La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal per blanqueig de capitals amb criptomonedes i estafes

A més de les formes clàssiques de blanqueig de capitals, van materialitzar una estafa massiva de criptodivises sobre persones alienes a qualsevol fet delictiu, els actius digitals del qual eren oferits a altres grups criminals

Economía15 de febrero de 2022RedaccióRedacció
seguridad-de-criptomoneda-629x347-1
Font: ipsnoticias.net

La Guàrdia Civil, en la qual s'ha denominat operació MAUNA, ha aconseguit la total desarticulació d'una organització criminal assentada a Madrid, especialitzada en el blanqueig de capitals a través de criptomonedas, procedent de diferents delictes comesos per altres grups criminals.


La investigació, desenvolupada per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, va tindre el seu origen en possibles activitats vinculades al blanqueig de capitals procedent del narcotràfic, d'un dels membres d'una organització prèviament investigada. 

Perfils tècnics en l'àmbit de les criptodivises, mercantil i bancari

A mesura que anava avançant la investigació sobre aquesta persona, es va anar conformant una xarxa de col·laboradors permanents perfectament distribuïts en diferents jerarquies dins de l'entramat criminal, abastant des de perfils tècnics en l'àmbit de les criptodivises, fins a experts que controlaven un complex entrat mercantil i bancari a nivell internacional, encarregats de dissenyar complexes operatives de blanqueig de capitals.

D'inici, aquestes operatives es duien a terme per un reduït nombre de persones sempre vinculades al narcotràfic, incrementant gradualment tant el nombre d'activitats de blanqueig, com les quantitats d'efectiu invertides en aquestes, arribant a convertir-se aquest grup delictiu amb el transcurs del temps, en un referent al qual es dirigia els diners de diferents organitzacions criminals assentades al llarg de tot el territori nacional. 

D'aquesta manera, els investigats van anar modificant les maneres d'adquisició de grans quantitats de diners en efectiu i la seua deslocalització a través de la seua xarxa de blanqueig, aconseguint que les seues comissions foren cada vegada més quantioses i rendibles per la realització d'aquests “serveis” a la resta d'organitzacions criminals.

Doble manera de blanqueig; Criptomoneda a través d'estafes

Membres d'aquest grup ara desarticulat, inicialment es proveïen de capital en criptomoneda de diversos proveïdors, els qui al seu torn obtenien el mateix mitjançant estafes financeres principalment. 
De la mateixa forma, aquesta organització criminal realitzava una intensa activitat d'estafa de manera paral·lela al blanqueig de capitals, la qual cosa li va permetre convertir-se en el seu propi subministrador de criptomoneda com a principal manera de blanqueig, arribant a cometre estafes al nostre país per valor de diversos centenars de milers d'euros.


USDT (Tether) o moneda estable al dòlar estatunidenc


Com a mètode per a evitar la fluctuació en el valor de la criptomoneda obtinguda fins a la realització de l'operació de blanqueig de capitals, l'organització convertia aquest actiu digital en moneda USDT (Tether), un tipus de moneda estable o “stable coin”, subjecta al valor de referència del dòlar estatunidenc.

Una vegada que l'organització disposava d'una gran quantitat d'actius en criptomoneda, oferia a terceres organitzacions criminals la possibilitat d'intercanviar aquest actiu digital per diners en efectiu fruit de les seues activitats delictives, per a això, es produïen trobades entre membres de totes dues organitzacions en una de les oficines que aquests disposaven a Madrid.

La professionalització de l'organització, va arribar fins al punt d'oferir solucions individualitzades als estafats de cara a perfeccionar l'engany, com ara amb l'obertura de comptes o moneders virtuals on allotjar les criptomonedas i programari per al monitoratge de les inversions.

Una vegada que les víctimes s'havien familiaritzat amb aquesta mena d'inversions, i que havien obtingut una certa rendibilitat, l'organització criminal desapareixia amb tota la inversió de criptomonedas, capital que finalment era intercanviat amb altres organitzacions criminals, aconseguint així una doble rendibilitat delictiva. 


Empreses pantalla a Bèlgica, Suècia, Alemanya i Lituània

Com a suport a la seua activitat de blanqueig de capitals i estafes, l'organització criminal comptava amb testaferros, així com amb un complex circuit internacional bancari i de criptodivises suportat sobre empreses pantalla situades en països com Espanya, Bèlgica, Suècia, Alemanya o Lituània, entre altres, algunes de les quals suplantant empreses reals.

De manera global, l'operació MAUNA s'ha saldat amb la detenció i investigació de 8 persones en 9 registres duts a terme a les províncies de Madrid i Valladolid, així com amb 9 béns immobles bloquejats, prop de 300.000 € en metàl·lic intervinguts, diversos “moneders freds” de criptomoneda en USB´s, 30 comptes bancaris bloquejades, així com de béns obtinguts de l'activitat il·lícita superior a 1.000.0000 €.

Es vanaven dels estafats sense objecció 

També cal ressenyar que, durant la investigació, els agents van poder corroborar com les persones que materialitzaven l'estafa, es vanaven d'haver-ho fet sobre persones en precària situació econòmica o fins i tot d'avançada edat, tot això sense cap mena d'objecció.


L'operació, que continua oberta de cara a la identificació de possibles ciutadans perjudicats al nostre país arran de la massiva estafa, ha sigut duta a terme pel Grup de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil al costat de la Unitat Tècnica de Policia Judicial, comptant amb la col·laboració d'EUROPOL en la coordinació internacional, principalment en l'entorn europeu, així amb l'aportació d'una oficina mòbil durant la pràctica de les detencions a Espanya.


Igualment, en la col·laboració internacional cal destacar la labor de la Policia Nacional de Colòmbia, que mitjançant la seua Direcció d'Intel·ligència Policial (DIPOL) i la Direcció d'Investigació Criminal i Interpol (DIJIN), van permetre en aqueix país l'execució d'una ordre internacional de detenció d'un ciutadà colombià vinculat a l'organització investigada. 


En el que al tràfic de drogues es refereix, també s'ha comptat amb la col·laboració de la DEA dels Estats Units, amb la finalitat d'aconseguir el màxim d'informació possible sobre l'origen dels diners blanquejats per aquesta organització criminal. 
Per a més informació, poden contactar amb l'Oficina de Premsa de la Unitat Central Operativa en el telèfon 915146010.

Te puede interesar
Lo más visto