La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal especialitzada en el robatori de caixers automàtics

En l'operació han estat detingudes 8 persones a les quals se'ls atribueix el robatori de 18 caixers automàtics i 20 de camions emprats per a l'activitat delictiva, entre un altre gran nombre de delictes

Successos 16 de marzo de 2022 Redacció Redacció
2022-03-16_Op_pendola_alicante_04
Imatge d'una de les detencions

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Péndola, ha procedit a la detenció de 8 persones pertanyents a una organització criminal especialitzada en el robatori de caixers automàtics. Als detinguts se'ls atribueix el robatori de 18 caixers automàtics, entre altres delictes comesos principalment a les províncies d'Alacant i Múrcia, des de mitjan any 2020. També sel's atribuieixen 20 robatoris d'ús dels camions ploma, 2 robatoris de turisme d'alta gamma dels quals feia ús la pròpia banda, 3 furts de plaques de matrícula, 8 robatoris en habitatge, falsificació de documents i pertinença a grup criminal. 

Les quantitats sostretes ascendeixen a més de 500.000 euros, i els danys ocasionats, a més de 700.000 euros. S'han intervingut gran quantitat d'efectes i eines per a la comissió dels delictes. El valor dels efectes intervinguts ascendeix a 35.000 euros.

Les recerques es van iniciar a 2020, arran de diversos robatoris comesos en caixers automàtics en la zona del sud del litoral de la província d'Alacant i del nord del de la de Múrcia. Els caixers, instal·lats en la via pública, havien estat arrencats d'arrel valent-se per a això, de camions grua ploma, també robats.

Tots els robatoris eren perpetrats amb idèntic modus operandi

L'organització realitzava un minuciós estudi de la zona abans de triar el caixer automàtic que anaven a robar, decantant-se per aquells situats en petits nuclis urbans o en urbanitzacions aïllades i que comptessin amb les vies de fuita necessàries per a assegurar-se la fugida en cas de ser sorpresos i pròximes a finques agrícoles o zones despoblades. Una vegada triat el caixer, buscaven en els voltants l'existència de camions grua ploma. La nit anterior, o en la matinada del mateix dia, robaven un d'aquests camions i perpetraven el robatori del caixer. 

Després, es desplaçaven fins a zones aïllades, on el forçaven usant radials, tascons, malls, palanques i altres objectes per a obrir-ho, accedint als diners en efectiu que hi hagués en el seu interior. Després, deixaven abandonat en el lloc el camió i el caixer fracturat i fugien amb el recaptat.

Una complexa recerca per a esclarir els fets 

Per aquest motiu, els agents van iniciar una recerca aconseguint localitzar i detenir als huit integrants d'una trama altament especialitzada. Són sis homes i dues dones, amb edats compreses entre 30 i 50 anys. Les detencions es van produir en les localitats d'Alcalá de Henares i Rivas Vaciamadrid (Madrid) i Torrevella (Alacant). L'operació ha estat duta a terme per l'Equip de Delictes contra el Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial i l'Equip contra el Crim Organitzat de la Guàrdia Civil d'Alacant i dirigides pel de Instrucció número 2 de Torrevella.

Te puede interesar
Lo más visto