Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Ximo Puig anuncia una línia de préstecs de 10 milions d'euros per a ajudar a les empreses exportadores afectades per impagaments d'importadors russos

Els nous préstecs de l'IVF, que contemplen tipus d'interés del 0 i el 0,7%, se sumen a altres línies del banc públic valencià per valor de 150 milions d'euros i a ajudes directes que s'atorgaran a través delIvace

General 04 de marzo de 2022 Redacció Redacció
ximo

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació per l'Institut Valencià de Finances (IVF) d'una línia específica de finançament per import de 10 milions d'euros per a ajudar a les empreses exportadores de la Comunitat Valenciana afectades per impagaments o retards en els cobraments d'importadors russos.

Així ho ha avançat el president després de la reunió matenida al Palau amb representants dels sectors econòmics més afectats per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, en la qual, a més del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; han participat els secretaris generals de CCOO-PV i UGT-PV, la vicepresidenta deCEV, el president del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, així com representants de Ascer, Hosbec-València, Avecal i Avia.

La línia de préstecs que ha posat en marxa l'IVF amb condicions favorables (4 anys d'amortització, 6 mesos de manca i tipus d'interés del 0% i del 0,75%) busca compensar a les empreses de la Comunitat que s'han vist damnificades per les conseqüències que la guerra està tenint en les relacions comercials, entre elles la congelació d'actius bancaris i l'exclusió de determinats bancs de la xarxa d'intercanvi Swift imposades a Rússia per la UE.

El president ha subratllat que la reunió ha permés conéixer de primera mà els problemes als quals s'enfronten sectors com el ceràmic, que importa d'Ucraïna argiles emprades per a la fabricació de taulells, així com el calçat o l'automòbil, i ha manifestat que, encara que la primera prioritat és de caràcter humanitari, resulta necessari fer front a les repercussions negatives que l'ofensiva militar tindrà en el conjunt de l'economia.

En aquest sentit, ha assegurat que, a més d'aquesta nova línia de préstecs creada per l'IVF per a fer front al "impacte inicial" dels impagaments o retards en els pagaments per part dels importadors, l'IVF disposa d'altres línies per import de fins a 150 milions d'euros i que a més el Ivace també desplegarà ajudes directes.

Així mateix, el president també s'ha referit a la importància d'actuar enfront de l'increment dels costos energètics, un problema que la Generalitat ja ha traslladat al Govern d'Espanya, i sobre el qual, com ha assenyalat Ximo Puig, el president, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres mesures que busquen pal·liar-lo.

Condicions de la nova línia de préstecs de l'IVF

L'import finançable dem els nous préstecs que l'IVF oferirà a empreses afectades pel conflicte cobrirà el 100% de les factures pendents de pagament per importadors russos amb una antiguitat màxima de sis mesos a comptar des de la data de la sol·licitud. Per a aquests préstecs, s'ha establit un termini de quatre anys, amb una manca de 6 mesos, i dues modalitats de tipus d'interés.

La modalitat A ofereix un interés del 0% per a la bestreta de drets de cobrament enfront d'importadors russos que compten amb assegurança de crèdit amb cobertura del risc país, i la modalitat B estableix un interés del 0,75% per a la bestreta de drets de cobrament enfront d'importadors russos que no compten amb aquesta assegurança.

Podran sol·licitar aquests préstecs empreses valencianes amb domicili social o seu de la seua activitat en la Comunitat Valenciana i una activitat exportadora en la Federació Russa en els últims 12 mesos acreditada mitjançant factures i albarans de lliurament.

A més, per a la modalitat A, es requereix una declaració responsable que el risc de crèdit documentat mitjançant les factures aportades està cobert per entitat asseguradora (el client aportarà factures emeses a cadascun dels importadors, albarans de lliurament i llibre major per als dotze mesos anteriors a la sol·licitud).

Així mateix, per a la modalitat B, es requereix qualitat creditícia BB, segons el departament de riscos de l'IVF, o, en defecte d'això, aval de AFIN SGR pel 100% del nominal i els interessos ordinaris de l'operació.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter