La Generalitat amplia amb altres 30 nous habitatges el parc públic gràcies al Segon Concurs d'Adquisició

Aquests 30 habitatges corresponen a la segona fase del concurs, a les quals cal sumar altres 29 adquirides en la primera fase

General 05 de enero de 2022 Redacció Redacció
ES9007_SER04-7240329_8638

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, ha adquirit altres 30 habitatges per un import de 2.578.770,94 euros, dins del Segon Pla d'Adquisició d'Habitatges, destinat al lloguer i que permetrà ampliar el parc públic de la Generalitat en 22 municipis de la Comunitat Valenciana.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha assenyalat la importància de continuar ampliant el parc públic de la Generalitat "amb tots els mecanismes al nostre abast per a posar en peus aquest nou pilar de l'Estat de benestar, i poder garantir el dret a l'habitatge". En aquest sentit ha assegurat que aquestes compres, com totes les efectuades pel Govern del Botànic "tenen un important abast territorial perquè s'actua en aquelles zones amb major necessitat d'habitatge públic".

La convocatòria del Segon Concurs, ha explicat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, es va llançar al setembre 2020, amb un pressupost de licitació de 6.240.000 , incloent despeses associades a les adquisicions, per la qual es van adquirir 29 habitatges en una primera fase. Així doncs, en finalitzar el Segon Concurs s'han adquirit un total de 59 habitatges, en 30 municipis per un import total de 5.434.032,91 euros .

Així, s'han sumat 18 habitatges més en relació amb el Primer Concurs, resolt a la fi de 2019, en el qual es van adquirir 41 habitatges per un import d'una mica més de tres milions d'euros. Per tant, en aquesta ocasió s'ha aconseguit esgotar un 90% del pressupost de la convocatòria.

La direcció general d'Habitatge i Regeneració Urbana ha formalitzat les compravendes per a la seua incorporació al patrimoni públic d'habitatge de la Generalitat que té adscrit l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), que s'ocuparà de la seua gestió, administració i adjudicació en règim de lloguer a persones en situació de vulnerabilitat.

La directora general, Elena Azcárraga, ha detallat el resultat final del concurs: de l'import total de la inversió, 1.625.680,83 euros corresponen a 17 habitatges de la província de Castelló, 1.109.625,00 euros a 14 habitatges a la província de València i 2.698.727,08 a 28 habitatges a la província d'Alacant. Situant-se el valor mitjà dels habitatges adquirits entorn dels 92.000 euros.

Per províncies, els 59 habitatges estan situades en els municipis de Peníscola (1 habitatge), Castelló de la Plana (8), Moncofa (2), Vila-real (1), Almassora (1), Vinaròs (1), Borriana (1), Benicarló (1) i La Vall d'Uixó (1) a la província de Castelló.

En la de València, els immobles es troben a Cullera (1 habitatge), Paterna (2), L'*Alcudia (1), La Pobla Llarga (2), Algemesí (1), La Pobla de Farnals (1), Gandia (1), Oliva (1), Montroi (1), Sagunt (2) i Villanueva de Castellón (1); i en la d'Alacant, a Alacant ciutat (5 habitatges), Dénia (1), El Campello (1), Orihuela (1), *Monovar (1), Alcoi (1), Cocentaina (1), Elx (8) i Xixona (9).

Millores en el plec del concurs

Després de l'experiència del primer concurs, en el segon es van incorporar una sèrie de millores i de flexibilització de requisits per a aconseguir un major nombre d'ofertes.

Els habitatges podien estar localitzades en els 234 municipis en els quals la Generalitat tenia constància de major necessitat d'habitatge públic en el moment de la convocatòria.

Com a novetat, s'han valorat immobles en construcció o que necessitaren rehabilitació o reparacions per a aconseguir les condicions d'accessibilitat i habitabilitat exigides, sempre que els propietaris es comprometeren a executar al seu càrrec l'adequació necessària abans de la formalització de la compravenda.

A més, s'acceptaven no sols habitatges constituïts en règim de propietat horitzontal, sinó també unifamiliars (cases de poble) situades en el centre urbà de municipis amb població inferior a 10.000 habitants, sense que pogueren tindre en tots dos casos una antiguitat superior a 50 anys.

D'altra banda, des del punt de vista jurídic, els habitatges podien estar lliures de càrregues i gravàmens, però també s'han acceptat habitatges gravats amb hipoteca, de manera que s'ha procedit a la seua cancel·lació de manera simultània a la formalització de la compravenda.

Quant als criteris d'adjudicació i valoració que s'han tingut en compte per a la selecció dels habitatges, aquests han sigut: la necessitat i la demanda existent (fins a 15 punts); tipologia i característiques de l'habitatge (fins a 30 punts); ubicació en el municipi (fins a 5 punts); caracterització de l'oferent (fins a 5 punts); taxació pericial (fins a 5 punts) i oferta econòmica (fins a 40 punts).

Te puede interesar
Lo más visto