Quasi 900 castellonencs, en tractament renal avançat

Augmentar el coneixement per a millorar la cura renal, lema de ALCER en el Dia Mundial del Renyó.

General 10 de marzo de 2022 Redacció Redacció
fdfd

Nombroses ciutats de tota Espanya es tenyiran de roig il·luminant els seus principals edificis públics i monuments per a sumar-se a la celebració del “Dia Mundial del Renyó”, una iniciativa que se celebra a nivell internacional i que enguany tindrà lloc durante el dia d'avui, amb la finalitat d'alertar i sensibilitzar a la població i a les autoritats i administracions públiques del creixement continuat de la Malaltia Renal Crònica (ERC) en els últims anys. Es tracta d'una  patologia que malgrat la seua elevada prevalença i incidència (les xifres no deixen de créixer) continua sent una gran desconeguda per a la  gran majoria de l'opinió   pública, i que requereix d'un major esforç de prevenció i diagnòstic precoç per a aconseguir frenar el seu creixement a Espanya i el món.

A Castelló, un total de 898 persones van acabar 2021 en tractament renal avançat, amb 600 sotmeses als diferents tipus de diàlisis i altres 298 trasplantades de renyó. A això cal afegir que més de 450 de les places de diàlisis són concertades, i només entorn de 125 corresponen a l'atenció directa del sistema públic. A més, la província de Castelló va sumar 49 donacions de renyó en 2021, la qual cosa la va situar amb una taxa de 83,68 donants per milió d'habitants, molt per damunt de les províncies de València i Alacant, totes dues amb una taxa inferior a 50 donants per milió.

El Dia Mundial del Renyó torna a celebrar-se enguany  en un context de doble preocupació: d'una banda, davant el creixement progressiu de l'ERC, que continua augmentant sense que es revertisca la tendència; per un altre, davant l'impacte negatiu que la pandèmia ha tingut no sols en els pacients renals, un dels col·lectius més vulnerables davant la COVID-19, sinó també en l'inici dels  tractaments per a substituir la funció dels renyons. 

Juan Doménech, president de ALCER Castalia, destaca que “la prevenció i fomentar la salut renal, ha de ser una de les prioritats de les polítiques de salut. Hem d'evitar que les persones desenvolupen malaltia renal i arriben a tractament substitutiu renal com la diàlisi o el trasplantament, perquè té un alt impacte en la vida social, laboral, emocional i familiar. Per tot això, és clau l'educació per a la salut renal en col·legi universitats i tot el sistema de salut, millorant així la qualitat assistencial i augmentant el coneixement en la població general de la malaltia renal, per a millorar l'atenció  i les cures de les  persones amb malaltia renal, els seus cuidadors i familiars”.

“Malgrat afectar una part cada vegada més important de la població (entre un 10-15% de la  població adulta) i tindre un gran impacte en l'expectativa  de supervivència i qualitat de vida dels pacients, l'ERC continua sent poc coneguda per a la majoria de la societat. És un greu problema de salut pública que continua creixent i que es coneix com l'epidèmia silenciosa perquè el seu diagnòstic sol ser tardà, quan la malaltia ja es troba en fases avançades”, explica la presidenta de la  Societat Espanyola de Nefrologia, S.E.N., la Dra. Patrícia de Sequera

Les dades sobre l'evolució de l'ERC a Espanya reflecteixen la gravetat d'aquesta situació, amb una prevalença que ha crescut un 30% en l'última dècada, i amb una taxa de persones en Tractament Renal Substitutiu (TRS) -és a dir, diàlisi o trasplantament- al nostre país que se situa en 1.363 persones per milió de població (pmp). Per part seua, la incidència se situa en 141 pmp, la qual cosa suposa que més de 6.700 persones van iniciar diàlisis o trasplantament en 2020, any en què es va produir un lleuger descens en el nombre de persones que van iniciar TRS a causa de la pandèmia. En total, més de 64.600 persones amb ERC al nostre país necessiten un tractament que reemplace la funció dels seus renyons

Aquest creixement d'ERC es relaciona amb factors de risc com la diabetis i la malaltia cardiovascular (responsables del 50% dels  casos), l'obesitat, la hipertensió arterial o el tabaquisme, molts dels quals   podrien previndre's amb l'adopció d'uns hàbits de vida saludables, que permetrien frenar el seu avanç. A això cal sumar-li que és una malaltia que presenta símptomes poc recognoscibles en els seus estadis inicials, i que compta amb una taxa de infradiagnóstico que supera el 40%. A més, la taxa de mortalitat ha crescut més d'un 30% en l'última dècada, i en 2020 van morir més de 5.800 persones en TRS a Espanya, amb un augment també motivat pel virus del SARS-Cov-2. La vulnerabilitat d'aquests pacients s'ha demostrat molt alta a causa de la impossibilitat del distanciament i confinament social en les primeres ones, i després amb la confirmació que generen una menor resposta immunitària a la vacunació, especialment, en el cas dels pacients trasplantats renals.

“A Espanya som excel·lents en el tractament en les fases avançades de l'ERC, com el demostra el nostre lideratge mundial en trasplantament renal o els alts índexs de supervivència dels nostres pacients, però és necessari un major esforç en les etapes prèvies, és a dir, en prevenció i diagnòstic precoç. I per a això és necessari un Pla de Salut Renal a Espanya, que reculla tots els esforços i recursos que es poden destinar per a avançar en les mesures preventives i de detecció precoç, amb la col·laboració de les, Atenció Primària i conjuminant altres estratègies que també són bàsiques per a millorar el tractament i la qualitat de vida de les persones amb ERC: d'una banda, el foment de diàlisi domiciliària -amb importants beneficis per als pacients i per al sistema sanitari-, i per un altre, un major impuls a la donació de viu, per a així reduir les llistes d'espera”, assenyala Patricia de Sequera.

Consells per a una bona salut renal 

Amb motiu de la campanya del Dia Mundial del Renyó, la S.E.N. i les entitats participants també estan difonent diferents materials informatius, disponibles en www.senefro.org, amb informació general sobre la salut renal i huit regles d'or per a reduir el risc de tindre Malaltia Renal Crònica, que són les següents:

1. Mantente en forma, estigues actiu
2. Segueix una dieta saludable
3. Comprova i controla el teu nivell de glucosa en sang
4. Comprova i controla la teua pressió arterial
5. Mantingues una ingesta de líquids adequada
6. No fumes
7. No t'automediques ni prengues antiinflamatoris ni analgèsics regularment si no te'ls indica el teu metge
8. Comprova la teua funció renal si tens un o més factors de “alt risc”, per exemple, si tens diabetis, hipertensió o obesitat

Tota la informació sobre el Dia Mundial del Renyó es pot consultar en la web:
https://www.diamundialdelriñon.com

Te puede interesar
Lo más visto