Oltra: "El Programa Alba ha atés 409 dones víctimes d'explotació sexual en només dos mesos de funcionament"

La vicepresidenta ha visitat el local de València on es desenvolupa aquest nou programa

General 09 de enero de 2022 Redacció Redacció
211229_VICE_foto_MOltra_programa_Alba

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que el programa Alba d'atenció a dones víctimes d'explotació sexual de l'àmbit de la prostitució i/o tracta "ha atés en només dos mesos des de la seua posada en funcionament a 409 dones en la Comunitat Valenciana", i ha realitzat un total de 387 actuacions.

Per a Oltra aquestes xifres demostren "la necessitat d'aquest programa" que té com a objectiu l'atenció integral perquè aquestes dones "puguen eixir d'aqueix context i construir el seu projecte de vida independent".

Així mateix, ha ressaltat que aquest programa s'ofereix a través d'un concert, amb el que "es dona estabilitat a les plantilles de les persones que treballen en ell", la qual cosa permet oferir un servei "a llarg termini, que és el que es necessita en aquesta mena d'actuacions, perquè cada dona tinga el temps suficient per a poder fer el seu propi procés".

La vicepresidenta ha realitzat aquestes declaracions durant la seua visita al local de València on es duu a terme aquest nou programa que s'emmarca dins de l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, i que busca donar resposta immediata i urgent a la situació en la qual es troben aquestes dones, a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

En la seua visita Oltra ha conversat amb les professionals que integren l'equip del programa a la província de València que, a més d'oferir atenció en les oficines, realitzen eixides mitjançant unitats mòbils a les zones i llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d'explotació sexual.

En aquest sentit, ha destacat que precisament l'èxit del programa està en l'existència d'aquestes unitats, "perquè no estem esperant que les dones vinguen a buscar-nos sinó que és aquesta unitat la que es desplaça allà on estan les dones prostituïdes per a fer la detecció i acompanyar-les sempre en un equilibre entre l'atenció directa" i, al mateix temps anar "reconstruint psicològicament" per a poder eixir de la seua situació.

Equips de treball

Els equips, un en cada província, estan integrats per un total de 9 professionals: dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya a l'equip, i una administrativa.

La vicepresidenta ha explicat que s'ha decidit comptar amb la figura d'auxiliar de supervivent "per a facilitar l'acompanyament a la resta de l'equip en les primeres fases de contacte i vinculació amb les dones usuàries, i especialment en el treball de camp itinerant".

Les dones que entren en el Programa Alba reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que precisen i que promoguen la seua promoció personal i social, el seu accés i la inserció en els recursos comunitaris per a la seua eixida de la situació d'explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure aquells factors de resiliència que els permeta realitzar un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l'adquisició d'habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d'oferir-los atenció jurídica.

D'altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, Fiscalia o Jutjats, en aquells casos en els quals detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

Atencions i actuacions realitzades

El balanç del programa des del 15 d'octubre informa de 409 dones ateses; 340 han sigut atencions de caràcter social, 45 jurídiques i 24 atencions psicològiques.

Des dels serveis de les tres províncies també s'han realitzat 387 actuacions: 77 eixides a pisos, 144 eixides a clubs, 26 a zones urbanes i 140 a zones de carretera i polígons.

A més, s'han realitzat 165 acompanyaments per a gestions sanitàries i socials, 94 plans individualitzats d'intervenció i 11 itineraris d'inserció laboral.

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no ho tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en la qual viuen. En aquests casos, se'ls explica la seua situació legal i les seues possibilitats, i se'ls acompanya en el procés d'eixida de la situació en la qual es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública, tant per a elles com per als seus fills i filles.

Respecte a ingressos en la xarxa residencial, en aquest mes i mig s'han dut a terme 4 ingressos, 3 dones soles i una amb una persona menor al seu càrrec.

Te puede interesar
Lo más visto