L'Ajuntament de Peníscola s'alia amb la Fundació Global Nature per a la protecció de la Marjal

Se subscriurà un conveni de col·laboració per a diferents actuacions, manteniment, formació, conscienciació i divulgació

General 05 de abril de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
WhatsApp Image 2022-04-04 at 9.24.02 AM (3)

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Peníscola ha mantingut una trobada amb els representants de la Fundació Global Nature (FGN) per a definir les estratègies de gestió sostenible de l'espai natural protegit de la Marjal i establir un marc de col·laboració estable per a coordinar projectes de gestió eficient d'aquest espai.

A la reunió ha assistit, per part de la Fundació, el seu director general, el Sr. Eduardo de Miguel Beascoechea, i el Sr. Antonio Guillen, coordinador de projectes a la Comunitat Valenciana.

Quan una marjal costanera i salina mediterrània no es gestiona adequadament i no té un estat òptim de conservació, no sols pot perdre la seua funció mediambiental, sinó que pot ser perjudicial per a l'entorn. Mitjançant estratègies de gestió derivades de la col·laboració amb la Fundació, volem treballar en l'optimització de la nostra Marjal, afavorint que funcione com a embornal de carboni, mantenint a més la seua integritat ecològica, al mateix temps que treballem perquè continue prestant els serveis propis d'un ecosistema ha" ha explicat l'edil de l'àrea, Miguel Castell, que ha propiciat la reunió i ha impulsat la concreció d'un conveni de col·laboració.

L'Ajuntament pretén comptar amb una metodologia que permeta, tant quantificar possibles emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, com conservar els serveis que proporciona aquest entorn, ajudant a més a prioritzar en la presa de decisions quines accions desenvolupar per a afavorir no sols la seua funció com a aliat en la lluita contra el canvi climàtic, sinó també la conservació de les espècies que alberguen aquest tipus d'aiguamolls" ha ampliat Castell.

En el conveni de col·laboració amb la Fundació, es contemplarà a més la formació a gestors sobre l'enorme potencial d'emmagatzematge de carboni de la Marjal de Peníscola.

Les mesures de gestió a implantar "també afavoriran l’adaptació, considerant que la seua restauració augmenta en gran manera la seua resiliència al canvi climàtic" ha valorat.


Amb vocació de formar i involucrar a particulars i empreses

A mitjà termini es proposaran mecanismes també perquè la iniciativa privada se sume de manera voluntària als projectes de gestió, establint metodologies específiques que els permeten la compensació d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en el mercat voluntari de carboni.

"La compensació d'emissions és un reflex del compromís ambiental del nostre Ajuntament" ha declarat Castell, ampliant que els projectes de conservació d'aiguamolls "no sols compensen emissions, sinó que també ofereixen un valor afegit en biodiversitat i serveixen com a compensació de la petjada hídrica, millorant per tant diversos serveis ecosistèmics".

Te puede interesar
Lo más visto