El pressupost de Cultura de la Diputació de Castelló puja un 22,8% fins a situar-se en 7 milions d'euros

José Martí anuncia una nova edició del Circuit Cultural de la Diputació, “un encert de la diputada Ruth Sanz” dotat amb 400.000 euros i concebut per a programar actuacions en tots els pobles de la província

Cultura 14 de enero de 2022 Redacció Redacció
1600-1024

El pressupost de Cultura de la Diputació de Castelló per a 2022 ascendeix a 7 milions d'euros, xifra que representa un increment del 22,8% i de 1,3 milions d'euros respecte a 2021. Així es recull en els comptes publiques de #MésImpulsCastelló elaborats per la institució provincial per al present exercici, en les quals s'ha pressupostat un total de 177,8 milions d'euros.

És una informació oferida pel president José Martí en el transcurs de la roda de premsa que ha celebrada hui en el Palau Provincial al costat de la diputada responsable de l'àrea, Ruth Sanz, a la qual ha reconegut «l'encomiable treball que desenvolupa per a posar en valor les manifestacions culturals d'aquesta província i portar la cultura a tots els racons de les nostres comarques, a tots els pobles».

En aquest sentit, Martí ha qualificat de «gran encert» la decisió de la diputada Sanz de tornar a programar el Circuit Cultural de la Diputació, que compta amb una dotació econòmica de 400.000 euros. És una una iniciativa que va veure la llum en 2021 i va permetre programar 190 actuacions d'artistes de la província en els 130 municipis que van decidir adherir-se al programa.

El president ha assenyalat que l'actual equip de govern progressista de la Diputació «ha vingut per a canviar les coses i portar la cultura a tots els racons de la nostra terra, i molt especialment, als xicotets pobles d'interior». Segons ha explicat, «quan parlem d'afrontar el repte demogràfic i de generar activitat econòmica en les poblacions d'àmbit rural, ho fem en sentit ampli, tenint molt present també la importància de la cultura». Per aquesta raó, la diputada Ruth Sanz espera que a l'edició de 2022 se sumen al Circuit Cultural els 135 municipis de la província.

Societats musicals

També s'ha referit a les bandes de música, «un dels pilars fonamentals de la cultura d'aquesta província», que podran acollir-se a les dues línies d'ajudes de 300.000 euros per a les escoles de música i l'adquisició d'instruments musicals. A més, si la pandèmia experimenta una evolució positiva, es tornarà a celebrar el Certamen Provincial de Bandes, dotat amb 90.000 euros i les ‘trobades comarcals’, per a les quals s'ha consignat la quantitat de 51.000 euros.

Nou Bibliobús

La diputada igualment ha destacat la inversió de 135.000 euros per a la adquisició i equipament d'un segon Bibliobús, que permetrà duplicar les rutes actuals per a arribar a més municipis. L'objectiu és que «tothom tinga accés a la lectura, viva en el lloc que viva de la província».

Sanz també ha citat altres partides com els 124.000 euros en ajudes a gaiates i falles per a fer front el cost de les bandes de música i altres despeses d'aquests col·lectius festers. A més, ha esmentat una línia específica de 23.250 euros per al Carnestoltes de Vinaròs.

Festivals

La titular de Cultura ha recordat que la província de Castelló és terra de festivals, raó per la qual des d'aquest àrea s'organitzen i programen esdeveniments com el Festival de Teatre Clàssic al Castell de Peníscola, que en 2022 celebrarà els seus primers 25 anys i compta amb una dotació pressupostària de 170.000 euros. A més, compleix 10 anys Cortometrando, el festival de curts de la Diputació, el pressupost de la qual és de 24.000 euros.

MACVAC

A nivell museístic, la Diputació de Castelló continuarà secundant amb 90.000 euros al Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cermi de Vilafamés (MACVAC). A més, en breu començaran les obres de la Casa Abadia d'aquest poble, que serviran per a l'ampliació del MACVAC, el pressupost del qual és de 169.000 euros.

D'altra banda, els pressupostos de 2022 contemplen una partida de 40.000 euros perquè la Diputació incremente el seu patrimoni cultural mitjançant l'obertura d'una convocatòria pública d'artistes provincials.

La diputada també ha fet referència a les partides de 85.000 euros i 50.000 euros per a excavacions arqueològiques i restauració.

Els castells

Un any més, la Diputació es bolca amb els castells de la seua propietat. Respecte al de Peníscola, en 2022 es realitzarà una inversió de prop de 500.000 euros per a afrontar l'última part del seu Pla Director. A més, es destinaran 140.000 euros al Castell de Xivert per a redactar el seu Pla Director i realitzar una actuació, mentre que al Castell de Pulpis s'escometrà una actuació pressupostada en 81.000 euros.

Sanz s'ha referit finalment a la conservació del patrimoni cultural de la província, tasca en la qual participa la Diputació, malgrat no ser de la seua propietat. En aquest apartat, ha destacat els 893.457 euros que es destinaran a la recuperació de Sant Joan de Penyagolosa, els 120.000 euros concedits al Bisbat de Tortosa per a la recuperació de les pintures fingides de la Parròquia de l'Asunción de Vinaròs, la teulada de la Parròquia de Santa María de Peníscola i la Parròquia Purificació de María de la Salzadella.

Respecte al Bisbat de Sogorb-Castelló, convé recordar que la Diputació invertirà 100.000 euros en la restauració de la cúpula de l'església de l'Asunción de Vall d'Uixó.

Finalment, es destinaran 100.000 euros a l'Ajuntament de Betxí per als treballs de de rehabilitació del Castell-Palau de Betxí.

Te puede interesar
Lo más visto