Héctor Illueca anuncia que el Bo Jove destinarà 45,6 milions d'euros per a facilitar el lloguer d'habitatges en la Comunitat Valenciana

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presideix la Mesa d'Habitatge Jove en una trobada amb representants del CVJ

Economía13 de marzo de 2022Andrea AndreuAndrea Andreu
613b75d7058e4

El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha participat en la Mesa d'Habitatge Jove amb representants del Consell Valencià de la Joventut (CVJ). En la reunió ha donat a conéixer els fons corresponents al Bo de Lloguer Jove que rebrà la Comunitat Valenciana, dotats amb 45,6 milions d'euros, dins del Pla Estatal d'Habitatge 2022-25.

Segons ha explicat Illueca, aquesta quantitat es desprén de l'acord aconseguit ahir en la Conferència Sectorial convocada per la ministra d'Habitatge i Sòl celebrada entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana Raquel Sánchez, i les comunitats autònomes.

En la reunió, el vicepresident ha traslladat les principals línies d'actuació que facilitaran l'accés a l'habitatge a la població jove. En ella han participat el vicepresident del CVJ, Alexandre Tomás, i la tècnica d'Incidència Política, María José Calabuig i per part de la Conselleria la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris.

Héctor Illueca ha lamentat que la Comunitat siga la tercera autonomia amb una taxa més baixa d'accés a l'habitatge per part dels joves, per davall de la mitjana nacional. D'aquí ve que des de la Conselleria "estiguem treballant per a aconseguir els objectius que es van acordar en l'Estratègia Valenciana de la Joventut".

Un d'ells ha sigut establir una línia específica d'ajudes en el lloguer, que ja es va posar en marxa, i ara a més se suma al Reial decret ja publicat que regula el Bo Jove de lloguer del Pla Estatal i les bases del qual es donaran a conéixer a l'abril.

Per a accedir a aquest bo, la persona beneficiària o beneficiàries, perquè també es permetrà rebre aquesta ajuda en cas de compartir pis, hauran de tindre entre 18 i 35 anys i un contracte de treball que no li genere més de tres vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM).

No obstant això, el vicepresident ha recordat que el Bo Jove no serà compatible amb les ajudes de lloguer jove que ja s'estaven donant, excepte en casos de vulnerabilitat extrema, violència de gènere o altres excepcions previstes en la llei.

A continuació, ha fet un repàs de la taula de treball de la qual formen part la Vicepresidència Segona i el CVJ i que va ser creada a l'octubre de 2020. En ella, el titular d'Habitatge ha exposat les mesures que des de la Vicepresidència s'estan adoptant per a afavorir a aquest col·lectiu.

Habitatge cooperatiu

Entre elles, està el treball que la Direcció General d'Emergència Residencial està realitzant en col·laboració amb la Federació de Cooperatives d'Habitatge de la CV i l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València, per a impulsar l'habitatge cooperatiu entre la població jove.

En aqueix sentit, ha indicat que en el pressupost de 2022 consten dos milions d'euros per a col·laborar amb l'Institut Valencià de Finances (IVF) en el finançament d'aquests projectes residencials col·laboratius i intergeneracionals. A més, també està previst un nou concurs de cessió de sòl públic i el desenvolupament de subvencions en el marc del nou Pla Estatal.

Quant a incrementar el parc públic d'habitatge amb reserva específica per a habitatge jove, "l'Estratègia Valenciana de la Joventut contemplava la reserva d'un 7% per a aquest col·lectiu, un percentatge que hem augmentat al 10%". A més, en l'adjudicació d'habitatge públic, "les persones menors de 35 anys estan incloses com a col·lectiu preferent dins de les baremacions".

Finalment, el vicepresident ha assenyalat que durant aquest any també es treballa en diversos projectes pilots dins dels Pressupostos participatius de la Generalitat, amb l'objectiu de crear un parc públic d'habitatge en xicotets municipis en risc de despoblament. Una iniciativa que té una dotació de 3,5 milions d'euros per a l'adquisició d'habitatge públic.

34,49 milions en diferents ajudes per a lloguer

A continuació, la directora general d'Emergència Residencial ha informat sobre les ajudes al lloguer de la Conselleria per a 2022 i que aconsegueixen els 34,49 milions d'euros.

Entre elles destaquen les ajudes al lloguer en règim general (19,95 milions), ajudes per a atendre situacions de vulnerabilitat sobrevinguda (dos milions), ajudes per al lloguer en municipis de xicoteta grandària per a joves (850.000 euros), ajudes per a contribuir a minimitzar l'impacte de la COVID-19 (15.0000 euros), la Borsa Habita per a fomentar habitatges per al lloguer assequible o social (1,3 milions), ajudes per a rendes baixes (9.380.880 euros) i foment d'habitatge social en lloguer d'habitatges de la Sareb (850.000 euros).

Te puede interesar
Lo más visto