Héctor Illueca anuncia que la Generalitat destinarà 12 milions a la rehabilitació d'edificis de gran valor patrimonial a la província de Castelló

La Generalitat destina 500.000 euros a la rehabilitació del Palau de Sant Joans de Cinctorres

Economía 27 de enero de 2022 Redacció Redacció
Foto2-5

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha anunciat que la Generalitat destinarà 12 milions d'euros en concepte de rehabilitacions en diverses viles i ciutats de la província de Castelló. "Una dotació que representa el 48% del pressupost total del Pla Conviure, que ascendeix a 25 milions, i que suposa tres vegades més del pes poblacional de la província respecte al conjunt de la Comunitat", ha destacat.

Héctor Illueca ha fet aquest anunci en la reunió que ha mantingut hui amb el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí García, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz. La trobada ha tingut lloc en la seu de la Diputació i en ella han tractat, entre altres temes, el procés de rehabilitació del Palau de Sant Joans, en el qual la Vicepresidència Segona participa amb una dotació de 500.000 euros dins del Pla Conviure.

El vicepresident ha explicat que amb aquesta inversió es pretén, entre altres objectius, "ajudar a enfortir el valor patrimonial" del territori. Un fet que considera "essencial per a fomentar el benestar de la ciutadania, tant per la capacitat de creació d'ocupació que té la rehabilitació com per la importància del turisme cultural en els municipis de l'interior de Castelló". D'aquesta manera, aquest tipus d'actuacions "contribueixen a la lluita contra el despoblament de la mà del foment del turisme sostenible i la creació d'ocupació arrelat en el territori".

El Palau de Sant Joans, propietat de la Diputació, és l'edifici més significatiu de Cinctorres. Des de fa ja anys s'està intentant adequar-ho com a museu a través de diverses fases. Al gener de 2020 es va presentar un projecte a la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que contempla una actuació integral valorada en 1,2 milions d'euros.

Aquesta proposta té dos objectius principals. El primer, és restaurar aquest edifici per a convertir-lo en un dels més emblemàtics de Cinctorres i un dels pocs palaus urbans de la seua època que roman intacte en tota la comarca dels Ports i fins i tot de la Comunitat. El segon, és albergar en ell un museu que servisca com a estímul cultural i turístic en aquesta població i la comarca. El museu se centraria no sols en l'exposició de les restes paleontològiques del jaciment d'Anna, sinó que l'objectiu seria que el propi edifici es convertisca en el propi museu.

Nova seu consistorial

En la reunió també s'ha parlat sobre una altra actuació molt interessant per a Cinctorres, la nova seu per a l'ajuntament. L'actual edifici que acull el consistori és de reduïdes dimensions i amb limitacions d'accessibilitat. Després d'estudiar diverses possibilitats, s'ha decidit traslladar l'edifici actual a dos immobles que actualment estan a la venda i es troben enfront del mateix. A més, estan adossats a altres edificis com el Palau de Sant Joans.

D'aquí ve que l'Ajuntament de Cinctorres sol·licitara, a través del Pla *Conviure, una subvenció per a la rehabilitació i transformació d'aquests dos immobles i convertir-los en una seu municipal totalment accessible i construïda amb criteris d'eficiència tèrmica i acústica. La Vicepresidència ha destinat 500.000 euros per a aquesta actuació.

Inversions a la província

Héctor Illueca també ha destacat la inversió que la seua Conselleria està realitzant en matèria de rehabilitació i regeneració urbana a la província de Castelló ja que, al costat dels 12 milions del pla Conviure, cal sumar-li altres 3,3 milions destinats al pla Recuperem Llars. Una quantitat que suposa el 52% del total d'aqueix pla.

Des de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s'han anat gestionant altres ajudes a la província. Per exemple, en edicions anteriors es van destinar 3,22 milions a actuacions urbanes, 1,48 milions de fons europeus, 770.000 euros al Pla Renhata o 25.000 euros al pla IEE.CV. Tot aquest conjunt d'inversions farà que la Vicepresidència Segona destine 21 milions d'euros en rehabilitació i regeneració urbana. Per al vicepresident, aquestes inversions posen de manifest "el compromís històric del govern valencià amb la província".

A això cal sumar els 2,3 milions destinats al foment de la innovació tecnològica en l'edificació a la província o els 8,3 milions per a l'adquisició de 112 habitatges. A més, també s'han atés 72 casos de desnonaments.

Finalment, Illueca ha comentat que un altre dels objectius pròxims és la posada en marxa d'oficines Xaloc al llarg de la província per a "desenvolupar les polítiques d'habitatge i oferir als ciutadans assessorament, ajuda en la tramitació i els millors serveis".

Per part seua, José Pascual Martí ha agraït la primera visita del vicepresident a la Diputació de Castelló per a tractar "projectes importants que tenen com a objectiu potenciar el parc públic i la rehabilitació d'edificis de patrimoni municipal". Tot això a través de "una mirada especial cap als pobles d'interior amb la finalitat d'ajudar-los a superar el repte demogràfic i fer front a la despoblació".

Te puede interesar
Lo más visto