí, ha considerat un encert del president Martí portar la presentació dels pressupostos al carrer, en aquest cas a la Cooperativa San José d'Almassora, «perquè és al carrer on correspon fer la política».

Agustí ha posat en valor que «aquest és el tercer pressupost de l'actual equip de govern progressista, que per tercera vegada s'aprovarà dins del termini i en la forma escaient», el pròxim 21 de desembre, «alguna cosa que resulta més complicat en un govern de coalició, però que s'aconsegueix per l'elevat grau de confiança que existeix entre els dos socis de govern».

El diputat d'Hisenda també ha posat en valor la bona salut econòmica de la Diputació, que paga als proveïdors en un termini mitjà de 7,46 dies.

Ignasi Garcia, Compromís

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha posat de manifest que la Diputació és una institució que actua, alguna cosa que es nota en la presentació d'aquests pressupostos que, en la seua opinió, «són els més ambiciosos de la història». En referència a les àrees que gestiona la seua formació, Sostenibilitat i Promoció Econòmica, ha destacat la importància del Pla Director de l'Aigua, «que té com a objectiu garantir un dret fonamental com és l'accés a l'aigua en tots els municipis de les nostres comarques o l'eficiència de la millora hídrica, així com un increment del servei de cloració i sanitari que prestem als pobles de menys de mil habitants».

Sobre Promoció Econòmica ha explicat que «el dret a tindre un lloc de treball digne és un de les nostres prioritats, així com el suport a les administracions locals a través dels plans d'ocupació, que tant d'èxit tenen, i a empreses dels nostres municipis amb els projectes d'economia sostenible que aquest nou govern està secundant i desenvolupant».

Suport al sector citrícola

Per primera vegada en la història, els pressupostos de la Diputació no s'han presentat en el Palau Provincial, sinó en la Cooperativa Agrícola San José d'Almassora, per a testimoniar el suport de la institució al sector citrícola.

Així ho ha posat de manifest el president Martí, qui ha assenyalat que «encara que la major part de les competències d'agricultura corresponen a la Generalitat Valenciana, la Diputació prestarà tot el suport que siga a les seues mans». En aquest sentit, ha destacat la línia de 100.000 euros en ajudes que s'activarà per a la creació i manteniment d'insectaris enfront del cotonet, així com l'impuls de sengles projectes d'investigació de l'UJI orientats a aconseguir una major resistència enfront de les plagues i una producció més sostenible.

Merche Galí

La roda de premsa de presentació dels pressupostos ha començat amb la intervenció de l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït al president que aquesta roda de premsa «tan important» se celebre a Almassora.

Te puede interesar
Lo más visto