Tots els partits polítics d'Onda s'uneixen per a instar el Govern que rectifique i permeta realitzar cremes agrícoles

La unanimitat regna en el Ple de maig després d'aprovar tots els punts per consens

General 12 de mayo de 2022 Redacció Redacció
PLENO_ONDA_01

Onda es posa al costat dels xicotets agricultors i mostra el seu rebuig a la nova Llei 7/2022, de 8 d'abril, de Residus i sòls contaminats per a una economia circular que prohibeix, en general, les cremes agrícoles. Així, tots els grups polítics de l'Ajuntament han subscrit en el Ple d'aquest matí una declaració institucional en la qual s'insta el Ministeri per a la Transició Ecològica al fet que rectifique i torne a permetre la crema de subproductes vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola.

En el document que es remetrà al Govern es proposa, d'una banda, que les restes de podes no siguen considerats com a residu sinó com a subproducte vegetal originat de l'activitat agrària. D'altra banda, es demana la modificació de l'esmentada Llei amb la condició de tornar a la situació prèvia a la seua aprovació en relació amb la crema i que es tinga en compte la situació del xicotet llaurador que no té ni els mitjans econòmics ni materials per a adequar-se a aquesta Llei, per la qual cosa el seu únic mitjà d'eliminar les restes de poda és mitjançant la crema.

La regidor de Promoció Econòmica, Maria Baila, ha defensat aquesta postura del govern municipal i ha anunciat que la setmana que ve es reunirà el Consell Agrari Municipal perquè els agricultors locals puguen expressar les seues inquietuds davant aquesta prohibició. “La nova Llei del Govern està mal plantejada i és nociva per al sector perquè no té en compte al xicotet agricultor, qui no pot assumir els elevats costos de sistemes com la trituració i, en molts casos, les màquines tampoc poden accedir al terreny degut a la dificultat orogràfica”.

Així mateix, el document aprovat pel govern municipal fa esment al fet que la crema de restolls i de restes de poda és necessària no sols per a mantindre una adequada sanitat vegetal, sinó per a previndre una acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis greus. Les cremes agrícoles s'han practicat des dels inicis de l'agricultura, reconeixent que hem d'evolucionar cap al seu triturat i descomposició en la mateixa explotació agrària si això no compromet el manteniment d'una correcta sanitat vegetal.

Te puede interesar
Lo más visto