Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Els senglars agreugen els danys agraris en menjar-se les llavors de cereals sota terra

Un associat d'AVA-ASAJA perd quasi tota la futura producció d'ordi destinat a alimentar el seu bestiar en 120 hectàrees d'Aras de los Olmos

General 06 de enero de 2022 Redacció Redacció
ava_jabalies_semillas

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que els senglars i altres espècies de fauna salvatge estan fent un salt quantitatiu i qualitatiu en els danys que ocasionen a l'agricultura, a mesura que augmenten les seues poblacions de manera descontrolada.

L'últim exemple d'aquesta escalada el denuncia un associat d'AVA-ASAJA, Antonio Miguel Álvaro, agricultor i ramader d'oví en nom dels Olmos, que informa que “rajades de senglars cada vegada més nombroses i amb menys por no esperen ni tan sols al fet que cresquen els cereals per a rosegar-los, sinó que enguany acudeixen als meus camps recentment sembrats, furguen sota terra i es mengen la majoria de les llavors d'ordis”.

Els animals ja li han causat més de 15.000 euros de pèrdues directes en una superfície de 120 hectàrees de cultiu. D'una banda, Álvaro assumeix sobrecostos econòmics perquè es veu obligat a sembrar més sements de l'habitual (el seu preu s'ha encarit un 20% en un any) i a enterrar-les a major profunditat, la qual cosa a més minva el rendiment del cereal. D'altra banda, a la gran quantitat de llavors que s'han menjat els senglars, cal sumar la pèrdua d'altres llavors desenterrades que devoren els ocells i els problemes de germinació que tindran les plantes on el sòl s'ha regirat en excés. “Perdré quasi tota la producció d'ordi destinat a alimentar al bestiar, sense possibilitat d'accedir al segur i sense cap indemnització de les administracions”, lamenta Álvaro.

AVA-ASAJA reclama que no siguen els productors els qui paguen els plats trencats de l'excés de la fauna salvatge –agreujat per la falta de mesures polítiques– sinó que les administracions es facen responsables a través d'ajudes directes per als agricultors i ramaders afectats i, així mateix, instant a Agroseguro a ampliar la cobertura de l'assegurança agrària a la fase de sembra.

Segons les estimacions d'AVA-ASAJA, la superpoblació de fauna salvatge ha ocasionat en 2021 unes pèrdues rècord de 35 milions en l'agricultura de la Comunitat Valenciana, després d'augmentar un 15% respecte a l'any passat.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter