La Generalitat lliura els Premis Participa-Acció a sis projectes que fomenten la participació ciutadana i l'associacionisme

Pérez Garijo: "una societat participativa sempre és una societat millor" i ha advocat per enfortir el teixit associatiu "com a garantia per aconseguir una societat cohesionada i compromesa"

General 17 de abril de 2022 Redacció Redacció
kk

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha presidit la cerimònia de lliurament dels I Premis Participa-Acció de la Generalitat en què han resultat guanyadors sis projectes en matèria de participació ciutadana i foment de l'associanisme.

La consellera Pérez Garijo ha agraït "l'alt nivell de participació" que ha tingut la primera convocatòria d'aquests premis, a la qual s'han presentat 15 entitats locals, 49 entitats ciutadanes i 10 persones físiques.

Pérez Garijo ha destacat que molts dels projectes guardonats "se centren en la participació activa dels xiquets i xiquetes i de la gent jove" com a autèntiques escoles de ciutadania, on s'aprèn a deliberar, decidir i assumir la responsabilitat de les decisions.

"És important que les ciutadanes i els ciutadans intervinguem en la gestió pública i expressem les nostres opinions i suggeriments, ja que sempre són molt útils tant per detectar problemes i necessitats, com per contribuir amb millores i solucions", ha explicat la consellera.

Projectes premiats

Rosa Pérez Garijo ha lliurat els primers premis en les modalitats de participació ciutadana i educació per a la participació. El secretari autonòmic de Participació, Antoni Llorente i la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, han lliurat els segons premis, mentre que dos membres del jurat, Eugenia Garrigues i Xelo Valls, han lliurat els guardons als projectes que han quedat a tercera posició.

A la primera edició dels Premis Participa-Acció de la Generalitat s'han guardonat tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i tres propostes més en la categoria d'educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania per aportar valor i innovació en aquestes àrees. Els premis han consistit en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica entre 1.000 i 4.000 euros.

En matèria de participació ciutadana els guardonats han estat l'associació SOMLLAR pel projecte 'Consell de participació infantil', que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 4.000 euros; l'associació NAUTAE amb el segon premi, per la proposta 'Un pati per a totes', proveït amb 2.500 euros; mentre que la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide ha aconseguit el tercer premi per 'Patraix al carrer', amb una quantia de 1.000 euros.

El projecte guanyador 'Consell de participació infantil' funciona activament des de l'any 2017 com una iniciativa innovadora que modifica i crea un canal amb més poder participatiu per tal de consolidar i potenciar un procés real de participació infantil, facilitant estratègies que empoderen als xiquets i xiquetes que es troben acollits a llars SOMLLAR.

La proposta de l'associació per a la promoció de la salut integral NAUTAE 'Un pati per a totes' cerca aconseguir la transformació i millora dels espais d'esbarjo del Col·legi Santiago Apòstol de València mitjançant un procés participatiu. 

'Patraix al carrer' de la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide, entitat sense ànim de lucre divulgadora de la realitat i necessitats de persones amb dany cerebral adquirit, amb alteracions neurològiques o neurodegeneratives o que pateixen trastorns del neurodesenvolupament, ha aconseguit el tercer lloc dels premis Participa-Acció. La seua proposta s'ha desenvolupat amb la creació d'una xarxa associativa al barri de Patraix a València el 2020. 

Pel que fa a la modalitat de projectes d'educació en la participació, han resultat premiats l'associació Catxirulo Lab per la proposta 'La figuera de Benimaclet', que ha aconseguit el primer premi, que puja a 4.000 euros; el segon premi ha estat per a la Federació d'Associacions d'Estudiants per la iniciativa 'Alumnat implicat a la societat', dotat amb 2.500 euros; mentre que el tercer lloc l'ocupa l'ajuntament d'Almassora que rebrà 1.000 euros per al projecte 'Darremur orgànic'.

La proposta 'Darrermur orgànic' de l'ajuntament d'Almassora ha aconseguit el tercer premi per aquesta iniciativa que comença el 2015 i que ha continuat fins a l'actualitat, oferint una oportunitat a la ciutadania de donar vida a un espai en desús (solar municipal), mitjançant una estratègia d'urbanisme participatiu en què s'ha pretès que els veïns i les famílies de la localitat s'impliquen directament i puguen decidir sobre el destí d'un emplaçament per gaudir-ne.

Te puede interesar
Lo más visto