Mollà celebra la decisió europea d'aplicar el tractament en fred a les taronges importades

La Conselleria d'Agricultura treballa per a ampliar el requisit a les mandarines i aranges per a evitar qualsevol via d'entrada a la 'palomilla de la taronja'

General 02 de febrero de 2022 Redacció Redacció
tangerines-gbdb37f8a4_1920

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha celebrat que s'haja imposat "el seny i l'aval tècnic" en la decisió de la Unió Europea (UE) d'aplicar el tractament en fred a les taronges d'Àfrica continental, Madagascar, Mauritània, Cap Verd, Santa Elena i Reunió.

La majoria qualificada del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos ha acordat modificar els requisits comunitaris d'importació vegetal per a blindar als Estats membres enfront de l'entrada en territori europeu de l'arna Thaumatotibia leucotreta (palomilla de la taronja).

"La unió i pressió exercida per Intercitrus, La Va unir, el conjunt de les entitats agràries, la Conselleria i el Ministeri ha sigut clau en el resultat, que amplia la seguretat vegetal enfront dels privilegis comercials i fitosanitaris de tercers països", ha assenyalat Mollà.

El mes de novembre passat, la consellera va acompanyar al president de la Generalitat, Ximo Puig, i a representants del sector citrícola a una reunió a Brussel·les amb la Directora General de Sanitat i Seguretat Agroalimentària de la UE, Sandra Gallina, per a reclamar la necessitat del tractament en fred de les importacions de cítrics.

La consellera ja ha traslladat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, la necessitat d'estendre el tractament en fred a les mandarines i aranges per a erradicar el risc fitosanitari de la plaga. Mireia Mollà ha advertit de la "amenaça imminent" d'una arna que des de 2009 s'ha interceptat en 67 enviaments de cítrics en ports espanyols i fins a 562 del conjunt de la Unió Europea, procedents de Sud-àfrica, Swazilàndia i Zimbàbue.

L'arna polífaga afecta principalment a una vintena de cultius entre els quals s'inclouen les taronges, les mandarines i l'aranja. En els cítrics la larva perfora la superfície i descompon la pell que es torna d'un color marró groguenc. Un informe del Ministeri d'Agricultura de novembre de 2020 reconeix que el mal pot arribar a aconseguir al 90% de la producció.

La reforma obliga a aplicar el tractament en fred a les importacions de taronja durant 16 dies i a una temperatura d'entre 0 - 1 °C. Una exigència lleugerament inferior a la imposada des dels Estats Units (22 dies i -0,55 °C).

La titular d'Agricultura ha assenyalat la importància de la decisió aprovada aquest matí que obri una porta d'oportunitat a la citricultura valenciana, "greument afectada pel desequilibri en les exigències fitosanitàries". La decisió del comité també ha acordat incrementar els controls en els ports d'entrada davant l'entrada de la 'black spot' (taca negra).

Te puede interesar
Lo más visto