AVA-ASAJA afirma que el tractament en fred sol a taronges és “insuficient” i un “insult a Espanya”

Aguado demana que es faça pública l'acta “per a conéixer qui s'ha oposat a imposar la mesura a tots els cítrics manipulant la realitat científica”

General 02 de febrero de 2022 Redacció Redacció

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) considera “un pas avant aconseguit pel treball del sector citrícola valencià, amb el suport del Govern espanyol i la Generalitat Valenciana, però un pas totalment insuficient per a garantir la seguretat sanitària dels cítrics de la Unió Europea” la decisió del Comité Permanent de Plantes, Animals i Pinsos (SCoPAFF), dependent de la Comissió Europea, de limitar l'aprovació del tractament en fred (Cold Treatment) únicament a les taronges procedents de Sud-àfrica i no a tots els cítrics –mandarines, aranges i llimes– com reivindicava AVA-ASAJA. 

El president d' AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, tatxa aquesta “mesura a mig fer” com a “impròpia d'un conjunt de països seriosos. Per descomptat, és un insult a Espanya que ha anat a una veu i carregada amb les raons de base científica de la pròpia Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que defensa de manera molt clara una posició: la plaga de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) pot afectar altres cítrics, a part de la taronja, així com a altres cultius, com ara les fruites d'os, l'alvocat, la vinya, l'olivera, el caqui, el magraner, el pimentó, la tomaca i l'albergínia. Continuarem jugant amb foc.”

No en va, l'associació recorda que de les 18 intercepcions de falsa arna que els carregaments citrícoles procedents de Sud-àfrica van acumular en 2021 a través dels punts d'entrada de la UE, deu es van detectar en taronges, quatre en aranges, tres en mandarines i un en cumquat.

AVA-ASAJA demana que es faça pública l'acta de hui del SCoPAFF per a “conéixer qui s'ha oposat a aprovar el tractament en fred a tots els cítrics, perquè si ocorreguera un error en els controls fitosanitaris i la plaga acabara introduint-se en l'agricultura europea, les conseqüències econòmiques les haurien de pagar aqueixos que han pres aquesta decisió. Una decisió que abusa de les obligacions de la pròpia normativa comunitària que està feta de bona fe però que pot ser burlada, com s'ha tornat a demostrar hui”, va afirmar Aguado.

Així mateix, l'organització agrària sol·licita al Govern espanyol i a la Generalitat Valenciana que “exigisquen la còpia de l'acta i reaccionen de manera contundent: No es pot entendre aquesta mesura sinó com una agressió a la intel·ligència i a la raó, que viola una realitat científica que és clara i objectiva. Així, no es construeix una Unió Europea”.

Te puede interesar
Lo más visto