Gran èxit de participació en la volta de la ‘Festa del Rotllo’ de l'Alcora

S'han repartit 7.500 rotllos, una xifra ‘rècord’. Hui s'han repartit els sobrants en la festivitat de ‘La Doblega’

General 19 de abril de 2022 Redacció Redacció
Rotllo 7
Festa del Rotllo a Alcora

L'Alcora ha complit ‘amb nota’ amb una de les seues celebracions més genuïnes i populars, la ‘Festa del Rotllo’, declarada Festa d'Interés Turístic Provincial. Després de dues edicions sense poder dur-se a terme a causa de la pandèmia, hi havia ganes de reviure l'ancestral tradició, tal com ha posat de manifest l'elevada participació. 

Ahir, Dilluns de Pasqua, milers de alcorinos i visitants no van voler faltar a la cita, que va començar en la plaça de l'Església amb el repartiment de les cintes, polseres i rollitos commemoratius de la festa. 

Des d'allí, sobre les 9.00 hores, la “Romeria del Rotllo o d'Infants”, acompanyada amb música popular -dolçaina, tabal i rondalla- va partir cap a l'ermita de Sant Cristòfor, on es va celebrar la missa i, posteriorment, el tradicional esmorzar en els limítrofs del ermitorio. 

Després de la finalització dels actes en Sant Cristòfor, els romers van baixar al poble. A la porta del Calvari els esperaven les autoritats, acompanyades de la reina i les dames, la banda de música, la 'Colla de Gegants i Cabuts' i els ‘angelets’, xiquets menors de tres anys que són vestits per a l'ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més xicotets. Junts s'han dirigit fins a la parròquia on es procedit al repartiment dels rotllos, beneïts el dia anterior. 

Cal destacar que enguany s'han repartit 7.500 rotllos dels 8.300 encarregats per l'Ajuntament a les fleques locals, una “xifra rècord”, tal com han apuntat l'alcalde, Samuel Falomir, i la regidora de Cultura, Ana Huguet. En l'última edició celebrada, la de 2019, es van repartir al voltant de 6.000 rotllos.

Els rotllos sobrants es reparteixen hui, ‘Dia de la Doblega’, festivitat que se celebra en honor al patró de l'Alcora, Sant Cristòfor, i està lligada a la del Rotllo. En senyal d'agraïment per la pluja concedida, el Dimarts de Pasqua es va tornar a eixir en romeria cap a l'ermita. Els alcorinos i alcorinas dobleguen, així, la festa, i és que, en l'actualitat, es manté la tradició de pujar fins a Sant Cristòfor i passar el dia en les pinedes del paratge. És costum, a més, repartir els rotllos sobrants del dia anterior, que es trossegen en habitacions

Més de 260 anys d'història

El ‘Rotllo’ compta amb més de 260 anys d'història. Concretament, ahir es va celebrar la 266 Romeria del Rotllo (de cicle anual i festiva). 

La tradició popular marca l'inici de la romeria a mitjan segle XVIII quan una terrible sequera assolava els cultius de l'Alcora. Davant aquesta situació, el Consell Municipal va determinar enviar una romeria de xiquets de fins a set anys d'edat a l'ermita de Sant Cristòfor perquè, des d'allí, feren arribar les seues súpliques a Déu, demanant compassió i clemència per a un poble assedegat. Al cap d'uns dies, una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites, i els veïns van descobrir un riquíssim brollador d'aigua, la Font Nova

Te puede interesar
Lo más visto