Agents mediambientals comencen els treballs de cens de cabra salvatge a la província de Castelló

El mostreig es duu a terme mitjançant l'observació des de 217 punts fixos distribuïts per la província

General 04 de enero de 2022 Redacció Redacció
p1041007
Font: Casaruralmanolita.com

El cos d'agents mediambientals dependents de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han començat els treballs de cens de cabra salvatge a la província de Castelló.

Actualment existeixen dues subespècies de cabra salvatge, la 'Capra pyrenaica' hispànica que ocupa tot l'arc muntanyenc perimediterrani i la 'cabra pyrenaica' victoriae que es distribueix per les muntanyes del centre peninsular.

Per a dur a terme el seguiment del cens d'aquesta espècie, es realitza un mostreig consistent en l'observació des de 217 punts fixos distribuïts per la província de Castelló i localitzats en set àrees de distribució homogènia.

A l'hora de triar els punts fixos d'observació, es tenen en compte factors tan importants com la bona visibilitat, l'accessibilitat i representació territorial.

Els treballs de camp es realitzen a l'hivern coincidint amb l'època de zel d'aquesta espècie, la qual cosa suposa que els i les Agents Mediambientals que duen a terme aquest seguiment operen en punts geogràfics alts en els quals les temperatures solen ser molt baixes, ja que les dues hores d'observació diàries previstes en actitud de treball es desenvolupen o bé a l'alba o durant l'ocàs.

Tots els albiraments es registren en fitxes de camp i se situen en un mapa cartogràfic en el qual figura el nombre d'individus, sexe, classe, edat i distància de l'observador.

Una vegada emplenades aquestes fitxes, la informació és processada a fi d'estimar les poblacions de cabra salvatge a la província de Castelló, amb la finalitat d'identificar la tendència poblacional en cada àrea, ajustar contingents d'extracció i obtindre informació de paràmetres demogràfics bàsics com són; relació de sexes, productivitat, estructura per edats i coneixement de l'ús del territori.

Aquest minuciós treball permet millorar la informació per a poder prendre decisions tècniques contra malalties com la sarna, que poden afectar aquestes espècies i a més s'avança en una altra mena d'aprofitaments com són el turístic, fotogràfic, ecològic així com en sensibilització i educació ambiental.

Aquests treballs porten realitzant-se des de l'any 2008 aplicant sempre el mateix mètode denominat 'seguiment poblacional de la cabra salvatge a la província de Castelló'

Te puede interesar
Lo más visto