Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Vila-real analitza el polígon del clúster en la innovació ceràmica per a la creació d'una Entitat de Gestió i Modernització

Territori encarrega una anàlisi de la tipologia d'empreses i les seues necessitats complementari a l'avanç del projecte d'urbanització

Economía 08 de marzo de 2022 Redacció Redacció
industry-g599b38656_1920

L'Ajuntament de Vila-real continua fent passos per a potenciar la zona industrial del clúster de la innovació ceràmica com una de les àrees empresarials de major atractiu a la província i la Comunitat Valenciana. Així, de manera complementària a la reactivació del projecte d'urbanització, el consistori ha impulsat la realització d'un estudi sobre la realitat de les empreses situades –tipologia, funcionament i necessitats- com a pas previ a la constitució d'una Entitat de Gestió i Modernització, que contribuïsca a la consolidació del polígon de la CV-20 com una àrea industrial “potent i amb àmplia projecció”.

El regidor responsable de Territori, Emilio M. Obiol, ha detallat els avanços que el seu departament està donant en aquest sentit, i que consisteixen -de manera paral·lela a la tramitació del projecte d'urbanització que finalment ha pogut reactivar-se després de més de dues dècades- en la realització de “un estudi sobre el contingut d'aquesta zona industrial”. “El projecte d'urbanització, que contempla una inversió de prop de 30 milions d'euros, ens permetrà completar el PAI des del punt de vista urbanístic per a dotar-lo d'un continent adequat a les necessitats i potencial d'aquest polígon de 2,6 milions de metres quadrats, de manera que qualsevol empresa que ho desitge puga instal·lar-se de forma àgil i amb tots els serveis i infraestructures”, subratlla Obiol. “Però, de la mateixa manera, és necessari també ampliar el coneixement que tenim d'aquest clúster de la innovació ceràmica, quin tipus d'empreses hi ha ja situades, com volem que es desenvolupe en el futur i, el més important, com s'ha d'organitzar per a la seua òptima gestió i captació d'inversions”, afig el regidor. En aquest punt, Obiol recalca que l'objectiu final d'aquest treball és la constitució d'una agrupació o associació d'empresaris, que active la creació d'una Entitat de Gestió i Modernització, a l'empara de la legislació aprovada en 2018 pel Consell. Així, Vila-real es convertiria en un dels pocs municipis de la província a comptar amb aquest organisme de gestió d'àrees industrials.

Les Entitats de Gestió i Modernització tenen com a principal objectiu garantir que les àrees industrials compten amb les infraestructures, dotacions i serveis necessaris per al desenvolupament eficient i sostenible a nivell econòmic, social i ambiental de les seues activitats. Però també faciliten la professionalització de la gestió de les zones industrials com una via per a la interlocució i col·laboració públic-privada així com per a la captació d'inversions i la millora de les infraestructures i serveis existents. En aquest sentit, Obiol apunta la necessitat de comptar amb “un òrgan de gestió i govern de la zona industrial, que supere el propi interés de cada empresa”, per a això “serà imprescindible comptar amb la col·laboració i implicació dels propis empresaris”, i recorda que el PAI de la CV-20 “està cridat a convertir-se en un pol d'atracció industrial potent, ambiciós i seriós”. No en va, en l'actualitat, tenen seu en aquesta àrea empresarial els tres principals grups ceràmics del país: Porcelanosa, Pamesa i STN.

El potencial d'aquest clúster de la innovació ceràmica no ha passat tampoc desapercebut per a la Generalitat Valenciana, i d'ací l'estudi pilot de mobilitat en el qual treballa la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat en col·laboració amb l'Ajuntament. Aquest nucli empresarial ha sigut triat com a representatiu de la província de Castelló per a la redacció d'un pla pilot que garantisca una mobilitat sostenible tant de treballadors com de visitants.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter