Vila-real licita el projecte 'Aon?' per a assegurar la continuïtat del programa d'oci alternatiu saludable dirigit a la joventut

Està dirigit a joves de 14 a 25 anys, que tenen en el Espai Jove un punt de trobada i de promoció d'activitats adequades als seus interessos

General 23 de abril de 2022 Redacció Redacció
s

L'Ajuntament de Vila-real donarà continuïtat al programa d'oci juvenil A on? que va començar en 2020 com una prova pilot i que s'ha consolidat com una alternativa saludable d'oci per als joves durant els caps de setmana. El programa, impulsat per la Regidoria de Sanitat, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), i la Regidoria de Joventut, està dirigit a joves de 14 a 25 anys, que tenen en el Espai Jove un punt de trobada i de promoció d'activitats adequades als seus interessos, com a alternativa a l'oferta de tota mena de consums. El bon acolliment que ha tingut el projecte durant aquests dos anys, a pesar que s'ha realitzat de manera intermitent a causa de la pandèmia, ha portat al consistori a licitar el projecte per a garantir el seu desenvolupament durant els dos pròxims anys. 

“Amb el programa A on? volem que els joves prenguen les regnes del seu oci, que autogestionen i impulsen les seues pròpies activitats esportives, culturals, lúdiques, educatives, sempre des d'una perspectiva saludable, allunyada de l'oci consumista, per a reforçar la seua autoestima, per a empoderar-los i ajudar-los millorar les seues habilitats socials per a un millor desenvolupament personal i social”, remarca la primera tinenta d'alcalde i regidora de Sanitat, Silvia Gómez. La edila posa en valor el treball realitzat des de la UPCCA, amb el tècnic responsable José Gisbert al capdavant del programa, així com també la implicació de les regidories d'Educació, Serveis Socials i Joventut.

En aquest sentit, la regidora de Joventut, Anna Vicens, constata que “el programa A on?, que va nàixer com una prova pilot, ha tingut un excel·lent acolliment en aquests dos anys, malgrat les dificultats per al seu desenvoFlupament a causa de la pandèmia, per la qual cosa és important assegurar la seua continuïtat i garantir que els nostres joves continuen tenint un espai d'oci alternatiu durant els caps de setmana en el qual ells són els protagonistes”. 

Així les coses, l'Ajuntament ha publicat la licitació del contracte per al desenvolupament del projecte, per import de 20.790 euros (IVA inclòs) anuals, amb una duració d'un any, prorrogable per un any més.  Entre els objectius principals del programa destaca la promoció de “alternatives estables d'oci  i temps lliure educatives amb un caràcter lúdic, autogestionat, de relació, de qualitat i gratuït els caps de setmana”, a més de “incidir, en la mesura que siga possible, en la reducció de la demanda i ús abusiu de substàncies amb poder addictiu, fomentant estils de vida positius i saludables mitjançant activitats esportives, culturals i lúdic-educatives, en un espai segur on promoure la salut i la prevenció de conductes dissocials”.

El plec de condicions també incideix en què, encara que l'espai de referència del programa A on? es fixa en el Espai Jove, també es fomentarà “la utilització de recursos i espais públics dels quals disposa la ciutat, donant-los un ús adequat en horaris no habituals (centres municipals, biblioteques, poliesportius, etc.), així com llocs a l'aire lliure i un altre tipus d'espais, públics o privats, que puguen assumir les activitats d'aquest programa”. La finalitat és “crear entre la joventut una consciència responsable d'utilització dels recursos públics, a més d'implicar el teixit social, obrint canals i vies de col·laboració permanent amb entitats públiques i socials per a la programació de les activitats d'oci juvenil propostes pels propis usuaris, de cara a compartir i optimitzar els recursos i mitjans”. L'horari habitual de les activitats serà els divendres, de 17.00 a 21.00 hores i els dissabtes de 18.00 a 00.00 hores, amb excepcions en períodes vacacionals. 

Cal recordar que el programa A on? es va presentar poc abans d'esclatar la pandèmia al març de 2020, per la qual cosa la seua realització ha estat condicionada a les restriccions sanitàries de cada moment; malgrat això, va arribar a comptabilitzar més de 850 usuaris en el seu primer any de funcionament, amb activitats com a cinema fòrum, jocs de taula, debats, teatre, etc.

Te puede interesar
Lo más visto