La Guàrdia Civil desarticula a València una xarxa delictiva dedicada al robatori de coure per tot el territori nacional

Els autors van arribar a sostraure més de 28.800 quilos de cable de coure en onze províncies diferents

Successos 17 de enero de 2022 Redacció Redacció
2022-01-16-op.zaun_05

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Policia Municipal de Madrid, ha desarticulat una xarxa dedicada al robatori de coure per tot el territori nacional.

S'ha detingut a 10 persones, amb edats compreses entre els 18 i els 40 anys, pels suposats delictes de robatori amb força en les coses, pertinença a organització criminal i robatori amb violència i intimidació, comesos a les províncies de Badajoz, Càceres, Castelló, Ciudad Real, Conca, Salamanca, Segòvia, Toledo, València, Valladolid i Zamora.

L'organització desarticulada havia arribat a sostraure més de 28.800 quilos de cable de coure, que, juntament amb els danys causats en les instal·lacions a les quals accedien per la força, el valor supera el mig milió d'euros.

L'operació ZAUN es va iniciar a principis del mes de juny de 2021, després de tindre coneixement la Guàrdia Civil de la comissió del robatori de diversos metres de cable de coure en una subestació elèctrica en la localitat d'Utiel (València). En aquest robatori, no van dubtar a agredir al vigilant de seguretat que custodiava la instal·lació per a aconseguir els seus objectius. A més, també es va produir un altre robatori de les mateixes característiques en una planta fotovoltaica del municipi de Caudete de las Fuentes (València).

Al llarg de la investigació, els agents van descobrir que els ara detinguts no s'havien limitat només a cometre els delictes a València, sinó també en diferents localitats de les províncies de Badajoz, Càceres, Castelló, Ciudad Real, Conca, Salamanca, Segòvia, Toledo, Valladolid i Zamora.

Els membres de la xarxa, que principalment dedicaven la seua activitat al robatori de cable de coure, triaven com els seus principals objectius plantes fotovoltaiques, cooperatives agrícoles, depuradores, fàbriques i naus industrials. Es traslladaven a diverses instal·lacions de tipus *cementeras o pedreres, amb la finalitat d'estudiar un lloc específic per a ocultar el material robat i, posteriorment, procedir a la crema del cable per a desfer-se del revestiment de plàstic. Una vegada fet aquest treball, el venien de manera il·lícita.

Els autors, una vegada a l'interior del recinte on anaven a cometre el robatori i per a sostraure una gran quantitat de cable d'una forma ràpida, enganxaven l'extrem de cable de coure que desitjaven obtindre en un vehicle i el posaven en moviment. Els vehicles utilitzats per a aquest fi eren de la pròpia instal·lació o, en algunes ocasions, els havien sostrets abans del robatori.

En els registres practicats s'han intervingut diferents eines utilitzades per a l'accés a les instal·lacions on van cometre els delictes.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Requena.

L'operació ha sigut duta a terme per agents pertanyents al Lloc de la Guàrdia Civil d'Utiel i l'Equip ROCA de la Guàrdia Civil de Requena; que han comptat amb la col·laboració d'agents de la Unitat del Districte de Fuencarral de la Policia Municipal de Madrid, districte on residia el major nombre de membres d'aquest grup delictiu.

Te puede interesar
Lo más visto