Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Castelló aprova un pressupost de 197,5 milions que augmenta a 1.145 euros la despesa per habitant

L'alcaldessa destaca que les de 2022 són uns comptes pensats “per a afermar el Castelló social, sostenible i emprenedor”

Economía 20 de enero de 2022 Redacció Redacció
money-g356663755_1920

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat en el ple extraordinari d'aquest dimecres el Pressupost municipal de 2022, que creix fins als 197,5 milions d'euros i augmenta fins a 1.145 euros la despesa per habitant enfront dels 903 euros de l'any 2014. El pressupost s'ha vist incrementat en un 1,92% respecte a l'any passat i un 21,08% més respecte a 2015. Uns comptes que han sigut aprovades pels vots a favor del govern de l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EU) i de la regidora no adscrita, i amb els vots en contra de PP, Ciutadans i Vox.

L'alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat que els de 2022 són uns pressupostos “per a afermar el Castelló social, sostenible i emprenedor”. “És un pressupost pensat per a avançar en el model de ciutat sostenible i saludable que venim desenvolupant en els últims anys; és un pressupost social, que impulsa mesures per al benestar de la ciutadania; i és un pressupost per a rellançar Castelló com a ciutat emprenedora i d'oportunitats”, ha destacat.

Marco ha recalcat que, amb l'aprovació dels pressupostos, “el govern municipal continua el camí iniciat en 2015, que ha permés baixar la pressió fiscal, retallar l'endeutament, captar fons europeus, incrementar les inversions i reforçar les polítiques socials i d'ocupació”. En aquest sentit, ha recordat les rebaixes dels gravàmens de l'IBI urbà i dels valors cadastrals des de 2015, així com la rebaixa de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que ha passat del 4% en 2014 al 3% enguany. “Una fiscalitat justa per a ajudar a les famílies i al teixit econòmic local”, ha apuntat. A més, l'alcaldessa s'ha referit a l'augment d'ingressos per l'augment de transferències d'altres administracions, que han passat de 40 milions en 2015 a 63,15 milions aquest 2022.

El pressupost municipal per a enguany és el més inversor, amb 22,96 milions d'euros d'inversions reals, la qual cosa suposa un 5,40% més que l'any passat. A més, contempla un nou augment de la inversió en Benestar Social, que creix un 5,74% en passar de 16,46 milions enguany a 17,41 per al present exercici. El pressupost també confirma l'aposta per les polítiques actives d'ocupació amb una partida de 7,2 milions, un 16% més que en 2021 i un 600% més que en 2015.

El regidor d'Hisenda i primer tinent d'Alcaldia, David Donate, ha posat en valor que l'aprovat en el ple de hui és el pressupost que incorpora el nivell de despesa pública més alta en recollir una despesa per habitant de 1.145 euros enfront dels 903 euros de l'any 2014. “És un pressupost ambiciós en despesa pública, eminentment social, inversor i que projecta un model de ciutat més amable, més sostenible i més verda”, ha destacat.

El segon tinent d'Alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que els pressupostos que hui s'han aprovat “són bons per a Castelló, per a la seua economia i per a l'impuls de polítiques progressistes i ecologistes”. Garcia també ha insistit que “en un moment marcat per un mercat laboral complex, amb dificultats socials i sanitàries és més necessari que mai que apostem per la creació d'ocupació, per la inversió i per ajudes socials per al veïnat de Castelló”.

Per a Garcia, el pressupost té tres línies estratègiques: “un revulsiu econòmic per a petites empreses i autònoms, un rescat social per a les famílies més vulnerables i un impuls decidit per la sostenibilitat ambiental”. Entre altres, l'edil ha posat de relleu els 7,7 milions d'euros en la construcció d'escoles, els 20 milions d'euros per al servei de recollida, neteja i gestió de residus, els 2,3 milions per al sector cultural i les polítiques i projectes per una ciutat més igualitària.

Per part seua, tercer tinent d'Alcaldia, Fernando Navarro, ha subratllat que el pressupost “plasma les principals necessitats administratives per a atendre les demandes dels veïns com són el control del mercat de l'habitatge i la transició cap a projectes urbans més saludables i sostenibles”, i ha afirmat que Habitatge i Transició Ecològica contemplen els pressupostos de major quantia destinats a aquests fins.

En Transició Ecològica, el regidor ha assenyalat que s'han consignat 2 milions d'euros i ha ressaltat alguns projectes prioritaris: la creació d'un mercat de venda directa per a ajudar al sector primari, impuls del projecte 50-50 d'estalvi energètic en els centres escolars, i l'aprovació del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia que fixe el full de ruta per a reduir un 55% les emissions de C02 en 2030.

En Habitatge, Navarro ha indicat que duplica el primer pressupost de l'Oficina Municipal d'Habitatge en 2017 (de 462.000 a 942.000 euros), per a posar en marxa, entre altres partides, 180.000 euros per a promoure la rehabilitació en llars més vulnerables, 125.000 euros per a la Borsa de Lloguer Municipal, i 280.000 euros en ajudes d'emergència per a pagar el lloguer i subministraments bàsics.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter