El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa presenta la programació professional de la tercera edició

Baix el lema ‘ReLaCiona: Redes, Lazos, Circuitos’, s’abordarà el futur dels circuits per a la infància i la joventut i es tractaran assumptes com l’educació, la mediació i l’exhibició en les arts escèniques

General 18 de abril de 2022 Redacció Redacció
Jornadas profesionales Mercat 2022
Cartell Mercat de Cultura Infantil d'Òrpesa

La tercera edició del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa es durà a terme entre el dimecres 18 i el dissabte 21 de maig. Es tracta d’una iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Orpesa i de la gestora cultural Metrònom que té com a eix vertebrador les propostes culturals per a xiquets i xiquetes d’entre 0 i 13 anys. L’esdeveniment és el punt de trobada per als agents que produeixen o programen tot tipus d’espectacles infantils: músics, companyies de teatre, conta contes, il·lustradors, programadors, editorials, pedagogs i empreses de serveis. 
 
Les activitats per als professionals estan agrupades enguany sota el lema ‘ReLaCiona: Redes, Lazos, Circuitos’ i es desenvoluparan a l’Ajuntament d’Orpesa, un edifici modern, innovador i sostenible dotat amb diverses sales per a la celebració d’actes. La presentació oficial del Mercat tindrà lloc el dijous 19 de maig a les 10.00 hores i comptarà amb la presència d’Araceli de Moya, alcaldessa; Ruth Sanz, diputada provincial de Cultura; Alfonso Ribes, coordinador territorial de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); i Júlia Gozalbo, directora de l’esdeveniment.
 
Tot seguit es farà la primera mesa de debat que servirà per analitzar el passat, present i futur dels circuits per a la infància i la joventut. Els assistents podran escoltar Philippe Coulange, delegat cultural de la Ligue de l’enseignement, moviment que impulsa l’ensenyament laic a les escoles públiques franceses en tots els camps; Francesc Orts, tècnic de Cultura de l’Ajuntament del Puig de Santa Maria i responsable de la campanya ‘Anem al Teatre’ que es desenvolupa en sis localitats de la comarca de l’Horta; Jacinto Gómez, de la Junta Directiva de Te Veo, l’associació d’Arts escèniques per a la Infància i la Joventut; i Diego Vázquez Meizoso, coordinador del projecte d’intercanvi ‘Camino Escena Norte’ que implica les arts escèniques de Galícia, Astúries, Cantàbria i Euskadi. La mesa estarà moderada pel periodista cultural Álvaro G. Devís.
 
El mateix dia, a les 16.00 hores, es desenvoluparan diverses meses de treball per millorar el funcionament dels circuits culturals. L’activitat estarà guiada per Elisa Matallín, especialitzada en educació en àmbits no formals, i Laura Pastor, gestora de l’equip de mediació dels Graners de Creació.
 
Les activitats professionals del Mercat continuaran el divendres 20 de maig i s’encetaran a les 10.00 hores amb la mesa ‘Enllaçant: Educació, mediació i exhibició’ moderada per Pilar López, membre fundador de Teatro Paraíso. En aquest cas, els ponents seran Grego Navarro, gerent del Teatre Gayarre de Pamplona i coordinadora del Projecte ‘Ornitorrinco’ que promou el desenvolupament de l’educació i la mediació en el camp de les arts escèniques; Caterina Varela, directora del TRCDanza, iniciativa del Teatre Rosalía de Castro de La Corunya per impulsar la dansa i les arts vives; i José María Viteri, director del Teatre Calderón de Valladolid que impulsa una programació contínua d’espectacles, residències artístiques, tallers i encontres amb professionals.
 
Posteriorment, l’artista, creador escènic i gestor cultural José Antonio Portillo serà entrevistat per Tian Gombau, fundador de la companyia L’Home Dibuixat i guanyador d’un premi Max amb l’espectacle ‘Sabates Noves’, a més de portar les seues produccions a més de 40 països en els últims 30 anys. Portillo és responsable d’instal·lacions com la Biblioteca de cordes i nusos, una estructura circular de fusta que guarda textos i objectes que procedeixen de tallers realitzats amb xiquets i adults anònims de diverses ciutats europees. El Mercat acollirà l’Assemblea General de l’Associació Te Veo el dimecres 18 a les 16.00 hores, entitat coorganitzora de les jornades professionals d’aquesta edició.
 
La inscripció dels professionals s’ha de formalitzar en aquesta pàgina web: https://mercatorpesa.org/professionals/. 
 
Cinema, música i teatre per a tota la familia
 
El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa ha elaborat una programació amb la presència d’artistes valencians (Produccions Scura de Vila-Real i Rodamons Teatre d’Alboraia); estatals (Xirriquiteula Teatre de Badalona i DA.TE Danza de Granada) i internacionals (S.A. Marionetas de Portugal). La part musical comptarà amb la participació de la formació Iruixa + Skargots i el duet format per Eva i Ester Andújar, mentre que la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa i el Combo de l’Escola de Música Metrònom s’uniran per interpretar Cartoon Show, un projecte únic i exclusiu dissenyat per a l’ocasió. També s’han de destacar les projeccions de cine per a escolars amb la col·laboració d’Escola Valenciana. Així mateix, se celebrarà una Fira del Llibre i la Il·lustració i s’instal·laran tallers de manualitats i zones d’esplai.

Te puede interesar
Lo más visto