Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal especialitzada en el robatori de caixers automàtics

En l'operació han estat detingudes 8 persones a les quals se'ls atribueix el robatori de 18 caixers automàtics i 20 de camions emprats per a l'activitat delictiva, entre un altre gran nombre de delictes

Successos 16 de marzo de 2022 Redacció Redacció
2022-03-16_Op_pendola_alicante_04
Imatge d'una de les detencions

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Péndola, ha procedit a la detenció de 8 persones pertanyents a una organització criminal especialitzada en el robatori de caixers automàtics. Als detinguts se'ls atribueix el robatori de 18 caixers automàtics, entre altres delictes comesos principalment a les províncies d'Alacant i Múrcia, des de mitjan any 2020. També sel's atribuieixen 20 robatoris d'ús dels camions ploma, 2 robatoris de turisme d'alta gamma dels quals feia ús la pròpia banda, 3 furts de plaques de matrícula, 8 robatoris en habitatge, falsificació de documents i pertinença a grup criminal. 

Les quantitats sostretes ascendeixen a més de 500.000 euros, i els danys ocasionats, a més de 700.000 euros. S'han intervingut gran quantitat d'efectes i eines per a la comissió dels delictes. El valor dels efectes intervinguts ascendeix a 35.000 euros.

Les recerques es van iniciar a 2020, arran de diversos robatoris comesos en caixers automàtics en la zona del sud del litoral de la província d'Alacant i del nord del de la de Múrcia. Els caixers, instal·lats en la via pública, havien estat arrencats d'arrel valent-se per a això, de camions grua ploma, també robats.

Tots els robatoris eren perpetrats amb idèntic modus operandi

L'organització realitzava un minuciós estudi de la zona abans de triar el caixer automàtic que anaven a robar, decantant-se per aquells situats en petits nuclis urbans o en urbanitzacions aïllades i que comptessin amb les vies de fuita necessàries per a assegurar-se la fugida en cas de ser sorpresos i pròximes a finques agrícoles o zones despoblades. Una vegada triat el caixer, buscaven en els voltants l'existència de camions grua ploma. La nit anterior, o en la matinada del mateix dia, robaven un d'aquests camions i perpetraven el robatori del caixer. 

Després, es desplaçaven fins a zones aïllades, on el forçaven usant radials, tascons, malls, palanques i altres objectes per a obrir-ho, accedint als diners en efectiu que hi hagués en el seu interior. Després, deixaven abandonat en el lloc el camió i el caixer fracturat i fugien amb el recaptat.

Una complexa recerca per a esclarir els fets 

Per aquest motiu, els agents van iniciar una recerca aconseguint localitzar i detenir als huit integrants d'una trama altament especialitzada. Són sis homes i dues dones, amb edats compreses entre 30 i 50 anys. Les detencions es van produir en les localitats d'Alcalá de Henares i Rivas Vaciamadrid (Madrid) i Torrevella (Alacant). L'operació ha estat duta a terme per l'Equip de Delictes contra el Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial i l'Equip contra el Crim Organitzat de la Guàrdia Civil d'Alacant i dirigides pel de Instrucció número 2 de Torrevella.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter