El patronat de Turisme rep un augment de 200.000 euros en els pressupost de 2025
El pressupost s'ha aprovat després de desestimar un total d'11 al·legacions, 5 d'elles presentades pel Grup Municipal Socialista i 6 per part de Compromís
Climent ha explicat que "l'objectiu és contribuir a visibilitzar la bretxa salarial, analitzar les línies d'actuació i mesures implementades per a eliminar-la i avaluar l'efectivitat d'aquestes"
Economía27 de febrero de 2022Andrea AndreuAmb motiu del Dia de la Igualtat Salarial, que se celebra aquest dimarts a Espanya, la Conselleria d'Economia Sostenible ha publicat l'informe 'Desigualtat, bretxa salarial i de gènere en la Comunitat Valenciana', per a l'elaboració de la qual s'ha comptat amb la col·laboració de la Càtedra d'Economia Feminista de la Universitat de València. S'han utilitzat fonts estadístiques de l'Agència Tributària o de l'Enquesta d'Estructura Salarial Anual.
El conseller ha explicat que "l'objectiu és contribuir a visibilitzar la bretxa salarial, analitzar les línies d'actuació i mesures implementades per a eliminar-la i avaluar l'efectivitat d'aquestes".
Segons Climent, "per a superar la diferència de retribució, la segregació horitzontal i vertical i els estereotips sobre les funcions i els sectors feminitzats laboralment, és necessari mantindre un marc d'accions, tant legislatives com no legislatives, a diferents nivells, i diferenciar entre les discriminacions salarials i les diferències de retribució basades en factors aliens a la discriminació directa i indirecta.
En aquest sentit, és important continuar fomentant la corresponsabilitat d'homes i dones en les tasques familiars i incrementar els esforços des de tots els àmbits per a conscienciar a la societat en matèria d'igualtat de gènere".
Conclusions de l'informe
Les principals conclusions que llança l'estudi són les següents:
- La bretxa salarial no s'ha incrementat a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la COVID-19. La bretxa estimada en 2019 era del 21,5% en la Comunitat Valenciana i del 21,6% en el conjunt d'Espanya. En 2020, aquests valors van ser del 19,9% i del 20,3%, respectivament.
- Les diferències retributives de gènere són majors si es considera la bretxa salarial anual, i menors si es considera la bretxa salarial per hora. En 2019, any previ a la pandèmia, en la Comunitat Valenciana la bretxa salarial en salari mig anual encara se situava en un 21,2%, mentre que a Espanya era d'un 19,5%.
- En termes de salari/hora, els valors de la bretxa salarial eren del 11,1% i del 10,3%. Aquest fet s'explica en part per la diferència en la incidència de la jornada parcial entre home i dones.
- La bretxa salarial augmenta amb l'edat i és major en la contractació indefinida que en la temporal.
- Per sectors, l'ocupació de les dones es concentra activitats econòmiques del sector serveis i indústria. En la Comunitat Valenciana la bretxa és lleugerament major en el sector industrial que en serveis, com a element diferencial respecte al total d'Espanya.
- A major especialització i responsabilitat del lloc de treball menor bretxa salarial de gènere.
- Segons el nivell salarial (nivell retributiu), la bretxa salarial de gènere és notablement major en els nivells salarials més baixos. A més, existeix també major desigualtat salarial entre les dones que entre els homes.
- Un dels factors que influeix en la bretxa salarial són les diferències en les taxes d'activitat, ocupació i desocupació. Segons l'Enquesta de Població Activa, per al període 2006-2021, tant en la Comunitat Valenciana com en el conjunt d'Espanya continuen existint diferències desfavorables a les dones, encara que s'han anat reduint al llarg d'aquest període.
- La incidència de la desocupació de llarga duració afecta més a dones que homes, i persisteix la segmentació horitzontal (amb sectors i branques d'activitat més feminitzats i altres, per contra, més masculinizados) i vertical (nivells i tipus d'ocupació millor retribuïts segueixen tenien-do presencia majoritària masculina).
- La inactivitat per causa "labores de la llar" i la incidència de la jornada parcial continua sent molt major en el cas femení, la qual cosa indubtablement està lligat a la persistent "bretxa de cures". És a dir, la major dedicació femenina a activitats relacionades amb els cuida-dues, moltes vegades de manera informal i no professionalitzada i, per tant, mal retribuïda.
En aquest sentit, la crisi sanitària derivada del COVID-19 no sembla que haja tingut un impacte directe en matèria de bretxa de gènere quant a participació en el mercat laboral, però sí que l'ha tingut en termes de bretxa de cures (en haver suposat major sobrecàrrega de temps i responsabilitats de cures per a les dones) i quant a desigualtat social.
El pressupost s'ha aprovat després de desestimar un total d'11 al·legacions, 5 d'elles presentades pel Grup Municipal Socialista i 6 per part de Compromís
El regidor de Joventut anuncia esta mesura previ a la celebració del Plenari Jove que ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament
En 2025 es llançarà la versió definitiva d'estos cursos destinats al desenvolupament del comerç local
El nou sistema de compra en línia permet als veïns adquirir productes del Mercat Central i Sant Antoni i arreplegar-los en taquilles distribuïdes per tota la ciutat.
La institució provincial destinarà 1,5 milions d'euros en 2025 per a ajudar els municipis a reduir fins a un 30% la seua factura elèctrica, afavorint inversions sostenibles.
Les entitats beneficiàries seran un total de 67, totes vinculades al benestar social
L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
La Barbería Albinegra analitza el pròxim partit del CD Castelló.
L'equip de bàsquet visita el plató de Televisió de Castelló per contar tota l'actualitat.
Tota l'actualitat del Bisontes Castelló.
El Banc d'Aliments arreplegarà fins a aquest pròxim diumenge.