La Diputació de Castelló participa en Imaginària amb l'exposició ‘Mater’ d'Ana Álvarez-Errecalde a l’Espai Cultural Obert Les Aules

La mostra de l'artista argentina-barcelonina s'inaugurarà en l'edifici de Diputació de Castelló el 12 de maig i podrà visitar-se fins al 12 de juny

General 13 de mayo de 2022 Redacció Redacció
jjd

El Espai Cultural Obert-ECO Les Aules de la Diputació de Castelló és un dels espais que acull el 20é aniversari del festival de fotografia Imaginària, que cada primavera plena d'imatges les comarques de la província. L'edifici de la plaça Les Aules de Castelló de la Plana albergarà l'exposició ‘Mater’, d'Ana Álvarez-Errecalde entre el 12 de maig, data de posada en marxa de Imaginària 2022, i el 12 de juny. Aquesta mostra també s'integra en les activitats de la Nit de l’Art, a desenvolupar el divendres 13 i el dissabte 14 de maig. ‘Mater’ podrà visitar-se de dilluns a dijous (10.00-14.00 i 17.00-19.00), amb accés gratuït.

A més, dins de la Nit de l’Art, aquest espai que dirigeix la diputada de Cultura, Ruth Sanz, serà també una de les seues seus, de manera que el divendres 13 presentarà la música en viu de Blu Boi i d'Aina Palmer (22.00), en concert inclòs en el projecte ReViu Les Aules; mentre que dissabte 14 sonarà a jazz amb Fernando Marco Quartet (23.45). Lliure entrada en totes dues dates.

‘Mater’ conjumina obres pertanyents a la sèrie ‘Les quatre estacions’ (2013-14) i algunes fotografies de la sèrie ‘Duel’ (2020-22) de l'artista Ana Álvarez-Errecalde, nascuda en l'argentina Badia Blanca i resident a Barcelona. També presenta un vídeo loop de l'obra ‘Ressorgir’ (2019). Aquests treballs són una reflexió sobre les diferents experiències en relació amb la maternitat, travessada per la criança en diferents etapes, les cures en dependència i la mort.

Al llarg de la Història de l'Art han abundat les representacions de la maternitat, encara que majorment retratada des de la mirada masculina, reforçant els estereotips d'una maternitat idealitzada. Amb ‘Mater’ respon en primera persona a aqueixos estereotips. L'obra presentada ofereix una reflexió de la maternitat en la qual té cabuda l'amor, la por, la complicitat, el poder, la soledat, la vulnerabilitat i el desafiament d'haver de reconstruir la identitat per a renàixer de nou.

Ana Álvarez-Errecalde utilitza l'art per a reflexionar de manera directa i visceral sobre temes vetlats per un cert tabú. Qüestions quotidianes, íntimes i domèstiques, com les que recull en ‘Mater’. Ho fa a través de la fotografia, vídeo i instal·lacions. Ha exposat, entre altres, en el Royal College of Arts (London), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i el Centre d'Art Santa Mónica (Barcelona), Sala L'Àguila, Fira Estampa i Canal d'Isabel II (Madrid), el European Women Lobby (Brussel·les), Vzigalica Gallery (Liublinana, Eslovènia), Klovićevi dvori Gallery (Zagreb), el Museu d'Art Llatinoamericà de Buenos Aires (Malba) i el Centre Cultural d'Espanya a Buenos Aires (Cceba).

Concerts dins de la Nit de l’Art

El projecte ReViu Les Aules presenta dins de la Nit de l’Art dos concerts a càrrec de sengles proposades noves i trencadores en el panorama musical castellonenc. D'una banda, Blu Boi, jove productor de música electrònica natural de Tírig i resident a Barcelona. Dins del seu projecte inclou veu, acostant-se al pop urbà, com es comprova en el disc ‘Jove x sempre’. Serà la seua primera actuació a la ciutat de Castelló, després de passar pel Emac.Borriana.

Per part seua, Aina Palmer és la unió de la borrianenca Aina Monferrer i Jordi Palau, els qui acaben de publicar ‘Solatge’, el tercer llançament discogràfic d'un projecte que ha anat avançant per terrenys festius, amb mirada cap a la tradició localista, però des d'un esperit transgressor. Serà el divendres 13 (22.00), amb lliure accés.

Per a rematar la Nit de l’Art de Castelló, prop de la mitjanit del dissabte (23.45) començarà el concert de jazz del guitarrista castellonenc Fernando Marco, acompanyat per Gerard Nieto (òrgan Hammond), Víctor Jiménez (saxo) i Yago Sanz (bateria). El motiu és la presentació del disc ‘Four on six’.

Més programació

>Divendres 20 de maig. Elena Setién, en el cicle SONS, dins del DIMCAS 2022. 20.00.

>Dissabte 21 de maig. Taula redona ‘Espais d'art en el món rural: influència en l'entorn’. Amb Espai Nivi Collblanc de Culla, MACVAC de Vilafamés, Abadia Seven de Vilafranca i Casa Museu Teresita Pasqual de Benassal. Modera Rafael Tormo, coordinador de l'associació AVVAC. Dins del DIMCAS 2022. 12.00.

>Dissabte 27 de maig. Presentació del llibre ‘Poesies’ de Santiago Nomdedéu (Servei de Publicacions de la Diputació de Castelló).

>Divendres 10-diumenge 12 de juny. FER FOC-II Fira Professional de Fotografia.

Te puede interesar
Lo más visto