Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Els hospitals valencians augmenten un 29% l'activitat de donació d'òrgans i un 15% la de trasplantaments

El nombre de persones mortes que han donat els seus òrgans (254) és similar al màxim històric de 2019 (255) i la taxa de donació (50,3 pmp) supera la mitjana nacional (40,2)

General 25 de enero de 2022 Redacció Redacció
ALCER1

L'activitat de donació i trasplantament d'òrgans i teixits als hospitals de la Comunitat Valenciana durant l'any passat ha augmentat malgrat les dificultats relacionades amb pandèmia. En concret, les 254 persones que van donar els seus òrgans després de morir registrades en 2021 suposen un increment del 28,93% de l'activitat respecte a l'any anterior (197 donants morts). D'igual manera, l'activitat trasplantadora ha augmentat un 15,17% respecte a l'any anterior, amb 516 trasplantaments realitzats enfront dels 448 efectuats en 2020.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha volgut agrair als familiars dels donants la seua generositat perquè gràcies a ells moltes persones poden arribar a portar una vida normal: "És el gest més altruista que pot realitzar una persona i des de la Conselleria de Sanitat continuarem treballant per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la donació d'òrgans".

D'aquesta manera, la donació d'òrgans aconsegueix així en 2021 dades similars al seu màxim històric registrat en 2019, amb 255 donants. Amb això, la taxa de donació s'ha situat en 50,3 donants per milió d'habitants (pmp) enfront de la taxa de l'any 2020 (39 pmp), per damunt de la mitjana nacional (40,2) i per davant d'altres de les autonomies amb major població d'Espanya com Catalunya, Madrid i Andalusia.

Durant l'any 2021, el 86,4% de les famílies valencianes van dir sí a la donació, un percentatge superior a la mitjana nacional 83%).

Barceló ha qualificat de "excel·lent" la col·laboració amb l'Administració de Justícia en els 57 casos en els quals va ser necessària la seua participació en el procés, la qual cosa va permetre dur a terme les donacions.

El General de Castelló, centre amb major nombre de donants del país

L'hospital que major nombre de donacions va registrar l'any passat va ser l'Hospital General de Castelló amb 47 donacions seguit de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, amb un total de 40 donants. També cal destacar la important activitat de l'Hospital General Universitari d'Alacant, amb 38.

A l'Hospital Clínic Universitari de València es van registrar 26 donants i en el Consorci General Universitari de València 23. Es van produir més de 10 donacions en 7 departaments. L'activitat de donació s'ha mantingut molt activa en tot el territori amb, almenys, 1 donant en 22 dels 24 departaments.

La Fe, primer centre d'Espanya en activitat trasplantadora

Quant a l'activitat *trasplantadora, l'hospital La Fe de València és el primer d'Espanya que més trasplantaments ha realitzat en números absoluts (323 trasplantaments d'òrgans), i bat rècord com a primer hospital al país quant a trasplantaments hepàtics (117 trasplantaments). A més, és el segon hospital espanyol amb major nombre de trasplantaments pulmonars.

En concret, els hospitals valencians van realitzar, al llarg de l'any 2021, un total de 516 trasplantaments d'òrgans, per la qual cosa la taxa se situa en 102 trasplantaments per milió de població (pmp). Per hospitals, a l'Hospital La Fe es van dur a terme 323 procediments (123 trasplantaments renals, 117 trasplantaments hepàtics, 22 trasplantaments cardíacs, 55 trasplantaments de pulmó i 6 trasplantaments de pàncrees); l'Hospital General d'Alacant va realitzar l'any passat 53 trasplantaments de renyó i 41 trasplantaments hepàtics; l'Hospital General d'Elx va dur a terme 15 trasplantaments renals; i l'Hospital Doctor Peset va realitzar de València 84 trasplantaments de renyó.

Trasplantaments i donació en asistolia

Un total de 157 trasplantaments van ser procedents de donants en asistolia (pacients amb parada cardiorespiratòria). Són 83 renals, 52 hepàtics, 21 pulmonars i 1 pancreàtic. Així mateix, més de 50 trasplantaments es van realitzar fora de la Comunitat Valenciana amb òrgans procedents de la nostra. Així mateix es van realitzar 12 trasplantaments infantils, 8 renals i 4 hepàtics.

De les 254 persones mortes que van donar els seus òrgans en 2021, 85 (13 més que l'any 2020) corresponen a donació en asistolia o persones amb parada cardiorespiratòria (33,4%) i 169 a mort encefàlica. El director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragozá, ha destacat que "s'ha consolidat clarament la donació en asistolia controlada en la Comunitat Valenciana després de la implantació de l'equip de ECMO mòbil que permet la realització d'aquesta mena de donació.

Segons Zaragozá, "la Comunitat Valenciana és l'única autonomia al país que ofereix aquesta cobertura de *ECMO mòbil al 100% dels centres d'una forma consolidada". En 2021, aquest equip ECMO va fer 28 eixides que van permetre obtindre 37 renyons, 17 fetges i 8 pulmons per a poder ser trasplantats.

La donació de donant viu s'ha mantingut l'any 2021 i ha permés realitzar 9 trasplantaments. Destaca l'activitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset i de l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe, amb 4 trasplantaments cadascun.

En 2022 ja s'han realitzat 27 trasplantaments

La consellera ha avançat que "en el que portem d'any ja s'han registrat 27 trasplantaments malgrat estar en molt moment molt complicat d'augment de casos i d'ocupació hospitalària i en les*UCIS per la pandèmia". Es tracta d'una dada "molt positiva que reflecteix l'esforç i dedicació dels professionals i de la solidaritat de la població", ha afegit la titular de Sanitat. La majoria dels coordinadors de trasplantaments realitzen la seua activitat en les unitats de crítics pel que cal destacar el seu esforç majúscul.

Ana Barceló ha agraït la labor que estan realitzant els professionals sanitaris "perquè gràcies a la seua obstinació i professionalitat estan permetent a nombrosos pacients viure i millorar la seua qualitat de vida" malgrat la difícil conjuntura.

"La Comunitat Valenciana compta amb els millors professionals en aquest àmbit, per això som una Comunitat líder en trasplantaments i donacions", ha afegit. "Vull destacar el treball incansable dels coordinadors de trasplantaments i els professionals del malalt crític en la cerca del donant que ha fet possible que s'hagen pogut mantindre l'activitat trasplantadora en aquesta pandèmia", ha destacat Barceló.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter