CEEI Castelló considera la cooperació empresarial clau per a innovar

La ponència de Iraia Monteagudo sobre la innovació oberta en l'ecosistema basc reuneix  empreses amb interés en programes de ‘open innovation’ i cooperació empresarial per a generar noves oportunitats Portsur, Orbel Grup, Nuppec, Abervian i ChainGo Tech presenten els seus casos d'èxit gràcies a CV Innova 2021

General 15 de mayo de 2022 Redacció Redacció
Mesaredonda4

CEEI Castelló ha acollit hui dimecres una jornada dirigida a grans empreses, pimes, companyies innovadores i startups, en la qual  s'han  exposat els avantatges de la  cooperació empresarial com a clau per a innovar i en concret la innovació oberta (IA), basada en la posada en comú  de coneixements, tecnologies i talent entre empreses, organitzacions, startups o professionals externs. L'objectiu de la jornada ha sigut generar contactes entre els participants i estimulant oportunitats d'interés comú. 

En la presentació de la jornada, el director de CEEI Castelló, Justo Vellón, ha explicat les dinàmiques posades en marxa pel centre “per a afavorir l'exploració d'aquesta mena de col·laboracions” i ha posat com a exemple una nova plataforma “on estaran els qui tinguen realment interés a cooperar amb uns altres, establint cert compromís en aquest sentit i estiguen disposats a donar-se a conéixer a la resta”. D'altra banda, Vellón ha subratllat l'èxit de les iniciatives de IA activades pel centre en els últims anys, posant com a exemple el “impacte en més de 2.500 companyies” obtingut durant el procés de CV Innova en 2021, amb la participació de Portsur, Orbel Grup i Nuppec com a empreses tractores.

A continuació , Iraia Monteagudo, sòcia de Hasten Ventures i directora de l'Oficina Tècnica INNOLAB Bilbao, ha desenvolupat la ponència ‘Cooperació i innovació oberta’, en la qual ha posat l'accent en els trets essencials de la IA, posant en relleu que “és una manera d'abordar la innovació, en la qual “tan important és l'aportació externa de la startup a l'empresa   tractora com el factor intern (coneixement i experiència) de la  segona, perquè resulta decisiu per a fer possible el win-win, l'èxit de totes dues parts”. Monteagudo, que ha posat exemples de projectes de IA desenvolupats al costat de  empreses com Iberdrola o institucions públiques com l'Ajuntament de Bilbao, ha subratllat que “la tecnologia i la innovació són claus que marquen la diferència d'una organització respecte de la seua competència, i per a això entrar en nínxols diferencials és fonamental”.

Segons el parer de Monteagudo, l'èxit  d'un  projecte de IA passa per dos eixos: d'una banda  , l'establiment de regles de joc previ entre les parts (definint l'abast  la iniciativa, els KPIs que mesuraran la seua consecució, compromisos, interessos i una estratègia de protecció d'actius). El segon eix és l'actitud de l'equip de treball, sobre la base de la comunicació del projecte al conjunt, la implicació i suport de l'alta   direcció, l'establiment d CEO de Orbel Grup; Javier BarahonaCEO de Abervian i Andrés Garrido, Founder i CEO de ChainGo Tech. Herrera i Ortiz han explicat les motivacions de les seues respectives companyies per a fer el pas d'apostar per lae sistemes d'incentius  adequats i l'adaptació  d'estructures  organitzatives. “No existeix innovació significativa sense risc significatiu”, ha conclòs citant a Harry Chesbrough, qui va definir el concepte IA en 2003.

A continuació , Alexandra Badoiu, tècnic de CEEI Castelló, ha presentat el Mapa de cooperació empresarial de la  Comunitat Valenciana, que actualment compta amb 2.290 companyies innovadores i 323 tractores, i així mateix ha repassat els resultats de CV Innova en 2021 a la  província de Castelló, centrats en  tres reptes del sector logístic: 1.646 empreses es van interessar pel desafiament presentat per Orbel Grup, 933 van enviar propostes per al repte de Portsur Castelló i 934 per al de Nuppec. Seguidament, Badoiu ha explicat que en 2022 CEEI Castelló aposta per la  creació d'una  nova plataforma de col·laboració per a impulsar la cooperació a partir del coneixement mutu entre les empreses. Així mateix, ha revelat que en aquest any , des de CEEI Castelló s'impulsaran 10 reptes en el marc de CV Innova, des d'una perspectiva multisectorial.

Finalment, s'han  exposat diversos casos d'èxit  corresponents al programa CV INNOVA 2021. En aquesta taula redona, han compartit les seues experiències Javier Herrera, director general de Portsur Castelló; Jesús Ortiz, CEO de Orbel Grup; Javier Barahona, CEO de Abervian i Andrés Garrido, Founder i CEO de ChainGo Tech. Herrera i Ortiz han explicat les motivacions de les seues respectives companyies per a fer el pas d'apostar per la IA, així com  les implicacions de la  posada en marxa   del procés a nivell de la  pròpia tractora. Per part seua, Barahona i Garrit han valorat positivament les seues respectives experiències i han recomanat a les startups la participació en la resolució de reptes de IA. Finalment, l a jornada ha finalitzat amb un networking en el qual  els assistents i ponents han compartit inquietuds i projectes de futur. 

Te puede interesar
Lo más visto