Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

El GAL Maestrat Plana Alta selecciona els 16 projectes d'estudiants de l'UJI que becarà per a millorar l'entorn rural

Han becat els TFG que millor resolen els reptes econòmics i ajuden a generar ocupació i fixar la població en el territori

Educació 04 de abril de 2022 Redacció Redacció
Junta-GAL-Maestrat-Plana-Alta
font: galmaestratplanalta.com

La comissió creada per a seleccionar els millors treballs de final de grau per part del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i la Universitat Jaume I ja ha triat els 16 millors projectes que becarà per ajudar a millorar l'entorn rural. Aquest grup ha triat els TFG més interessants d'entre els 23 que finalment es van presentar dins d'aquesta primera convocatòria.

Es tracta de 16 projectes que seran finançats pel GAL Maestrat Plana Alta i que seran interessants per a millorar les oportunitats tant d'alguns municipis a nivell particular, com de la Mancomunitat Alt Palància. Així, almenys 12 municipis de l'interior de la província de Castelló acolliran alguns d'aquests projectes de manera directa, al marge que la majoria de pobles es veuran beneficiats amb altres treballs que els engloben tant en el Grup d'Acció Local com dins de la Mancomunitat Alt Palància.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “aquesta primera iniciativa conjunta entre el GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI ha sigut molt positiva perquè s'han presentat moltes propostes imaginatives d'estudiants que ajudaran a dinamitzar tot el nostre territori. La comissió especialitzada ha seleccionat els projectes que aporten les solucions més innovadores i productives i impulsen projectes que permeten millorar la qualitat de vida, fomentar oportunitats empresarials, generar ocupació i consolidar la població als pobles del nostre entorn rural. Cada vegada hi ha més emprenedors, empreses i famílies que aposten per orientar el seu futur cap a l'interior rural de la nostra província i volem promoure incentius que els ajuden a aconseguir-lo”.

Els TFG seleccionats inclouen propostes per a impulsar projectes d'uns habitatges bioclimàtics, analitzar i proposar fórmules per a pressupostos participatius, disseny i gestió d'una planta cunícola, valorització del patrimoni cultural, educació emocional dirigida a les matemàtiques de 5é de Primària, un itinerari didàctic en l'olivar, L'escola: anàlisi de la falta d'alumnes i mesures d'atracció, un reportatge audiovisual: Repoblem en diversos municipis de l'interior, polítiques de prevenció de violència de gènere, una actuació esportiva de enodeporte o un estudi econòmic d'una empresa de producció cunícola.

Aquestes actuacions permetran millorar les oportunitats de futur en tot l'entorn del GAL Maestrat Plana Alta, així com directament en municipis com Vall d'Alba, Vilafamés, Càlig, Jérica, Vilanova d'Alcolea, Torre d'en Domenech, Geldo, Caudiel, La Salzadella, Càlig i Altura, així com el Territori de la Plana de l’Arc.

Cal recordar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i l'UJI van llançar aquestes beques a les alumnes i els alumnes que finalitzaven els seus estudis universitaris perquè orientaren els seus Treballs de Final de Grau en la generació d'oportunitats en els municipis integrats en el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta.

Aquesta iniciativa és fruit de l'acord de col·laboració aconseguit entre totes dues institucions al final del passat curs, amb l'objectiu de premiar els 16 TFG que millor resolguen els reptes econòmics que es plantegen en l'entorn rural i ajuden a generar ocupació i fixar la població.

Cal recordar que al novembre es va publicar aquesta convocatòria per la qual el Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, el Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló, el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i la Mancomunitat Alt Palància convoquen la 1a edició de beques En Clau–Rural per a la realització de Treballs Final de Grau per al curs acadèmic 2021-2022. Són 16 beques dins del programa d'extensió universitària, de les quals 13 són per a treballs que s'orienten a algun dels municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta i altres tres de la Mancomunitat.

L'objectiu és fomentar la realització de Treballs Final de Grau orientats als territoris de l'interior rural per a contribuir a fixar la mirada de l'estudiantat en la ruralitat a l'hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l'anàlisi de situacions o la proposició de projectes.

Ajudes per a estudiants de l'UJI en el curs 2021-2022

Han presentat les seues sol·licituds les alumnes i els alumnes de la Universitat Jaume I de Castelló que es troben matriculades o matriculats en un Treball Final de Grau, de qualsevol de les titulacions que ofereix l'UJI durant el curs 2021-2022, mitjançant matrícula ordinària. Hi ha una consignació de 300 euros per a cada treball seleccionat.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses. Giner ha destacat el fet que “sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local”.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d'assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Cal recordar que les ajudes LEADER, amb les quals s'impulsen aquests projectes, estan cofinançades per les següents entitats: fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter