Els hospitals valencians van realitzar més de 1.200 intervencions de glaucoma a través de cirurgia ambulatòria en 2021

Un diagnòstic d'hora evita la ceguesa en el 95% dels casos

General 13 de marzo de 2022 Redacció Redacció
eyes-gd86127811_1920

Els hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat van realitzar un total de 1.258 intervencions de glaucoma a través de cirurgia major ambulatòria en 2021: 692 a la província de ValèUn diagnòstic d'hora evita la ceguesa en el 95% dels casosncia, 524 en la d'Alacant i 42 en la de Castelló. Per part seua, la FOM (Fisabio-Oftalmologia Mèdica) va realitzar més de 300 cirurgies.

El glaucoma és una malaltia crònica del nervi òptic que, si no es tracta, condueix a una important pèrdua de visió. Segons l'Organització Mundial de la Salut, és la segona causa de ceguesa irreversible en el món. Afecta principalment a persones majors de 40 anys i a les quals tenen antecedents familiars de glaucoma.

La prevalença del glaucoma crònic en la població general és del 3%. Ho pateixen al voltant d'un 60 milions de persones a tot el món, de les quals 8,4 milions estan cegues. A Espanya hi ha més d'un milió de persones que pateixen la malaltia, i el 50% de les persones que el pateixen no ho saben.

La importància de la detecció precoç

"És molt important sensibilitzar de la importància d'una detecció precoç", afirma Cristina Peris, directora mèdica de FOM. Aquest és l'objectiu del Dia Mundial del Glaucoma, que se celebra el 12 de març.

Un dels principals factors de risc és l'augment de la pressió intraocular. Aquesta hipertensió ocular pot generar pèrdua del teixit nerviós que conforma el del nervi òptic, amb la pèrdua del camp visual de manera progressiva i fins i tot de la visió de manera irreversible.

Segons Cristina Peris, "el major problema radica en el fet que la hipertensió ocular cursa normalment sense símptomes i el pacient només s'adona de la pèrdua visual quan la situació està molt avançada, i la recuperació del camp visual i de la funció del nervi òptic no són ja possibles".

Des del començament del mal fins que el pacient s'adona poden transcórrer anys. D'aquí ve que "el diagnòstic i el tractament precoç són fonamentals per a evitar l'avanç de la malaltia", recalca Peris.

Diagnòstic i tractament

El tractament normalment es realitza amb col·liris en gotes que disminuïsquen la tensió, i en casos més avançats amb làser i cirurgia.

Un diagnòstic d'hora evita la ceguesa en el 95% dels casos. Per a això, cal realitzar un examen del nervi òptic i mesurar la pressió ocular a través d'una tonometría.

Per a Peris, "la millor manera de celebrar el Dia Mundial del Glaucoma és consultar amb un mèdic oftalmòleg." En aquesta revisió el mèdic oftalmòleg realitza exàmens de la pressió intraocular, fons d'ull per a analitzar el nervi òptic, camp visual i proves fotogràfiques del nervi òptic com poden ser la OCT (Tomografia de Coherència Òptica).

La pressió intraocular normal sol situar-se per davall de 21 mm Hg. En determinades situacions patològiques aquesta pot augmentar ja siga de manera aguda o crònica. Aquest augment de pressió provoca el mal del nervi òptic, la qual cosa suposa la pèrdua progressiva de la visió perifèrica. En la majoria dels casos aquesta alteració és gradual i indolora pel que molts pacients no la perceben fins que és permanent i irreversible.

Te puede interesar
Lo más visto